Dijabetičari imaju razloga za zadovoljstvo - Diastep obuća od sada i u URIHO-vim dućanima

Ustanova URIHO koja zapošljava više od 60% osoba s invaliditetom već dugi niz godina surađuje poznatom osječkom tvrtkom Ortostep, a zajedničkim naporima realizirali su nekoliko zahtjevnih projekata

Istraživanja pokazuju da je šećerna bolest stara koliko i čovječanstvo. O tome svjedoče stari arapski, grčki i egipatski spisi, no vjeruje se da su bolest poznavale Maje i Asteci.

Danas sve dobne skupine mogu postati žrtvom šećerne bolesti, a simptomi se najčešće očituju u žeđi, čestom mokrenju, velikim varijacijama u težini, slabosti i razdražljivosti.

Jedan od problema koji se također javlja kod uznapredovanog dijabetesa su promjene na stopalima, odnosno sindrom dijabetičkog stopala.

No, na sreću, velik dio tih promjena može se prevenirati uz pravilnu njegu, kako nam govore iz osječke tvrtke Ortostep jer je ova tvrtka, u suradnji s vrhunskim stručnjacima, razvila posebnu obuću namijenjenu osobama koje su podložne stvaranju rana na stopalima uslijed razvitka šećerne bolesti. Cipele ili tenisice za tzv. dijabetičko stopalo mogu spriječiti nastanak komplikacija.

- Bilježimo sve veće potrebe na tržištu za ovaj specifičan proizvod, no ipak i pacijenti i doktori još uvijek nisu dovoljno upoznati s benefitima koje donosi nošenje ove specijalne obuće - naglasio nam je direktor Ortostepa, Damir Kolarić.

Poznato je da dijabetes, ukoliko nije reguliran, odnosno ukoliko bolesnik kroz dulji period ima visoke vrijednosti glikemije u krvi, dovodi do kroničnih komplikacija na krvnim žilama i živcima. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju zacjeljivanje rana. Vrlo često kod osoba koje boluju od dijabetesa javlja se i neuropatija (gubitak osjeta u stopalima).

Uslijed gubitka osjeta u stopalima, bolesnik ne osjeća da, na primjer, ima neadekvatnu obuću, kamenčić u cipeli ili da je hodajući bos ozlijedio stopalo. Sve ovo su neki od banalnih uzroka nastanka ranice na stopalu. Neprimijećena mala rana na stopalu vrlo često se zakomplicira infekcijom koja se može širiti i u dublja meka tkiva što onda znatno otežava uspješnost liječenja.

Postoji niz kliničkih studija u kojima je dokazano da nošenje ovakve obuće sprečava ponovni nastanak rana na stopalima, odnosno pomaže bržem zacjeljivanju rana.

Tvrtka Ortostep za ove komplikacije razvila je posebno dizajniranu obuću koja se izrađuje prema kategorijama rizika dijabetičkog stopala.

Radi se o Diastep obući koja nema šavova na podstavi, ima omekšanja u jeziku i kragni, te još niz specifičnih funkcionalnih karakteristika. U Ortostepu ih mogu izraditi po narudžbi, a takva cipela se čeka nekih 15-ak dana. Posebnu obuću s mekanim ulošcima koji se mogu izvaditi možete kupiti i kao gotov proizvod, a dostupna je i u Zagrebu u URIHO-vom tvorničkom dućanu Držićevoj 1 ili na web shopu na ovoj poveznici.

Ustanova URIHO koja zapošljava više od 60% osoba s invaliditetom već dugi niz godina surađuje s ovom poznatom tvrtkom, a zajedničkim naporima realizirali su nekoliko zahtjevnih projekata. Osim ove specijalne obuće za dijabetička stopala, ustanova je u suradnji s ovom osječkom tvrtkom izrađivala i anatomsku obuću s individualno prilagođenim ortopedskim ulošcima.

Kako nam govori direktor tvrtke Ortostep Damir Kolarić, cijena ove specijalne obuće kreće se od 500-tinjak do 1000 kuna, ovisno o stanju stopala i potrebnim individualnim modifikacijama obuće.

Sindrom dijabetičkog stopala neće se dogoditi svakoj osobi koja boluje od dijabetesa. Zato je prevencija ključna. Dvije najvažnije mjere su svakodnevna njega i pregled stopala te nošenje adekvatne obuće. U Ortostepu nude personalizirana rješenja kroničnih problema u rasponu od jednostavnih preinaka cipela ili uložaka do preventivnih cipela, odnosno obuće izrađene po mjeri.

 

A.G.

Ortostep Dijabetes 1
17.11.2021