Prijateljski susret članova ustanove URIHO i Zaklade GNK Dinamo 'Nema predaje'

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, kao prva zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja je uvela ISO standard i koja ove godine obilježava 75 godina postojanja, ugostila je u četvrtak, 28. listopada 2021., od 13 do 14 sati, na lokaciji Kajzerice u novouređenim sportskim objektima gdje se nalazi i trening centar, tri predstavnika Zaklade 'Nema predaje', službene zaklade Građanskog nogometnog kluba Dinamo u Zagrebu.

Povod susretu je donacija Zaklade URIHO-vom stolnotenisaču s invaliditetom Nini Baši, kako bi mu se pomoglo u treninzima i daljnjem razvoju sportskog života, ali i da se ostvari želja da se napokon upoznaju svi uživo, a ne samo online kao prethodnih mjeseci te da dođe do čvršće suradnje.

GNK Dinamo, kao najtrofejniji hrvatski nogometni klub koji je stekao brojne uspjehe na nacionalnoj i europskoj razini tijekom posljednjih desetljeća, već niz godina provodi brojne društveno odgovorne projekte na razini lokalne zajednice. Zaklada GNK Dinamo 'Nema predaje' započela je s radom 2020. godine, a glavni ciljevi su joj promicanje jednakosti, jednakih mogućnosti i ravnopravnosti te pružanje pomoći na temelju socijalne solidarnosti, odnosno kroz programe i aktivnosti približiti nogomet svima, kao i iskoristiti sve mogućnosti koje nogomet pruža igračima, trenerima, djelatnicima, navijačima, članovima, povjerenicima, legendama kluba, socijalno ugroženim skupinama te cijeloj lokalnoj zajednici.

Uriho Nemapredaje 1

Povodom susreta održan je okrugli stol, a URIHO su predstavili ravnatelj Josip Držaić, predsjednica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO Jadranka Blagus, nogometna ikona Maca Maradona, predsjednica Belot kluba URIHO Gordana Semper, hrvatska paraolimpijka Helena Dretar Karić, stolnotenisač s invaliditetom Nino Baša, te Vladimir Matijević - Jaran, koji je dugogodišnji član Dinama i strastveni ljubitelj nogometa. Ujedno, na sastanak su došli i Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog parastolnoteniskog saveza i Mirela Šikoronja Ivančin, tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i trenerica Hrvatske prezentacije u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom.

Ravnatelj Držaić rekao je da je u ustanovi URIHO zaposleno 507 zaposlenika, od čega 300 osoba s invaliditetom. Napomenuo je doprinos ustanove URIHO u sportu osoba s invaliditetom, s obzirom da se kroz godine imalo sluha za sve sportske potrebe. Ne zaboravimo da je sport presudan u zdravlju mnogih, a vrlo je poseban za osobe s invaliditetom. Istaknuo je tako kao osobe s invaliditetom igraju šah u kategoriji sa zdravima i da postižu vrhunske rezultate tako da je URIHO-v klub dospio u drugu ligu. Uz to, u ustanovi se igraju turniri u visećoj kuglani i pikadu. Poseban naglasak stavio je na povijesnu nogometnu utakmicu u Dortmundu između selekcije Hrvatske i Njemačke, kada smo pobijedili s 4:2, a član URIHO-a Nikola Horvan bio je tada golman i strijelac. S ponosom je istaknuo i Macu Maradonu, legendu ženskog nogometa, koja je unatoč svim godinama još vrlo aktivna, kako na poslu tako i u sportu.

Ravnatelj nije zaboravio istaknuti ni 'sedmu silu' u sklopu URIHO-a, misleći na naš In Portal, kao središnji portal za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, i kao prvom takovom portalu na području Europe, a možda i svijeta. Potom se osvrnuo na proizvodne pogone u sklopu ustanove, koje imaju vrlo veliki značaj u gospodarskom smislu i ponosu Grada Zagreba. Tako, npr. URIHO izrađuje odijela za Ratno zrakoplovstvo, razvija i dalje brend 'Purger i Purgerica'.

Naposljetku je rekao predstavnicima Zaklade da unatoč dosadašnjoj suradnji nikada nije došlo do komercijalne proizvodnje, ali i dalje stoji na raspolaganju u tom vidu. Blagus je podsjetila da su Dinamove dresove prošle godine nosili URIHO-vi manekeni na manifestaciji.

Ujedno je istaknut doprinos ustanove URIHO za vrijeme pandemije koronavirusa, u smislu da je dala ogroman doprinos u izradi maski. Stoga nije ni čudo da je prepoznata kvaliteta istih prošle godine i od strane Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je ustanovi dodijelio Medalju Grada Zagreba za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom COVID-19. Ističemo da su URIHO-ve pamučne perive maske za lice izrađene od najkvalitetnijih materijala te su usklađene s EU normama. Proizvedene su i projektirane tako da u upotrebi štite lice korisnika, sprečavaju djelomično udisanje čestica iz zraka te u konačnici štite korisnika od širenja vlastitih ili udisanja tuđih kapljica prilikom kihanja i kašljanja. Maske su lagane, omogućavaju normalno disanje te se jednostavno postavljaju na lice preko nosa, usta i brade. Do sada je URIHO maskama opskrbio brojne zdravstvene ustanove, gradske ljekarne, Čistoću, Holding, ZET, privatne i javne ustanove, a trenutno pere rublje za bolnice Sveti Duh i Vinogradsku, za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Opću bolnicu Virovitica.

Jadranka Blagus predstavila je sportski dio ustanove, kao i sportske uspjehe članova i članica osoba s invaliditetom, posebno paraolimpijaca. Jedna od njih je i Helena Dretar Karić, članica STKI-a URIHO, paraolimpijska stolnotenisačica koja je sudjelovala već u tri Paraolimpijade, zajedno s Anđelom Mužinić iz Splita. Da podsjetimo, Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba na čelu s predsjednicom Blagus prošle je godine osvojio 15. uzastopnu titulu prvaka Hrvatske. Tijekom predstavljanja zahvalila se pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću i ravnatelju ustanove Josipu Držaiću, koji su dali ogroman doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom na području Zagreba. Trenutno se radi na realizaciji novog programa u vezi nogometa za sportaše s invaliditetom, koji bi se trebao aktivirati za mjesec do dva mjeseca, i to za četiri vrste invaliditeta.

Šikoronja Ivančin je predložila predstavnicima Zaklade da se uključe u Božićne turnire ove godine, posebno u mali nogomet u koji je uključen i trener Bošnjak, odnosno da se spoje u sklopu promocije i natjecanja, kako bi zajedničkim poklonima razveselili sportaše s invaliditetom.

Predstavnici Zaklade su istaknuli da su do sada imali 17 donacija s više od milijun kuna i da su posebno ponosi na projekt za slijepe navijače Dinama. Otvoreni su za sve ideje pa tako i za URIHO-ve. Naveli su da imaju Dinamo Powertim za djecu s teškoćama u razvoju, koji je osnovan prije nekoliko godina i koji vodi trener Bošnjak. Napomenuli su i dosadašnju izvrsnu suradnju sa sadašnjim glavnim urednikom In Portala Damirom Fatušićem i novinarkom Anitom Blažinović, dok su se ovom prilikom upoznali i s autoricom ovog teksta. Uglavnom, u znak daljnje suradnje poklonit će Ustanovi URIHO karte za utakmice Dinama, na koje se može dolaziti jedino uz digitalne COVID potvrde.

- Donacija za Ninu je vrlo posebna. Nadam se da će napraviti novi iskorak - rekao je Rakić, zahvalivši se na istoj u ime Hrvatskog parastolnog teniskog saveza.

Naposljetku su stolnotenisači s invaliditetom odigrali nekoliko mečeva pod vodstvom trenerice Jadranke Blagus s predstavnicima Zaklade GNK Dinamo 'Nema predaje', a u igranju im se pridružio i Dragan Rakić. Stolnotenisači Đurđica Mrkonjić i Nikola Horvan, koji redovito prate utakmice Dinama, također su zaigrali s Ninom.

Tijekom prijateljskog susreta u kojem su se obje strane ukratko predstavile, vladala je ugodna atmosfera, a posebno su sve razveselili pokloni u znak pažnje jedni drugima. Naime, povodom obilježavanja 75. godišnjice osnutka, URIHO je izradio posebne medalje koje su ovom prilikom darovali uz ostale poklone i predstavnicima Zaklade.

Od daljnjih sportskih događanja, Blagus je najavila Festival športa, kao i stolnoteniski turnir u Parizu u Francuskoj od 9. do 11. studenog 2021., na kojem će sudjelovati stolnotenisači s invaliditetom Helena Dretar Karić i Nino Baša. O detaljima ćemo naknadno obavijestiti.

Tekst: Klaudija Klanjčić 

Uriho Nemapredaje 2
02.11.2021