Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Posjetili smo u četvrtak, 11. travnja 2024. godine URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. Gosti će u Hrvatskoj boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za goste stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, gosti su smješteni u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero gostiju radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, Isto tako, rade na rekonstrukciji i tapeciranju namještaja – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Francuzi Kopija
12.04.2024