SPORTSKI URIHO Nakon niza osvojenih medalja i pehara žestoke pripreme za nove izazove

U povodu prvog mjesta na Prvenstvu Hrvatske u malom nogometu u sklopu Europskog nogometnog tjedna Specijalne olimpijade 2022., posjetili smo Jadranku Blagus, predsjednicu Športskog društva osoba s invaliditetom 'URIHO'

Osim u malom nogometu, na Specijalnoj olimpijadi Hrvatske inače sudjeluju i parastolnotenisači URIHO-a iz kategorije 11, a do sada su osvajali prva mjesta, i to u Koprivnici, Varaždinu i Samoboru.

U uredu na Kajzerici, uz Blagus, imali smo prilike popričati i s igračima koji su sudjelovali na navedenom Prvenstvu, a koje su osvojili po četvrti puta uzastopno, bez ijednog primljenog gola.

Za razgovor je bio raspoložen posebno Vlado Matijević Jaran, koji je nastupio u URIHO-voj malonogometnoj ekipi.

- Taj pehar koji smo osvojili poklonili smo Josipu Držaiću, našem ravnatelju Ustanove URIHO, sa željom za još jedan mandat na čelu iste. Mi se ponosimo s ravnateljem, a on se ponosi s nama - rekao je Matijević Jaran.

Malonogometna natjecateljica Nada Montag i ostali dio ekipe pridružio se Jaranovoj izjavi, s nadom će će iduće godine ponovno pobijediti uz 'svog' ravnatelja Držaića. Ujedno će pokušati dostići stolnotenisače, koji imaju najveće sportske rezultate na razini URIHO-a.

Kako su svi naglasili, ekipa URIHO-a branila je prvo mjesto i nastupila je u dresovima s natpisom 'Josip Držaić, ponos URIHO-a', odvažni i svoji, u znak podrške za još jedan mandat ravnatelju Josipu Držaiću na čelu Ustanove URIHO.

Jaran Sontag

Sportaši i sportašice iz URIHO-a, ujedno i radnici navedene Ustanove, u više su navrata naglasili kako im je vrlo važno tko će doći na čelo. Do sada su postigli ogromne rezultate, ne samo u proizvodnom smislu, već posebno u sportskom, ujedno i u poslovnom i privatnom smislu - u vezi samopouzdanja, samopoštovanja i stjecanja samostalnosti. Stoga je važno da osoba koja dođe na vrh bude empatična u odnosu na osobe s invaliditetom, da ima iskustvo rada s tom populacijom, da je poduzetna i da zna prepoznati značaj osoba s invaliditetom u svekokolikom smislu, kako bi im i dalje pružala šanse za daljnji osobni, poslovni i sportski razvitak. A koliko je za čuti ovih dana, još od 28. po redu Državnog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, koje je održano od 29. travnja do 1. svibnja 2022. u Splitu, radnici, sportaši i sindikalni povjerenici, barem oni do kojih smo došli, svi su za Josipa Držaića, jer ne samo da je za njih ravnatelj, on je za njih prije svega čovjek s kojim su izgradili čvrste i jake odnose. I upravo takav odnos, pun poštovanja, koji je dozvoljavao i komunikaciju kad god je trebalo i u vezi bilo kakvog problema, je u mnoge ugradio povjerenje prema istome. Svjesni da je takovog čovjeka, s brojnim dobrim osobinama, teško naći, posebno u radnom kolektivu, postoji velika zabrinutost tko će doći na čelo Ustanove URIHO i hoće li taj 'netko' imati snage povući posao i sport u visine, kao što je uspio Držaić.

Jadranka Blagus kao predsjednica Športskog društva osoba s invaliditetom 'URIHO' Zagreb i Parastolnoteniskog kluba invalida 'URIHO' Zagreb pomno prati sva sportska zbivanja. U dugogodišnjem sudjelovanju na sportskim događanjima postigli su zajedno u sklopu Ustanove 'URIHO' nadmoćne rezultate, s kojima se ne mogu usporediti ni neki sportski klubovi i udruge u kojima su zdrave osobe. Po njoj, u rangu su s Dinamom.

Uriho Sport 2022

Sport kao takav u okviru Ustanove URIHO, dolazi do vrhunca, do profesionalizma. Tome su uvelike doprinijeli i novi sportski prostori na Kajzerici, a kada bi se izgradila multisportska dvorana, koja je predviđena i u planu, rezultati bi zasigurno bili još i bolji.

Naposljetku smo porazgovarali o budućim planovima.

Blagus se pohvalila da su dobili ponudu za malonogometni turnir branitelja, koji će se održati u lipnju ove godine. Tako da ih očekuju nastupi u Kostanjevcu i Zagrebu 7. i 8. lipnja 2022. godine. Prije toga, 4. lipnja, održavaju se Dani Sigečice u više sportskih disciplina pa će se također odazvati. Lipanj je mjesec kada nastupaju i na Europskim igrama mladih u Brnu, i to u boćanju i stolnom tenisu.

Ujedno očekuju pozivnicu od Specijalne olimpijade Hrvatske, koja, kako je najavljeno ovih dana, priprema 'Memorijalni floorball turnir Joseph Thomas Rukavina' na Policijskoj akademiji u Zagrebu 23. srpnja 2022., povodom dolaska sina Stevea Rukavine, inače velikog fana i donatora.

U rujnu dolaze u Zagreb dugogodišnji prijatelji parastolnotenisači iz austrijskog Linza, i to nakon dvije godine pauze.

U listopadu sudjeluju na Športskim rekreacijskim igrama državne razine u Poreču, gdje se natječu u pikadu i visećoj kuglani, a u studenom ih očekuje Parastolnotenisko natjecanje u Grenadi u Španjolskoj, kada će Helena Dretar Karić i Tomislav Špalj braniti boje Hrvatske, a time i URIHO-a.

Sportsku godinu završavaju u prosincu Festivalom športa osoba s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana ustanove URIHO, kada nastupa 400 sportaša s invaliditetom na razini cijele Hrvatske.

Na upit kako stoje financijski, Blagus je rekla da se pokrivaju koliko mogu.

Naposljetku, ostaje još samo da dobijemo poziv da prisustvujemo službenom primanju kod nadležnih koji bi trebali prepoznati trud i vrijednosti sportaša/ica s invaliditetom u svom okruženju, kao što je to uvijek prethodnih godina radio zagrebački gradonačelnik.

Tekst: Klaudija Klanjčić

01.06.2022