SPLIT 28. Državno prvenstvo u stolnom tenisu za OSI donijelo STKI URIHO 17. uzastopnu titulu državnog prvaka

STKI 'URIHO' sa 123 boda ekipni je pobjednik 28. Državnog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom te su osvojili pehar u trajno vlasništvo, kojeg je na svečanoj dodjeli u nedjelju, 1. svibnja 2022. osobno preuzela Jadranka Blagus

U Splitu, u Maloj športskoj dvorani Spaladium Arene, od 29. travnja do 1. svibnja 2022. održano je 28. po redu Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora uz Hrvatski parastolnoteniski savez kao nositelja natjecanja i uz PSTK 'NEC' Split kao priređivača.

Prvog dana okupljanja, u petak, 29. travnja, s početkom u 16 sati, održana je klasifikacija novih sportaša u dvorani predvorja Hotela 'Zagreb' Duilovo, gdje je bio smješten dio natjecatelja s trenerima, uz ovlaštene klasifikatore HPSTS Maju Parr i Čeljka Čopa. U 20 sati bio je tehnički sastanak voditelja ekipa na istome mjestu.

Natjecanja su se održala u subotu, 30. travnja, od 9 do 19 sati, s time da je svečano otvorenje bilo u 10 sati, uz himnu i minutu šutnje za sve preminule sportaše/ice u međuvremenu. Svoj obol prisustvovanjem svečanosti dali su Ratko Kovačić - predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Dragan Rakić - predsjednik Hrvatskog parastolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, Emil Gubica - predsjednik Športskog saveza osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije i izbornik hrvatske reprezentacije, Josip Držaić - ravnatelj Ustanove URIHO i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Dražen Janković - vrhovni sportski sudac, Igor Maretić - voditelj Odsjeka za sport Grada Splita, Boris Katalović - voditelj financija iz Splitskog saveza športova i naposljetku domaćin Mijo Bakić iz PSTK 'NEC' Split.

Stolni Tenis Split 4

Nazočnim sportašima obratili su se Kovačić, Maretić i Rakić, svima zaželivši puno uspjeha na natjecanju i ugodan boravak u Splitu.

Rakić je naposljetku svečano otvorio ovogodišnje 28. Državno prvenstvo, prethodno podijelivši prigodne darove u ime Hrvatskog parastolnog saveza osoba s invaliditetom i Ustanove URIHO iz Zagreba gostima - izborniku Emilu Gubici radi pomaganja oko organizacije državnih prvenstava svake godine te najstarijoj sportašici u Republici Hrvatskoj, a ujedno i natjecateljici na ovom Prvenstvu, Vukosavi Jurčić, zatim Ratku Kovačiću, Igoru Maretiću, Borisu Kataloviću i Miji Bakiću.

Ujedno, svoj obol manifestaciji došla je dati i Mirela Šikoronja Ivančin iz Zagrebačkog športskog saveza za osobe s invaliditetom, koja je posebno pratila natjecanje Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić.

Na Prvenstvu je nastupilo 113 igrača/ica iz 17 klubova, koji su se natjecali u 20 grupa, odnosno u jedanaest kategorija invaliditeta. Pojedinačni plasmani uzimali su se i za ukupan plasman ekipa. Uz same natjecatelje bili su prisutni volonteri i suci.

Kako je i najavio izbornik parastolnoteniske reprezentacije Emil Gubica, na Prvenstvu su sudjelovali i naši reprezentativci, kojima je ovo bila i provjera forme uoči međunarodnih natjecanja.

- Svi nadolazeći turniri bit će od velike važnosti jer se boduju za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u studenom ove godine. Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić u ženskoj te Pavao Jozić i Tomislav Špalj imaju velike šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo - kazao je izbornik Gubica povodom Prvenstva za HPO.

Stolni Tenis Split 3

Nakon dvogodišnjeg iskustva s koronavirusom i svim epidemiološkim mjerama, ovo je uistinu bilo pravo sportsko osvježenje.

U nedjelju, 1. svibnja, završna natjecanja u Spaladium Areni bila su od 9 do 12 sati, a proglašenje sveukupnog pobjednika Prvenstva održano je potom u Hotelu 'Zagreb' Duilovo s početkom u 12,30 sati.

Kao što je to ovih dana najavila predsjednica PSTKI 'URIHO' Jadranka Blagus, titulu državnog prvaka ponovno su obranili sportaši/ce PSTKI 'URIHO' Zagreb, njih 25, osvojivši 123 boda. Drugo mjesto vice prvaka pripalo je PSTKI 'Synergia' Samobor s 13 natjecatelja i 54 boda, dok su trećeplasirani stolnotenisačice i stolnotenisači PSTKOI 'Uspon' Velika Gorica s 26 bodova, uz devet natjecatelja.

Potom slijede sljedeći klubovi po ukupnom broju osvojenih bodova: PSTK 'Dom' Vinkovci sa šest natjecatelja i 26 bodova, PSTKOI 'Zagreb' sa šest natjecatelja i 24 bodova, PSTKOI 'Karlovac' s dvanaest natjecatelja i 24 bodova, PSTK 'Pula' s dva člana i 20 bodova, PSTK 'Sokol' Bjelovar sa sedam natjecatelja i 20 bodova, PSTKOI 'Zagi 02' Zagreb s dva natjecatelja i 17 bodova, PSTK 'Nec' Split s 11 članova i 16 bodova, PSTK 'Opatija08' s sva člana i 15 bodova, PSTKOI 'Sidra' Zagreb s četiri natjecatelja i jedanaest bodova, PSTKOI 'Varaždin' s četiri natjecatelja i devet bodova, PSTKOI 'Rijeka' s četiri natjecatelja i sedam bodova, Kulturno sportski klub Kul Pong iz Bjelovara s jednom natjecateljicom s pet boda, Krševan Zadar s jednim natjecateljem i tri boda, Športski savez invalida Brodsko-posavske županije s tri natjecatelja i s jednim bodom.

Stolni Tenis Split 2

Pravo nastupa je regulirano Pravilnikom o uvjetima priređivanja, organizacije i nastupa na Državnim natjecanjima HPSTS. Naime, gluhe i nagluhe osobe ne mogu nastupiti ukoliko nemaju i drugi vid invaliditeta.

Inače, parastolni tenis je daleko najveći i najbrojniji sport u okviru Hrvatskog paraolimpijskog odbora u odnosu na sve druge sportove.

U spojenim kategorijama 1 i 2, muški, pojedinačno, od dva natjecatelja pobjedu je odnio Damir Vuković iz PSTK 'Dom' s deset bodova, a drugo mjesto osvojio je Mladen Rajković iz PSTK 'Sokol' sa sedam bodova.

Treći igrač nažalost nije mogao doći na natjecanje, a radi se o Stjepanu Škoji iz PSTK 'NEC'. Inače, prethodnih godina u ovoj kategoriji nastupao je i Nikola Brlenić iz PSTKOI 'Varaždin', koji je nažalost preminuo u prosincu 2021. godine.

U kategoriji 3, muški, od šestero igrača prvo mjesto osvojio je Dejan Nišandić iz PSTK 'Pula' s deset bodova, drugo Nino Baša iz PSTKI 'URIHO' sa sedam bodova, a treće Mladen Batinić iz PSTK 'NEC'.

U spojenim kategorijama 4 i 5, muški, pojedinačno, od petero igrača prvo mjesto osvojio je Tomislav Špalj iz PSTKI 'URIHO' s deset bodova, drugo Ivica Vugrinec iz PSTKOI 'Varaždin' sa sedam bodova, a treće Augustin Vučković iz PSTK 'Dom' s pet bodova.

Stolni Tenis Split 1

U kategoriji 6, muški, od petero natjecatelja prvi je Vjekoslav Gregorović iz PSTK 'Opatija08' s deset bodova, drugi Igor Pejak iz PSTKOI 'Uspon' sa sedam bodova, a treći Vjekoslav Đira iz PSTKI 'Synergia' s pet bodova.

U kategoriji 7, muški, od petero natjecatelja prvi je Pavao Jozić s deset bodova, a drugi Marko Vračan sa sedam bodova, oboje iz PSTKI 'Synergia', dok je treći Antonio Matić iz PSTK 'Nec' s pet bodova.

U kategoriji 8, muški, od dvanaestoro natjecatelja prvi je Borna Zohil iz PSTK 'Pula' s deset bodova, drugi Toni Milas iz PSTKOI 'Zagreb' sa sedam bodova, dok je treći Goran Stevanović iz PSTK 'Dom' s pet bodova.

U kategoriji 9, muški, od osam natjecatelja prvi je Ivica Lauter PSTKOI 'Zagreb' s deset bodova, a drugi Dragan Rakić iz PSTKOI 'Zagi 02' sa sedam bodova, dok je treći s pet bodova Vedran Vulin iz PSTK 'Opatija08'.

U kategoriji 10, pojedinačno muški, od dvanaest natjecatelja Radovan Kavur iz STKI 'Synergia' osvojio je prvo mjesto s deset bodova, Stanislav Sović iz PSTKOI 'Zagreb' s pet bodova, a treće Ilija Tomić iz STKI 'Synergia' Samobor s pet bodova.

U kategoriji 11 za osobe s intelektualnim poteškoćama, muški, seniori, od šesnaest natjecatelja prvo mjesto osvojio je Filip Klafurić, drugi Martin Pendel, a treće Dino Mikrut, svi iz PSTKI 'URIHO'. 

U općoj kategoriji, pojedinačno, muški - stojeći, od devet natjecatelja prvo mjesto osvojio je Žarko Valentić iz PSTKOI 'Zagi 02' s deset bodova, drugo Petar Mačešić iz PSTKOI 'Karlovac' sa sedam bodova, a Vlatko Kovačić iz PSTK 'Sokol' treće, s ukupno pet bodova.

Dalje donosimo rezultate za žene.

U spojenim kategorijama 2-3, žene, pojedinačno, od šestero natjecateljica prvo mjesto osvojila je Anđela Mužinić Vincetić iz PSTKOI 'Zagreb' s deset bodova, drugo Helena Dretar Karić iz PSTKI 'URIHO' sa sedam bodova, a treće Marija Martinović iz PSTKOI 'Uspon' s pet bodova.

Helen Jadranka Maca1

U spojenim kategorijama 6-8, žene, pojedinačno, od četiri natjecateljice prvo mjesto osvojila je Vukosava Jurčić iz PSTKOI 'Sidra' s deset bodova, drugo mjesto Jadranka Blagus iz STKI 'URIHO' sa sedam bodova, a treće Valentina Kuzmek iz PSTK 'Sokol' Bjelovar s pet bodova.

U spojenim kategorijama 9 i 10, pojedinačno, žene, od pet natjecateljica Mirjana Lučić iz PSTKOI 'Uspon' osvojila je prvo mjesto s deset bodova, drugo Gordana Krupski iz PSTKI 'URIHO' sa sedam bodova, a treće Snježana Vidović Medaković iz PSTKI 'URIHO' s pet bodova.

U kategoriji 11, u kategoriji ženskih seniorki, od pet natjecateljica prvo mjesto je osvojila Josipa Debanić, drugo Valentina Orečić, a treće Ivana Bečko, sve iz PSTKI 'URIHO'.

U općoj kategoriji, žene - stojeće, od tri natjecateljica prvo mjesto osvojila je Branka Maležić iz STKOI 'Karlovac' s deset bodova, drugo Snježana Ivčević sa sedam bodova, a treće Marija Dujmović s pet bodova, obje iz PSTKI 'URIHO'.

Stolnotenisači/ce STKI 'URIHO' sa svojih 123 boda ekipni su pobjednici 28. Državnog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom te su osvojili pehar u trajno vlasništvo, kojeg je na svečanoj dodjeli u nedjelju, 1. svibnja 2022. osobno preuzela Jadranka Blagus, trenerica i predsjednica pobjedničkog kluba. Kako su uzastopce pobjednici već 17 godina, pehar im ostaje zauvijek. Budući da su kroz sve godine pobjede i pehare posvećivali svom ravnatelju Ustanove URIHO, Josipu Držaiću, isti je došao u Split, kako bi dao svoj obol cjelokupnom događanju. Cjelokupno natjecanje pozorno je pratila Ivana Knežević Šambić, mag. kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, koja znači veliku potporu natjecateljima.

Emil Gubica, kao moderator cjelokupnog sportskog događanja, uz Rakića i Kovačića, izrazio je zadovoljstvo na kraju Državnog prvenstva, sretan da je sve prošlo u najboljem redu. Posebno su se zahvalili domaćinu Bakiću, koji je ponovno nakon dvije godine opravdao sva očekivanja.

Ovo Državno prvenstvo pokazalo je ponovno snagu sportskog duha i ponosa, a brojni trenuci su zabilježeni fotoaparatima i kamerama.

Tekst: Klaudija Klanjčić

Blagus Hpo Nagrade2021 Hina
04.05.2022