Jedinstvena inovacija iz ustanove URIHO: Kako smo osmislili pristupačan suvenir za slijepe i slabovidne osobe

„Čitam dodirom“ novi je URIHO-ov suvenirski program dizajniran otisnutom brajicom, uvećanim taktilnim tiskom i vođen idejom da ga mogu pročitati slijepe i slabovidne osobe

Jedinstveni novitet na našem tržištu od sada možete pronaći na URIHO-vim prodajnim mjestima u Zagrebu i web shopu, točnije majice, torbe i ruksake s točkicama, odnosno proizvode s natpisima na Brailleevom pismu s uvećanim taktilnim tiskom.

Socijalno osviješten suvenir u ekološkom pakiranju predstavlja inovaciju na našem tržištu, a iz ustanove poručuju kako će ovaj proizvod biti edukativan i atraktivan široj populaciji te će ga zasigurno svi nositi s veseljem.

Kako URIHO promiče inkluziju u svom poslovanju, najnovije suvenire ustanova je izradila u suradnji sa slijepim i slabovidnim osobama.

Osim dizajnerice, u samom procesu nastanka proizvoda „Čitam dodirom“ sudjelovale su psihologinja i socijalna pedagoginja iz URIHO- a koje su ujedno i osobe s oštećenjem vida, a sve u cilju konačnog rezultata koji je u potpunosti zadovoljio tehničke i kvalitativne karakteristike.     

Tisak na majicama i torbama sadrži natpis „Zagreb“ u arial fontu koji osobe slabijeg vida najlakše čitaju, a ispod svakog latiničnog slova nalaze se uvećane, ispupčene točkice na Braillevom pismu.  

Iva I Jelena Smanjene

Dopadljivi i inovativni proizvodi iz suvenirskog programa URIHO-a mogu biti i originalan poklon jer dolaze pakirani u ekološki prihvatljivim, biorazgradivim vrećicama s naljepnicom, odnosno porukom zahvale za svaki kupljeni proizvod.    

Inače, sustav pisma za slijepe osobe kod kojeg se upotrebljavaju šest izbočenih točkica univerzalan je u cijelom svijetu.

Braille, i sam slijep od četvrte godine, radeći kao učitelj slijepe djece, usavršio je pismo koje je danas temelj i nositelj pismenosti slijepih osoba. Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja u Brailleevom pismu osmišljeni su sistemom od šest točaka organiziranih u dva stupca.

Točkice na brajici nemaju samo ulogu osiguravanja pristupačnosti nego je vrlo važna i njihova senzibilizacijska uloga. Iako je brajica na URIHO-vim proizvodima veća u odnosu na uobičajenu, ona je upravo takva kako bi ju taktilno mogli doživjeti i ljudi nevični pravim, sitnim brajičnim točkicama.

„Zažmirite i prođite prstima preko ispupčenih točkica, osjetite kako se čita dodirom“, poručuju iz ustanove URIHO. Vjerujemo kako će ovakav suvenir biti edukativan ne samo za najmlađi uzrast, već i za one zrele životne dobi.

Braille C

Iskusite nešto novo, pročitajte dodirom ime glavnog grada na majici, ruksaku ili torbi. Promovirajte ljepote našeg glavnog grada i inovacije iz najstarije zaštitne radionice u RH, poručuju iz ustanove URIHO.

 

In-portal

              

Braille M Copy
30.01.2023