POI TOKIO Ivan Katanušić osvojio srebro po nemogućim vremenskim uvjetima

Devetog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nastupili su hrvatski paraplivači Kristijan Vincetić i Tomi Brajša, Damir Bošnjak u parastreljaštvu te paraatletičar Ivan Katanušić u bacanju diska

Kao šećer na kraju dugog sportskog dana, o kojem više u nastavku, Ivan Katanušić je izborio treću po redu medalju za hrvatsku paraolimpijsku reprezentaciju. Osvojio je drugo mjesto u bacanju diska u kategoriji F64 prebacivši disk 55.06 m čime je ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri.

Uvjeti tijekom natjecanja su bili iznimno teški zbog velike kiše koja je padala čitavu večer pa su atletičari više vremena morali trošiti na brisanje bacališta nego na koncentraciju uoči bacanja.

Zlatnu medalju je osvojio Amerikanac Jeremyj Campbell s prebačenih 60.22, dok je bronca pripala Britanacu Danu Greavesu s 53.56.

- U ovaj trenutak je stalo pet godina krvi, znoja, suza, upale išijasa, loma noge, upale slijepog crijeva, operacije zgloba, sastavljana ligamenata. I još kada sam vidio ovo vrijeme. Rekao sam treneru ili ću danas ‘poginuti’ i osvojiti medalju ili je za mene kraj sporta. Ne bih se predao pa da je padalo još jače - rekao je Katanušić po završetku natjecanja.

- Da mi je netko rekao da ću s ovim rezultatom osvojiti medalju ne bih mu vjerovao. Moji treninzi su bili oko 62, 63 m. No, danas se nije moglo ništa. Bilo je klizavo, nemaš kontrole na nozi. Međutim, mene to nije diralo, nisam se dao smesti. Bio sam u nekom svom svijetu - zaključio je Katanušić.

Katanušić je osvajač svjetskih bronci iz Dubaija 2019. i Londona 2017. godine. Osvojio je i šest medalja sa europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

- Bilo je ovo teško natjecanje, međutim Ivanu je bilo još teže. Uvjeti su zaista bili baš strašni, pogotovo za bacače diska u ovoj kategoriji. Što se i vidi po rezultatima. Međutim, ovo su Paraolimpijske igre, bitan je plasman, a ne rezultat - dodao je njegov trener Roland Varga.

Ostali hrvatski sportaši jučer nisu bili tako uspješni.

Paraplivač Kristijan Vincetić nije izborio finale u disciplini 100 leptir kategorije S9, zauzevši deveto mjesto u kvalifikacijama.

Vincetić je isplivao svoje najbolje vrijeme sezone 1:02.68 te mu je nedostajala 51 stotinka sekunde za prolaz u finale.

- Bio je to moj najbolji rezultat ove godine, tako da nemam razloga biti nezadovoljan. Malo je nedostajalo da uđem u finale - rekao je Vincetić nakon utrke te dodao: - Nažalost, gotovo je. Danas nisam uspio ući u finale i bila je to moja posljednja paraolimpijska utrka. Bilo je dosta, možda ću odraditi još neko natjecanje. Jednostavno, došlo je do zasićenja, prošlo je mnogo ciklusa i vrijeme je za nove izazove. Neću nestati skroz, ali polako ću se povlačiti. Od 2005. kada sam ušao u ozbiljnije procese nisam išao na mora ili tako nešto, ja za ljeta ne znam. Međutim, nije mi žao niti jednog trenutka ili metra u bazenu.

Za njega su ovo bile četvrte Paraolimpijske igre, iza sebe ima deset osvojenih medalja na europskim i svjetskim prvenstvima, a vlasnik je i svjetskih rekorda na 800 m slobodno, te 1500 m slobodno u 25-metarskim bazenima.

Vincetić je završio izobrazbu za trenera i u matičnom klubu Dubrava dobio je posao i radi s djecom.

- Mislim da je i taj dio uvelike razlog zašto lagano podvlačim crtu i idem u neke druge stvari - zaključio je na kraju.

Danas je u kvalifikacijama 50 slobodno nastupio i hrvatski paraplivač Tomi Brajša. Ostvario je rezultat 48.33 što je njegov najbolji rezultat ove sezone te je zauzeo 17. mjesto. Ovo je bio njegov drugi nastup u Tokiju nakon što je na 200 m slobodno zauzeo 12. mjesto.

- Za prvi put na ovako velikom natjecanju sam zadovoljan rezultatima. Ovo je za mene novo iskustvo i sve je bilo super. Danas sam plivao najbolji rezultat ove sezone i mogu biti zadovoljan - izjavio je Brajša.

Njegov najbolji rezultat u karijeri je još uvijek onaj s IWAS svjetskih igara 2017. kada je osvojio zlatnu medalju i oborio svoj osobni rekord u disciplini 200 m slobodnim stilom.

Hrvatski paraolimpijac Damir Bošnjak također se danas nije uspio plasirati u finale discipline pištolj 25 m. Završio je na 17. mjestu u kvalifikacijama sa 554 kruga, a za ulazak među osam najboljih trebalo je gađati barem 566.

Bio je to njegov drugi nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nakon što je u disciplini zračni pištolj 10 m bio na 22. mjestu. U Tokiju ga još u subotu očekuje nastup u disciplini pištolj 50 m.

Za Bošnjaka su ovo četvrte Paraolimpijske igre u karijeri nakon Atene 2004., Pekinga 2008. i Rio de Janeira 2016., dok je svoj najveći uspjeh do sada ostvario na Europskom prvenstvu u Poljskoj gdje je bio drugi i na EP-u u Njemačkoj gdje je također osvojio srebro.

 

Izvor: HPO

Ivan Katanusic Tokyo
03.09.2021