USTANOVA URIHO Kakav je to bio doček naših trijumfalnih paraolimpijaca iz Tokija

Tek da podsjetimo, paraatletičar Ivan Katanušić je u bacanju diska osvojio srebro, i to u nemogućim vremenskim uvjetima kada je kiša doslovce potopila atletski stadion. Stolnotenisačica Helena Dretar Karić osvojila je broncu u paru s Anđelom Mužinić, natjecavši se sa svjetskom kremom stolnog tenisa za osobe s invaliditetom. I Helena i Ivan članovi su Urihova športskog društva

Jučer, u srijedu 15. rujna, Športsko društvo osoba s invaliditetom trofejne ustanove URIHO priredilo je uistinu veličanstven doček na zagrebačkoj Kajzerici za osvajače medalja na 

Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Oni su to i više nego zaslužili!

URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom na ovim prostorima, svoje je Helenu Dretar Karić i Ivana Katanušića dočeklala s bakljadom i gromoglaslim pljeskom.

Tek da podsjetimo, paraatletičar Ivan Katanušić je u bacanju diska osvojio srebro, i to u nemogućim vremenskim uvjetima kada je kiša doslovce potopila atletski stadion.

Tokio Prijem Uriho1

Stolnotenisačica Helena Dretar Karić osvojila je broncu u paru s Anđelom Mužinić, natjecavši se sa svjetskom kremom stolnog tenisa za osobe s invaliditetom. I Helena i Ivan članovi su Urihova športskog društva.

Ništa bez Jadranke Blagus, predsjednice ŠDOI URIHO, koja je i otvorila događaj. Osim Blagus, dočeku su prisustvovali ravnatelj Ustanove URIHO Josip Držaić, ujedno i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, zatim pomoćnica ravnatelja Ljubica Lukačić, ujedno i zastupnica za osobe s invaliditetom u Hrvatskom saboru, kao i Mirela Šikoronja Ivančin - trenerica hrvatske reprezentacije i tajnica u Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom. Uz njih bili su prisutni gotovo svi djelatnici na Kajzerici uz rukovoditelje Službi, s time da službeno pozvani pomoćnik ravnatelja i rukovoditelj PJ Konfekcija Goran Folnegović, rukovoditelj Službe komercijale Dubravko Ivanković, rukovoditeljica Službe financija i računovodstva Petra Ptičar, rukovoditeljica Službe za pravne poslove Margareta Farkaš, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ivana Matoš Buršić, rukovoditelj PJ Tisak i kartonaža Zoran Mihajlović, rukovoditelj PJ Kožna galanterija i obuća Hrvoje Golub, rukovoditelj PJ Obrada metala i keramike Ljubo Bakula te rukovoditelj PJ Ortopedija Željka Pavković.

Tokio Prijem Uriho5

Ravnatelj Držaić izrazio je ponos i zadovoljstvo s rezultatima naših paraolimpijaca, istaknuvši koliko su doprinijeli hrvatskom sportu i samoj Ustanovi URIHO.

Lukačić je istaknula da jedino jedinstvenost i zajedništvo svih doprinose dostojanstvu i održavanju same Ustanove URIHO, kao i da sportaši s invaliditetom čine nadljudske napore da dođu do rezultata i medalja.

- Izuzetno sam sretna da ste našu Republiku Hrvatsku dostojanstveno predstavljali u svijetu, gdje god ste otišli, pa i sad u Tokiju. Drago mi je da ste i našu Ustanovu predstavljali - rekla je Lukačić, koja je čestitala i prenijele pozdrave paraolimpijcima u svoje ime i u ime predsjednika Hrvatskog sabora i Hrvatske vlade.

Tokio Prijem Uriho6

Naposljetku im je zaželila puno uspjeha u privatnom, obiteljskom i sportskom životu, poželjevši Ivanu da što prije sklopi brak, na što su se javile i neke kandidatkinje, što je izazvalo smijeh publike.

Šikoronja Ivančin zahvalila se u ime cijele paraolimpijske obitelji koja je bila u Tokiju, kao i ravnatelju Držaiću i njegovoj pomoćnici Lukačić, istaknuvši da bez njih sigurno ne bi napravili ovo što su napravili na Paraolimpijskim igrama.

- Tamo smo disali jedni za druge. Bilo nam je dosta teško zbog ove cijele situacije s koronom koja nas je kočila u svemu zadnjih godinu i pol. Pogotovo tamo gdje smo bili testirani svaki dan bio je veliki psihički pritisak. Da nismo bili ovako zajedno ni Ivan ni Helena ne bi napravili ovakve rezultate, a ni mi svi koji smo bili u pratnji njima. Hvala svima jer uvijek mi je lijepo doći na ovakve dočeke, a URIHO uvijek složi doček i barem znamo da nas uvijek prima sa srcem - rekla je Šikoronja Ivančin.

Tokio Prijem Uriho3

Blagus je napomenula da je doček zapravo pripremljen ne samo za Helenu i Ivana, već i za Mirelu - Miju, tako da se proslavio dolazak njih troje. Potom je uslijedila dodjela poklona za paraolimpijce i njihovu trenericu od strane Ustanove URIHO. Dretar Karić je iz srca uputila nekoliko riječi, u znak zahvale za doček koji će pamtiti.

- Vi svi znate da ja živim u Varaždinu, no u srcu se osjećam purgericom. Pustila sam suzu kad smo dolazili, ali stvarno ste me dirnuli u dušu. Mislim da se nitko ne veseli našim rezultatima i uspjesima kao vi ljudi odavde. Ja sam preponosna da igram za URIHO i mislim da ću tu dočekati penziju.

Katanušić se posebno zahvalio svima, posebno onima koji su vjerovali u njega kad je bilo teško, kao i sada kada je malo lakše.

- Zahvaljujem se ravnatelju Ustanove Držaiću, Miji koja gasi vatru kada god treba u Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, mojoj Heleni, kolegici Ljubici i šefu Dubravku te našim rukovoditeljima koji su uvijek bili vjetar u leđa. Što se tiče rezultata, postoji zanimljiva izreka koje se držim i koja me dovela do ovdje. Kad su pitali jednu slijepu američku spisateljicu, ima li išta gore nego roditi se slijep u životu, a ona im je rekla da ima: roditi se s oba oka, a ne imati viziju. Ja sam svoju viziju našao i držim se nje i evo uspio sam.

Naposljetku je naša paraolimpijka Helena stavila medalju najmlađem sportašu u URIHO-u, Matiji Kosu iz zagrebačke Savice, kao poticaj za daljnje vježbanje i nova natjecanja.

Na kraju je uslijedilo zajedničko fotografiranje s paraolimpijcima, uz sve prisutne djelatnike sa zagrebačke Kajzerice.

 In Portal

Img 0026
16.09.2021