URIHO Održana Radionica o digitalnoj tehnologiji za osobe s invaliditetom i zaposlene u udrugama

Digitalizacija puno znači osobama s invaliditetom jer će im značajno olakšati prikupljanje razne potrebne dokumentacije, posebno osobama koje se kreću u invalidskim kolicima, kazala je Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom je u utorak, 22. studenog 2022. godine, održao Radionicu o digitalnoj tehnologiji za osobe s invaliditetom u prostoru restorana ustanove URIHO na adresi Avenija Marina Držića 1, Zagreb.

Radionica je održana za 30-ak predstavnika saveza, udruga, organizacija koje rade s osobama s invaliditetom i naravno, osobama s invaliditetom, a ispred ustanove URIHO na radionici su sudjelovali djelatnici Službe komercijale i Službe rehabilitacije.

Ovu radionicu vodio je Zvonimir Carek koji 15 godina radi u operativi informacijskih sustava, od web stranica, programiranja mobilnih aplikacija, do održavanja informatičkih sustava. Sudionike je proveo kroz glavne komponente računalnog sustava i njihove funkcije, kroz uredsku mrežu, principe hijerarhijske organizacije mapa u računalnim memorijama te kroz razlike formata datoteka.

Uriho Radionica 2022

Također je govorio o skrivanju datoteka/ekstenzija, prošao je kroz analiziranje, primjenu i sažimanje datoteka, upoznao je sudionike s čestim problemima u uredskom poslovanju, principima kriptiranja i važnosti primjene enkripcije u svakodnevnome životu. Nakon toga doznali su osnove o domeni, web hostingu, web stranicama, emailu, cloudu i cloud servisima.

- Ova radionica namijenjena je zaposlenima u udrugama, ali i samim osobama s invaliditetom jer sve službe i institucije uskoro moraju biti digitalizirane i obavezni smo digitalno opismeniti zaposlene u udrugama, savezima. Ovo je nužno jer će nas inače pregaziti vrijeme. Digitalizacija puno znači i osobama s invaliditetom jer će im značajno olakšati prikupljanje razne potrebne dokumentacije, posebno osobama koje se kreću u invalidskim kolicima. Ovo je tek prva radionica ovakve vrste, a u sljedećoj godini nas očekuje još 4-5. Zahvaljujem ravnateljici ustanove URIHO Sanji Major što nam je ustupila prostor restorana koji je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom - kazala je Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom.Tekst: Anita Blažinović

Zvonimir Carek
23.11.2022