Katanušić, Mužinić Vincetić i Dretar Karić dobitnici nagrada Grada Zagreba

Hrvatski paraolimpijci Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić dobitnici su nagrada Grada Zagreba za 2022. godinu

Na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u povodu Dana Grada Zagreba dodijeljena su javna priznanja - Nagrada Grada Zagreba i Nagrada Zagrepčanka godine.

Dodijeljeno je 15 nagrada za istaknute institucije, udruge i građane koji ovaj grad čine boljim mjestom za život, a među dobitnicima su i hrvatski paraolimpijci Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić.

Hrvatski paraatletičar Ivan Katanušić na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio je drugo mjesto u bacanju diska u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.

Osvojio je i šest medalja s europskih prvenstava, uključujući zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016. Osvajač je i svjetskih bronci iz Dubaija 2019. i Londona 2017.

- Sretan sam što je prepoznat naš trud, rad i zalaganje. Ovo je jedno od najvećih priznanja koje Grad Zagreb dijeli - kazao je Katanušić, član AKOI Uriho čestitavši svojim kolegicama.

- Čestitam Anđeli i Heleni, svojim rezultatima su zaslužile ovo priznanje - naglasio je Katanušić dodavši kako se ove godine trebalo održati svjetsko prvenstvo u Japanu, no otkazano je zbog epidemije koronavirusa.

- Ovo je teška godina za paraatletiku jer je otkazano najvažnije natjecanje. Pripremat ćemo se za nastupe na mitinzima i paziti da se ne dogodi neka ozljeda - dodao je.

Parastolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić su na POI u Tokiju osvojile broncu u ekipnoj konkurenciji, svoju drugu paraolimpijsku medalju u karijeri nakon što su prije pet godina u Rio de Janeiru bile srebrne.

Osim dvije paraolimpijske medalje, Mužinić Vincetić i Dretar Karić su osvojile i srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013., 2015., 2017., 2019.) i broncu (2011.) na ekipnim europskim prvenstvima.

- Kao i svaki put drago mi je kada primim nagradu jer iako ne treniram i igram radi njih, one svakako daju dodatni podstrek. Ohrabrujuće je da rezultati koje ostvaruješ, rad i trud budu prepoznati od drugih. Zahvaljujem se Gradu Zagrebu i čestitam ostalim dobitnicima priznanja - kazala je Mužinić Vincetić, članica Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević čestitao je dobitnicima naglasivši kako 'Grad Zagreb odaje priznanja sugrađanima koji su nas svojim radom zadužili'.

- Dodjeljujemo 15 nagrada grada Zagreba za sve istaknute institucije, udruge i građane koji ovaj grad čine boljim mjestom za život. Zato mi je izuzetno drago prije svega pozdraviti i čestitati svima nagrađenima na angažiranom radu i u ime Grada Zagreba zahvaliti na doprinosu razvoju i promociji znanosti, obrazovanja, ljudskih prava, zdravstva, kulture, umjetnosti, sporta i tradicije grada Zagreba - kazao je gradonačelnik Tomašević.

Svečanosti povodom Dana Grada Zagreba sudjelovao je i Predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar gospodarstva Davor Filipović, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović...

Nagrada 'Zagrepčanka godine' dodijeljena je odvjetnici Sanji Bezbradica Jelavić za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.

DOBITNICI NAGRADA

1. Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb

2. Ivana Bodrožić, magistra hrvatskog jezika i književnosti i filozofije, spisateljica

3. Mr. sc. Heda Gospodnetić, diplomirana crkvena glazbenica, profesorica muzike, magistra znanosti, nastavnica ritmike i plesa

4. Ivan Huklek, student, sportaš

5. Sanja Iveković, akademska grafičarka, umjetnica

6. Ankica Jurić Tilić, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika, filmska producentica

7. Kišobrani Cerovečki, obrt za proizvodnju i trgovinu

8. Prof. dr. sc. Ivan Mlinar i prof. dr. sc. Hrvoje Klasić

9. Prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

10. Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama

11. Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom 'ZAMISLI'

12. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

13. Vinko Uhlik, dipl. ing. arhitekture, akademski slikar, umirovljenik

14. Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraolimpijci, članovi sportskih klubova punopravnih članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom

15. Osnovna škola Gustava Krkleca

 

HPO/Denis Lugarić

Zg Nagrade 1
02.06.2022