NOVO U ZAGREBU Prvi restoran s tri Urihove zvijezde

Nigdje u svijetu ne postoji Michelinov restoran koji nudi tako dobar grah za dva eura ili dozlaboga ukusnu lešo junetinu za tri i pol. Za te novce ne možeš sastaviti ni pristojan sendvič

Odmah preko puta zagrebačkog Autobusnog kolodvora, u Držićevoj, otvoren je restoran Sunce koji djeluje unutar ustanove URIHO, restoran po mnogočemu drugačiji i neobičan.

O tome nam govori Iva Šušak, koja u rečenoj ustanovi radi kao defektologinja i još ponešto, a razgovaramo upravo nakon podnevnog gableca kada su joj okusni pupoljci još u funkciji. Iz pristojnosti Ivu ne pitamo za godine – ima ona trideset i ohoho – ali ovog trenutka izgleda poput djevojčice kojoj je netko na lice zalijepio široki osmijeh.

Glad je najbolji kuhar, kaže Iva, a ovog puta za njezino gastronomsko zadovoljstvo zasluge pripadaju Tomislavu Vrbančiću, glavnom kuharu u Suncu. Sudeći po njegovoj ne baš tako šlang figuri, Tomislav silno uživa u tome što kuha, pa su tako i krajnji korisnici, Urihovi radnici, u opasnosti da nabace višak kilograma i prije početka blagdanskog krkanluka.

Tomislavova kulinarska filozofija naizgled je jednostavna i laka – najbolje sastojke pripremaju vješte i iskusne ruke – no on u kuhinji koristi nešto moćnije od bilo kojih začina. On hranu, naime, začinjava ljubavlju i potrebom da nahrani ljude dobro i kvalitetno. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da u restoranu Sunce tanjur slasnog brudeta košta smo četiri eura, a porcija je tako velika da se njome može nasititi i ona nejač što se hrani u saborskom restoranu na Markovu trgu.

Kako je moguće da, primjerice, porcija oslića u restoranu košta jednako nabavnoj cijeni, objašnjava nam Adel Zuka, voditelj Restorana Sunce. Čovjek je to mlad i energičan, predan poslu, pa ne treba sumnjati da će restoran, kada jednom bude otvoren za javnost, biti važna stavka na gastronomskoj karti Zagreba.

– Sada kuhamo isključivo za zaposlenike ustanove URIHO, a sljedeće godine planiramo otvoriti restoran i za javnost. Za mnoge je Urihovce ova ustanova druga obitelj, a mi se trudimo kroz našu kuhinju tim ljudima upravo pružiti osjećaj doma. Ljubav i zajedništvo za nas su snažniji motiv od golog profita – tumači Adel.

Razloga za zadovoljstvo ima i Iva Šušak, iza nje su dva projekta vezana za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jedan od tih projekata proglašen je ‘primjerom dobre prakse’ od strane Agencije za mobilnost i programe EU, dok je drugi blisko povezan s Restoranom Sunce i rezultirao je zapošljavanjem dvije pomoćne kuharice. No to je tek početak i Iva vjeruje kako će ovaj restoran uskoro biti poligon za stvaranje drugih majstora kulinarstva, kakav je i glavni kuhar Tomislav.

URIHO je imao uspješnu godinu, veli Iva, a kao krunu svega postignutog označava novi Kolektivni ugovor, donesen nakon puna dva desetljeća, kojim se bitno povećavaju materijalna i svekolika prava Urihovaca. I sve to u prvoj godini mandata nove ravnateljice Sanje Major.

– Kolektivni ugovor je inkluzivan i progresivan, a posebno se vodilo računa i o rodnoj ravnopravnosti – kaže Iva.

– Ovim Kolektivnim ugovorom postavljen je temelj za razvoj modernijeg i uspješnijeg Uriha. Tome u prilog govori i činjenica da je naš brend Purger i Purgerica postao dijelom stalnog postava Muzeja grada Zagreba. Naše kišobrane, ruksake i majice s motivom Purgera i Purgerice već nose i turisti iz cijelog svijeta, pa s razlogom vjerujem kako će se taj trend razvijati i u razdoblju koje je pred nama. Meni osobno posebno je drago što smo otvorili Restoran Sunce, jer ovdje jedem kao da sam doma, s time da su porcije našeg kuhara Tomislava obilatije – napominje Iva.

Zbog svega navedenog, dolje potpisani gastro-kritičar Restoranu Sunce dodjeljuje tri Urihove zvijezde.

Zaslužili su. Doduše, nije to u rangu Michelinovih zvijezda, još nemaju taj autoritet i ugled kojim restorani stječu planetarnu slavu. Jer Urihovci su sa svojim Suncem tek na početku jednog dugog i vijugavog puta.

Opet, nigdje u svijetu ne postoji Michelinov restoran koji nudi tako dobar grah za dva eura ili dozlaboga ukusnu lešo junetinu za tri i pol. Za te novce ne možeš sastaviti ni pristojan sendvič.

Nađete li takav restoran, URIHO časti gablecom.


Mladen Kristić

Uriho Restoran 2048x1365
27.12.2023