JADRANKA BLAGUS Dugogodišnja suradnja s ravnateljem URIHO-a Josipom Držaićem

U slučaju da jednog dana dođe netko drugi na funkciju ravnatelja, ta osoba bi trebala imati sve osobine našeg ravnatelja Josipa Držaića, a to je jako teško. Samo je jedan Josip Držaić senior, kaže Jadranka Blagus

Kako je nedavno završio natječaj za ravnatelja/icu Ustanove URIHO u Zagrebu, zanimalo nas je što drugi kažu o dosadašnjem ravnatelju Josipu Držaiću, koji tu dužnost obnaša punih 21 godinu.

Budući da o svakom šefu - direktoru, ravnatelju ili bilo kome na visokoj poziciji - najbolje govore njegova djela, kao što je i potrebno zatražiti mišljenja svih djelatnika/radnika, od najniže pozicije do one najviše kako bi se stekla prava slika o svakom od njih, ovaj put smo uslijed aktualnih epidemioloških mjera pitali za mišljenje Jadranku Blagus, koja uz brojne radničke i sportske uloge obnaša i ulogu predsjednice Radničkog vijeća Ustanove URIHO pa je u doticaju s puno ljudi. Dočekala nas je, kao i uvijek, vedra lica u svojem uredu na Kajzerici. Budući da je dugogodišnja djelatnica u Ustanovi URIHO, zamolili smo je da nam, s obzirom na dugogodišnji radni staž i iskustvo, prepriča kako je to bilo u samim počecima.

- Do dolaska Josipa Držaića ravnatelji URIHO-a su se izmjenjivali kao po traci. URIHO je bio u velikim dugovima, što prema radnicima, što prema dobavljačima. Velikim zalaganjem, trudom i radom za dobrobit svih nas, ravnatelj Josip Držaić, uz suradnju radnika i svojih suradnika, stvorio je Ustanovu URIHO s kojom se ponosimo, poznatu i izvan naše lijepe domovine. Prije nego je došao na ravnateljsku poziciju, ja sam već radila i nismo se poznavali do tada.


Blagus Intervju1

Budući da smo oboje iz Zaprešića, a da ne bi bilo da pogoduje 'svojim' ljudima, nastojala sam kroz cijelo vrijeme ne zlorabiti svoj položaj i prijateljstvo koje smo izgradili s vremenom i održavamo do dana današnjeg. I upravo to je ono najvažnije, da smo ostali ljudi i pravi prijatelji, unatoč svim teškoćama kroz koje je prolazila sama Ustanova. Važno je imati pravog kormilara u mnogim tegobama, a upravo njegov lik je dokazao da zaista ima sposobnosti za isto - rekla je na samom početku.

Istaknula je posebno da im je svima 'gospodin Josip Držaić prije svega prijatelj pa tek onda ravnatelj'. To je posebno potkrijepila činjenicom da je od samih početaka koristio svoje privatne slobodne trenutke i uz poslovne rješavao i mnoge njihove privatne probleme.

- To je čovjek koji zna ime, probleme i osobine gotovo svakog radnika - naglasila je, dodajući da u Ustanovi URIHO ima trenutno više od 500 djelatnika, s time da je 60 posto osoba s invaliditetom.

- Upoznala sam ravnatelja prije 21 godinu. Na prvi pogled me se dojmio svojom energijom te poznavanjem osoba s invaliditetom. Teško je bilo povezati i sve naše proizvodnje jer izrađujemo, kako se kaže, 'od igle do lokomotive'. Mnoge proizvodne jedinice bile su pred gašenjem. Dolaskom Josipa malo po malo počeli smo se oporavljati i uz pomoć Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, osobe s invaliditetom počele su biti cijenjene u društvu, svojim radom su opravdavali svu dobivenu pomoć. Kako smo počeli napredovati uz novog ravnatelja, tako je i zaposlenost rasla, no pojedincima se to nije dopalo, htjeli su rušiti sve što smo dobro napravili. Tada su Radničko vijeće Ustanove i sindikati stali uz svog ravnatelja i njegovo rukovodstvo. Previše je bilo kleveta i laži, i danas, nakon svega, naš ravnatelj nam je sve draži i draži - rekla je Blagus.

Ujedno je navela da je URIHO ustanova koja jako puno ulaže u zdravlje, sport i rekreaciju svojih radnika.

- Unutar URIHO-a je registrirano Športsko društvo osoba s invaliditetom i sedam sportskih klubova osoba s invaliditetom. Uz to što je ravnatelj Ustanove, gospodin Josip Držaić je i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora. U sportskom smislu jedna smo od najboljih i najjačih ustanova, čak i izvan Hrvatske, a sve uz golemu podršku našeg ravnatelja. Posebno mi se usjekao u pamćenje njegov neumoran rad i zalaganje za dobrobit svih nas, posebno osoba s invaliditetom. U URIHO je unio da se cijeni i poštuje svaki radnik, svaki je pojedinac za sebe. Stoga URIHO smatramo i osjećamo drugim domom - pojasnila je.

Blagus je osobito ponosna što je predsjednica Radničkog vijeća URIHO-a pa smo je pitali ima li pritužbi na rad i na što se odnose.

- Suradnja s ravnateljem je dobra, poštuje se Kolektivni ugovor, plaće su redovne. Otkada je on ravnatelj, plaća ni jedan mjesec nije kasnila, a i ja sam svjesna koje su ovlasti Radničkog vijeća, tako da je suradnja dobra. Radnici ravnatelja prije svega doživljavaju kao prijatelja, a tek onda kao ravnatelja. U slobodno vrijeme volimo se družiti s njim jer je vrlo zanimljiva osoba, uz posao voli sport, a također dobro priča viceve. Ne vidim da bi se moglo puno više napraviti u smislu unapređenja rada, nego što je već napravljeno. U slučaju da jednog dana dođe netko drugi na funkciju ravnatelja, ta osoba bi trebala imati sve osobine našeg ravnatelja Josipa Držaića, a to je jako teško. Samo je jedan Josip Držaić senior - objasnila je.

Naposljetku, rekla je da, kad bi opisivala ravnatelja Držaića u par rečenica, bili bi to sljedeći stihovi:

'Dobar čovjek je uvijek dobar čovjek,

Ne mijenja se, isti je…

Samo ga vremenom dostignu godine

I išaraju kosu sivilom…

Ali dušu…, ne dira ni vrijeme, ni godine…'.

 

Tekst: Klaudija Klanjčić

Josip Drzaic1
05.05.2021