INTERVJU, JADRANKA BLAGUS Dobitnica priznanja Hrvatskog paraolimpijskog odbora 'Milka Milinković'

Kronično nedostaje prilagođenih sportskih objekata za osobe s invaliditetom. Trebalo bi ponovno aktivirati priču da se izgradi veliki sportski kompleks ustanove URIHO gdje bi svi sportaši s invaliditetom dobili svoj 'dom', kaže Jadranka

U utorak, 1. ožujka 2022. godine posjetili smo proizvodni pogon ustanove URIHO smješten na Kajzerici, a povod nas ispunjava ponosom. Naime, tamo nas je dočekala Jadranka Blagus koja je nedavno dobila priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora 'Milka Milinković' koje je dodijeljeno četvrti put na prijedlog Izvršnog Odbora HPO-a u spomen na našu slavnu paraolimpijku Milku Milinković kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom za 2021. Da ne dužimo više s uvodom, čitajte što nam je rekla izvanredna Jadranka.

Draga Jadranka, podijelite s čitateljima In Portala što vam znači priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora 'Milka Milinković'.

- Priznanje 'Milka Milinković' je veliko priznanje posebno za osobe s invaliditetom. To je nagrada za dugogodišnji rad. Izuzetno sam ponosna na nju zato što sam poznavala Milku Milinković. Nominirao me je Hrvatski parastolnoteniski savez, a Hrvatski paraolimpijski odbor nagradio za dugogodišnji rad i postignuća.

Upoznajte naše čitatelje s ostalim nagradama i priznanjima koja ste do sada dobili.

- Počela sam se baviti sportom kada sam se prije 37 godina zaposlila u ustanovi URIHO. Okupljali smo se u dvorani u Kušlanovoj, Vinko Bek i tako sam se počela intenzivnije baviti stolnim tenisom. Prva sam stolnotenisačica koja je nastupila za reprezentaciju Hrvatske, a iza mene je puno osvojenih medalja i pehara. 15 godina sam bila državna prvakinja u stolnom tenisu, osnivačica sam i predsjednica STKI URIHO, kluba koji je 15 puta uzastopno osvajao prvenstvo Hrvatske, a 2017. sam dobila i nagradu Grada Zagreba za životno djelo na koju sam također jako ponosna. Danas se više bavim stručnim radom.

Prema vašem mišljenu, što najviše nedostaje paraolimpijskom sportu u Hrvatskoj? Kakva je situacija s uvjetima treniranja i imamo li uopće dovoljno prilagođenog prostora za treninge sportaša s invaliditetom?

- Kronično nedostaje prilagođenih sportskih objekata za osobe s invaliditetom. Baš ovih dana smo željeli organizirati Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom i tada smo uvidjeli da zapravo nemamo gdje to odraditi jer ni jedna dvorana nije prilagođena osobama s invaliditetom. Trebalo bi ponovno aktivirati priču da se izgradi veliki sportski kompleks ustanove URIHO gdje bi svi sportaši s invaliditetom dobili svoj 'dom' i to bi neupitno značilo još bolje uspjehe svih sportaša. Mi trenutno ovdje na Kajzerici imamo uređen jedan sportski prostor, jako lijepo uređen, prilagođen potrebama osoba s invaliditetom u kojem imamo stol za stolni tenis, sve za vježbe rekreacije, imamo robota za stolni tenis, šahisti koriste prostor, koriste ga 3 ili 4 stolnoteniska kluba grada Zagreba, međutim, prostor je premali da zadovolji sve potrebe koje imamo.

Blagus Hpo Nagrade2021 Hina

Što biste poručili mladima s invaliditetom koji još nisu odlučili žele li se baviti nekim sportom?

- Dođite nam u URIHO-ve klubove, ili u Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom gdje imamo discipline svih sportova, klubova. Bavite se sportom u bilo kojem obliku, gotovo svaka osoba s invaliditetom se može baviti nekim sportom. Imamo troje sedmogodišnjaka koji ove godine idu na Državno prvenstvo u Split i zadovoljni su i oni i roditelji. Imali smo jednog dečka koji nije mogao stajati za stolom, morao se držati, ali on danas zahvaljujući treninzima i stolnom tenisu stoji. Imamo stručne radnike koji će svakome prilagoditi trening, a opet izvući maksimum. Aktivirajte se, ne sjedite doma, družite se, budite zdraviji.

Na kraju bih se još jednom zahvalila Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom parastolnoteniskom savezu, In Portalu na praćenju i naravno, ništa bez ravnatelja Držaića koji podržava sport osoba s invaliditetom i uvijek je uz nas. Želim mu još jedan mandat da može završiti sve započeto.

Anita Blažinović


Blagus Milinkovic 2021 1
02.03.2022