USTANOVA URIHO Kroz InDU projekt dajemo svoj doprinos stvaranju humanijeg društva

Namjera nam je pokazati da URIHO, upravo zato što zapošljava osobe s invaliditetom, može biti konkurentniji na tržištu stvaranjem inkluzivnih proizvoda koji će se kupovati zbog kvalitete i vrijednosti, a ne zbog sažaljenja prema osobama s invaliditetom, rekla je koautorica projekta Sanja Bencetić

Samo pet dana, koliko su prošlog tjedna trajale radionice inkluzivnog dizajna - InDU, bilo je dovoljno ustanovi URIHO da promovira novi koncept poslovanja koji uistinu vodi do društva krojenog po mjeri svakog čovjeka. A to, u suštini, i jest cilj InDU projekta.

Rezultate projekta prošli su petak predstavile koautorice Irena Rački, glavna dizajnerica URIHO-a, i izvanredna profesorica na Odsjeku Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sanja Bencetić.

Ukratko, InDU za cilj ima promociju održivog razvoja kroz uporabu viškova materijala, inkluziju osoba s invaliditetom te umrežavanje radi postizanja društveno vrijednih ciljeva.

- Na radionicama smo se trudili staviti naglasak na održivi dizajn kako bi iskoristili što više otpadnih materijala koji nam ostaje prilikom krojenja u proizvodnim pogonima URIHO-a. Na taj način smanjuje se otpad, a svi proizvodi nastali na radionici, nakon dorade, prodavat ćemo u URIHO-ovom dućanu.

Img 0103

Ovim projektom, dakle, promoviramo inkluzivni dizajn kao alat za stvaranje društva jednakih mogućnosti, a osobe s invaliditetom u tom će procesu biti proaktivni sudionici - rekla je Rački.

Tijekom pet dana održavanja radionica, više od stotinu sudionika sudjelovalo je u stvaranju inkluzivnog dizajna za različite uslužne djelatnosti (tim za izradu predmeta od kože, likovni tim, keramički tim, tim za izradu proizvoda od metala, tim za tekstil, kuharski tim, grafičko-marketinški tim) sve uz stručnu podršku tima za inkluziju koji se sastojao od osoba s invaliditetom, a koji je ujedno i testirao osmišljene proizvode.

InDU radionice okupile su škole specijalizirane za obrazovanje osoba s invaliditetom, profesore i studente s različitih fakulteta te URIHO-ve stručnjake i zaposlenike s invaliditetom.

Finalne prototipove koji su nastali na radionicama URIHO planira dalje razvijati te plasirati na tržište gladno proizvoda inkluzivnog dizajna.

- Ideja nam je bila osmisliti proizvode koji su kvalitetniji od prosječnih po funkcionalnosti, estetici i po svim performansama - rekla je novinarima koautorica projekta, profesorica Bencetić.

- Namjera nam je pokazati da URIHO, upravo zato što zapošljava osobe s invaliditetom, može biti konkurentniji na tržištu stvaranjem inkluzivnih proizvoda koji će se kupovati zbog kvalitete i vrijednosti, a ne zbog sažaljenja prema osobama s invaliditetom - zaključila je profesorica Bencetić.

 

In Portal

Induu
30.10.2023