ZAGREB Predstavnici španjolske D-WISE mreže i Zaklade ONCE posjetili pogone Ustanove URIHO

U organizaciji udruge OSVIT gostima iz Španjolske omogućen je posjet pogonima ustanove URIHO na Kajzerici, a potom i tvrtki Labtex , prvoj integrativnoj radionici za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj koja zapošljava više od 20 osoba s invaliditetom

Álvaro Couceiro, stručnjak za strategijsko planiranje u međunarodnim odnosima i Ana Juviño, zadužena za osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz španjolskog glavnog grada, Madrida došli su kao predstavnici D-WISE mreže i Zaklade ONCE 5. i 6. travnja 2022. u posjet Zagrebu, odnosno Udruzi OSVIT - udruzi ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske.

Domaćin im je kroz dva dana bio Filip Kozlica, tajnik Udruge te rukovoditelj Službe upravljanja u Centru za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb . U sklopu drugog dana obilaska predstavnici španjolske mreže posjetili su i Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

Sastanak u pogonima URIHO-a na Kajzerici započeo je u utorak u 9 sati u prezentacijskoj novouređenoj dvorani. Predstavljeni su gosti iz inozemstva, dok su lokalni zagrebački tim Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – URIHO činili: Goran Folnegović, pomoćnik ravnatelja i rukovoditelj PJ Konfekcija, Željkica Šemper – voditeljica i urednica HKR-ove emisije 'Novi valovi dobrote' te djelatnica URIHO-a, Vesna Zećirević, defektologinja – edukacijska rehabilitatorica u Ustanovi URIHO i Ida Babić, radna instruktorica i pravnica iz Pravne službe URIHO-a.

Panjolci

Cilj jednosatnog sastanka je bio predstaviti funkcioniranje D-WISE mreže, a posebno španjolske Zaklade ONCE iz Madrida koja zapošljava 73 000 osoba s invaliditetom. S druge strane gostima je predstavljen model zapošljavanja u ustanovi URIHO i Republici Hrvatskoj. Govorilo se i o sindikatu, s obzirom da su gosti istaknuli kako u nekim zemljama osobe s invaliditetom nisu u pravom radnom odnosu, pa ne mogu biti ni članovi sindikata. Uglavnom, razmjenom iskustava nastoji se proširiti dobra praksa, a kao uzoran primjer istaknuta je Švedska.

Nakon sastanka, španjolski gosti obišli su sve pogone ustanove URIHO na Kajzerici, najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj koja je prva uvela ISO standard i bilježi proizvodni kontinuitet od 1946. godine. Pritom su ostali zatečeni potencijalom koji URIHO ima, kao i brojem zaposlenih osoba s invaliditetom koji su dobili priliku da zarade svoju plaću. Malo duže su se zadržali kod Marije Šajnović u Odjelu konstrukcije, gdje se provodi elektro uklapanje krojnih slika te izrada krojeva, sve zajedno pomoću napredne tehnologije.

U ovo uskrsno vrijeme, kada se oslikavaju keramičke pisanice, posebno ih je oduševila upravo proizvodnja keramike predstavljena od zaposlenice Klaudije Gelo. Stare peći te tradicionalni način proizvodnje rezultirali su atraktivnim poznatim proizvodima 'za muškarce' i 'za žene' što je izazvalo iznenađenje i smijeh kod svih prisutnih.

Sastanak Panjolci

Pred sam kraj posjetili su i pogon Ivančice gdje ih je dočekala Marija Matuzić, naša najpoznatija nogometna legenda i trenerica poznata kao 'Maca Maradona', koja i u svojoj 61. godini i dalje aktivno trenira i igra. Gosti su se zainteresirali za nju i izrazili oduševljenje, a ona im je rekla da je bila svojevremeno i u Španjolskoj, otprilike davne 1979. godine. Naposljetku je Folnegović kao predstavnik domaće delegacije iz URIHO-a, uručio gostima prigodne uskrsne poklone, kao uspomenu na tu ustanovu i grad Zagreb.

Prije odlaska, gosti su upoznali i predstavnicu IN Portala te se pohvalili kako i u Španjolskoj postoje portali za osobe s invaliditetom. Izrazili su želju za povezivanjem navedenog hrvatskog portala, kao prvog news portala u Republici Hrvatskoj, a po nekima i u svijetu sa španjolskim portalima i medijskim agencijama za osobe s invaliditetom pa su u tu svrhu razmijenjeni i kontakti.

Posjet se u 11 sati nastavio u Labtex-u d.o.o. na Žitnjaku, gdje su obišli proizvodne pogone te tvrtke i upoznali se s karakteristikama različitih modela zapošljavanja.

Da podsjetimo, a kako je bilo objavljeno na Hrvatskoj katoličkoj mreži, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić 9. listopada 2018. uručio je tvrtki Labtex rješenje o ostvarivanju statusa integrativne radionice.

Panjolci 2

Time je ista, nakon pozitivnog mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, postala prva integrativna radionica za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom je ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc istaknula je da je do današnjeg uručivanja bio dug put, da je Zakon već 2013. omogućio osnivanje integrativnih radionica, ali je to zbog brojnih administrativnih prepreka bilo samo slovo na papiru.

Inače, osnutak tvrtke Labtex d.o.o. seže još u 2012. godinu. Krajem 2016. godine su po Javnom natječaju ZOSI-a odobrena Posebna sredstva za program inovativnog zapošljavanja u iznosu od 1.500.000,00 kuna kada su nabavljeni strojevi za novi proizvodni program. Početkom 2017. godine je zaposlena prva osoba s invaliditetom, a u lipnju 2021. godine ih je bilo zaposleno šest, dok je ukupni broj zaposlenih bio jedanaest, da bi u ovom trenutku tvrtka imala više od 20 zaposlenika s invaliditetom. Početkom 2017. godine zaposlen je i stručni radnik - mr. psihologije, kao stručna podrška zaposlenim osobama s invaliditetom. Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja radno zaštitne odjeće, posteljnog rublja i drugih tekstilnih proizvoda za zdravstvene ustanove. 

Panjolci 3

Kako je nadalje pojašnjeno na HKM-u, integrativna radionica je ustanova ili trgovačko društvo, koje zapošljava osobe s invaliditetom na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju, a kojim je utvrđeno da zbog svog invaliditeta mogu postići od 30 do 70 posto očekivane radne učinkovitosti.

Ujedno, integrativna radionica mora imati zaposleno najmanje 40 posto osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Osobama s invaliditetom zaposlenim u takvoj radionici mora se u obavljanju poslova osigurati stručna podrška, nadzor i vodstvo stručnih radnika koji ujedno rade u integrativnoj radionici pa upravo zbog toga u integrativnim radionicama rade stručni radnici i radni instruktori. Uz navedeno, integrativne radionice dužne su najmanje 75 posto ostvarenog dobitka namijeniti za povećanje osnovnog kapitala društva ili ga koristiti za investicije u osnovna sredstva koja su povezana s radom osobe s invaliditetom, poboljšanje radnih uvjeta za zaposlene osobe s invaliditetom, obrazovanje i osposobljavanje te druge razvojne namjene koje osiguravaju veću zapošljivost osoba s invaliditetom.

Za srijedu, 6. travnja, posjet je predviđen Centru za profesionalnu rehabilitaciju 'Zagreb' na lokaciji Ulica Republike Austrije 1, gdje će im rukovoditelj Službe upravljanja, Filip Kozlica predstaviti cjelokupno poslovanje i dosadašnje statistike vezano za osobe s invaliditetom.

Sve u svemu, nakon dvodnevnog posjeta španjolske delegacije, koliko se moglo čuti, želja je obostrana da i hrvatski predstavnici dođu u Španjolsku, kako bi na terenu sakupili nova pozitivna iskustva.

 

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić

Ortopedija4
06.04.2022