DAN GRADA ZAGREBA Ustanova URIHO nagrađena za izuzetan uspjeh i rezultate u radu

Grad Zagreb bio je i ostat će mjesto koje motivira i nadahnjuje, mjesto koje potiče samo ono najbolje u ljudima. Hvala svim dobitnicima na njihovom iskrenom i predanom radu, na djelima i riječima, na njihovoj bezuvjetnoj ljubavi prema svome poslu, prema gradu Zagrebu i njegovim žiteljima, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, ujedno čestitavši na pobjedi novoizabranog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

U povodu Dana Grada Zagreba, svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, u nazočnosti brojnih visokih uzvanika, održana je u ponedjeljak, 31. svibnja u gradskoj palači Dverce na Gornjem gradu.

Sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi vezanih za bolest COVID‑19, praćenje dodjele Nagrada i Medalja Grada Zagreba te Zagrepčanke godine nije dopušteno predstavnicima medija u samoj dvorani palače Dverce, već im je omogućeno isključivo online prijenosom putem You Tube kanala Gradske skupštine Grada Zagreba (www.youtube.com/channel/UCRMm4Xt9ruoQ8FG7NpIHCsA).

Prema programu, moderator je bio Frano Ridjan, a cjelokupno događanje započeto je himnom Republike Hrvatske.

Josip Drzaic Nagrada1

Dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba, Nagrada Zagrepčanka godine i Medalje Grada Zagreba, a na osnovu Zaključaka Gradske skupštine Grada Zagreba od 16. ožujka 2021., potpisanih od predsjednika Mislava Hermana čiji je ovo bio zadnji mandat, u znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Grada Zagreba su pedagoginja Milka Babović, vrsna atletičarka Mladosti i doajenka hrvatskoga sportskog novinarstva - posmrtno, Crveni križ Zagreb za posebne napore i veliko zalaganje u pružanju pomoći građanima pogođenima potresom i poplavom u posebno teškim uvjetima zdravstvene i ekonomske krize.

Nagrade su dobili i dekanica Fakulteta za film i scenske umjetnosti pri Sveučilištu Libertas i umirovljena nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Branka Cvitković, hrvatski književnik, prevoditelj, publicist i novinar Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb dana 22. ožujka 2020. – 36 osoba, glazbeni umjetnik i vokalni solist Drago Diklić – jedan od pionira hrvatske glazbe i zaštitni znak Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je posljednjih godina znatno pridonio razvoju potresnog inženjerstva, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora u povodu 50. godišnjice uspješnog djelovanja, povjesničarka umjetnosti i znanstvena savjetnica u miru Snješka Knežević za cjelokupan doprinos u znanstvenoj karijeri povijesti urbanizma i arhitekture Grada Zagreba.

210531 Dan Grada Priznjanja 5

Nagradu je primila i potpredsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i koordinatorica projekata Marica Mirić za izniman dugogodišnji doprinos i veliki entuzijazam u promicanju prava osoba s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' za uspješnu javnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveno prosvjećivanje, promociju zdravlja i prevenciju bolesti u protekle 72 godine, Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta 'Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća', dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak-Galešev.

Izbornik Hrvatske rukometne prezentacije i glavni trener seniorske ekipe Rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb Nenad Šoštarić također je dobitnik ovog prestižnog priznanja, arheologinja i muzeologinja, muzejska savjetnica i umirovljena ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture Republike Hrvatske Branka Šulc, akademik Josip Maić za istraživanja na području veterinarske virologije i vakcinologije u znanstvenoj zajednici te Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava za izniman doprinos od početka pandemije u pružanju zdravstvene zaštite svim oboljelima od bolesti COVID-a uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u gradu Zagrebu i sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske.

U ime nagrađenih dobitnika Nagrade Grada Zagreba zahvalio se akademik Josip Madić.

Alemka Markotic Nagrada

Nagrada 'Zagrepčanka godine' dodijeljena je Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' i jednoj od vodećih znanstvenica u Hrvatskoj iz područja biomedicinskih znanosti, posebno virusologije, za nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije COVID-19.

Medalje Grada Zagreba primili su maratonka i hrvatska olimpijka Matea Matošević Hačić, glazbenik Tomislav Krkač – Tomas za cjelokupan doprinos glazbenoj te razvoju zagrebačke klupske scene, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za izniman doprinos na području otkrivanja sudbina nestalih hrvatskih branitelja i svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke' za izniman doprinos ubrzavanju i unaprjeđenju procesu rješavanja pitanja zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, policijski službenik Duje Podrug zbog požrtvovnosti prilikom sprječavanja pljačke poslovnice banke na području Črnomerca u Zagrebu, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO iz Zagreba za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprječavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 uzrokovane bolešću COVID-19, voditelj, novinar, književnik i pjesnik Željko Krznarić za doprinos glazbenom i književnom stvaralaštvu posvećenom Gradu Zagrebu, dr. med. Bruno Škurla za nesebičnu požrtvovnost u Domovinskom ratu te dugogodišnji humani i stručni rad te najbolji profesor geografije na svijetu za 2020. godinu Dejan Nemčić zbog sveukupnih dostignuća u području humanitarne i kulturne djelatnosti.

Marica Miric Nagrada

Nakon sat i pol svečanosti dodjele, uslijedilo je u dvorištu palače Dverce zajedničko fotografiranje nagrađenih, a potom su dane izjave za medije.

Tako je, čestitajući svim Zagrepčanima Dan Grada te dobitnicima na priznanjima, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević istaknula kako njihova postignuća na raznim poljima služe na ponos Gradu.

- Grad Zagreb bio je i ostat će mjesto koje motivira i nadahnjuje, mjesto koje potiče samo ono najbolje u ljudima. Hvala svim dobitnicima na njihovom iskrenom i predanom radu, na djelima i riječima, na njihovoj bezuvjetnoj ljubavi prema svome poslu, prema gradu Zagrebu i njegovim žiteljima - rekla je, ujedno čestitavši na pobjedi novoizabranog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Među visokim uzvanicima na ovogodišnjoj dodjeli prisustvovalo je i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je uputio čestitke svima nagrađenima, kao i Zagrepčanima i Zagrepčankama u povodu Dana grada, a osobito Alemki Markotić, koja je bila na čelu borbe protiv Covid-19. Ujedno, u obraćanju novinarima uputio je i kritiku nekim televizijskim kućama zbog neobjektivnog izvještavanja u predstavljanju kandidata u posljednjim izborima.

Novinarima su se još obratili Alemka Markotić, omiljeni glazbenik Drago Diklić i rukometni izbornik Nenad Šoštarić.


Klaudija Klančić

Dan Zagreba Ilustracija1
01.06.2021