URIHOV USKRS Unikatna umjetnička djela kao blagdanski ukrasi

Sve je prštalo kreativnom energijom jer smo znali da će naši ukrasi za Uskrs razgaliti mnoga srca. Ponekad bi se toliko zadubili u posao da nismo ni čuli zvono za prestanak radnog vremena, kaže voditelj keramike Luka Čačić

Ako želite osjetiti istinski doživljaj Uskrsa, onda ovih dana posjetite jedan od zagrebačkih dućana ustanove URIHO. U najvećoj zaštitnoj radionici, naime, osmislili su kolekciju ukrasa za uskrsne blagdane, kolekciju neobičnu po tome što je svaki ukras unikatan.

Svako jaje i svi ostali ukrasi rađeni su ručno, a za izgled je bila zadužena Vendi Babeli, dizajnerica i kreatorica u Urihu.

– Svako jaje radili smo tako da ne znaš hoće li se iz njega izleći orao ili kokoš. Šalim se, naravno, ali sam uistinu ponosna na činjenicu da je svaki naš uskrsni ukras jedinstveno umjetničko djelo, unikatno. Sve smo to stvarali s takvom energijom kao da će naša djela biti izlagana u nekoj svjetskoj galeriji ili muzeju – kaže Babeli.

Osim u dućanima, Urihove unikatne ukrase možete naručiti i preko njihova web shopa, a cijene su više no pristupačne.

Luka Čačić, voditelj keramike u Urihu, stvaralačku atmosferu u pogonima ove ustanove na Kajzerici opisuje ‘hektičnom’.

– Sve je prštalo kreativnom energijom jer smo znali da će naši ukrasi za Uskrs razgaliti mnoga srca. Ponekad bi se toliko zadubili u posao da nismo ni čuli zvono za prestanak radnog vremena. Ali isplatilo se, imam osjećaj kao da će naša uskrsna jaja osvojiti cijeli svijet – veli Čačić.

Njegov optimizam dijeli i Ljubo Bakula, rukovoditelj keramike i metala, koji kaže da su rezultati ovog poslovnog iskoraka Urihovaca nadmašili sva očekivanja.

– Naravno da sam zadovoljan rezultatima jer su u stvaranju ovih rukotvorina sudjelovali i oni koji se trebaju razviti kao umjetnici. Na Zapadu se ovakva djela posebno cijene upravo zato što su ih stvarale osobe s invaliditetom. Zna se koliko je tu truda i energije, ali i ljubavi bilo uloženo – zaključuje Bakula.

I za kraj, jedna topla preporuka pripadnicama ljepšeg spola: ako se za ove blagdane posvađate s partnerom, nemojte ga gađati Urihovim jajima. Jer jaja su unikatna.

Uriho Uskrs1
22.03.2024