MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA Pokrenuta kampanja #Neusamljenosti

Narednih će se tjedana vizuali s popratnim tekstovima koji potiču građane na radnje poput nazivanja obitelji, odlaska u dućan za susjeda te srdačnog ophođenja sa sugrađanima, nalaziti na web stranicama te društvenim mrežama gradskih ustanova i organizacija civilnog društva

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zakladom 'Zajednički put', Domom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji 'Duga - Zagreb' i Udrugom 'Mirna Zona' pokrenuo je kampanju #NEusamljenosti s ciljem suzbijanja osjećaja usamljenosti i izolacije kod starijih građana grada Zagreba.

Narednih će se tjedana vizuali s popratnim tekstovima koji potiču građane na radnje poput nazivanja obitelji, odlaska u dućan za susjeda te srdačnog ophođenja sa sugrađanima, nalaziti na web stranicama te društvenim mrežama gradskih ustanova i organizacija civilnog društva. Osim u online prostoru, poruke će građani moći čitati i na displejima ZET-ovih vozila, kao i na plakatima u domovima za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba.

- Pandemija nas je naučila da usamljenost nije problem samo starijih. Pandemija nas je naučila da su mali trenuci povezanosti važni za doživljaj uključenosti. Započnite razgovor. Nije uvijek lako znati kome ili kako pomoći. Podijelite svoje vrijeme i ukoliko ste u mogućnosti, ponudite praktičnu pomoć. Ali prije svega, uspostavite kontakt. Mali znakovi pažnje čine veliku razliku - poručuje organizator.

Da podsjetimo, 10. prosinca 1948. potpisana je Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato svim ljudima pravo na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

- Premda je od toga dana prošlo više desetljeća, potpuna društvena uključenost i jednakost za invalide rada i ostale osobe s invaliditetom i dalje je neostvareni san. Nadamo se da ćemo se u godini koja nam predstoji barem malo približiti tom svom cilju, biti dio boljeg i pravičnijeg svijeta, a do tada vam svima želimo sretan Međunarodni dan ljudskih prava - poručuju iz Udruge invalida rada Zagreba.

 Tekst: Klaudija Klanjčić


Neusamljenosti
15.12.2021