Festival športa osoba s invaliditetom URIHO i ove je godine okupio vrhunske sportaše

Ujedno, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, najveća zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj, obilježava 73. godinu postojanja, pa je i to dodatan razlog da se što više osoba s invaliditetom diljem Hrvatske odazove manifestaciji koja promovira OSI šport

Festival športa osoba s invaliditetom ‘URIHO 2019’, koji je ove godine okupio oko 500 športaša s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije, završio je koncem prošlog tjedna dodjelom medalja, pehara, priznanja i zahvalnica najboljim sudionicima.

Ovi športski susreti održani su u organizaciji Športskog društva osoba s invaliditetom URIHO (ŠDOI URIHO), na čelu s predsjednicom Jadrankom Blagus, u Maloj dvorani Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom. 

Festival Sporta Uriho1a 1024x630

Nakon uvodnog govora predsjednice Blagus, prisutne su pozdravili Josip Držaić – ravnatelj Ustanove URIHO i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Nikola Dragaš – najuspješniji hrvatski kuglač svih vremena , Krešimir Miletić – izaslanik u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Gordana Rusak iz Međimurja – bivša saborska zastupnica i ugledna znanstvenica koja je ove godine nastupila kao kandidatkinja za Europski parlament, a trenutno je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

– Danas su sinonimi za OSI šport u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić i naš ravnatelj Josip Držaić, dakako zajedno s nama koji smo ovdje prisutni.

Također, ne bi bilo tog športa bez našeg velikog prijatelja i športaša Nikole Dragaša – istaknula je Jadranka Blagus, naglasivši i veliku zaslugu Krešimira Miletića koji prati OSI sportaše na mnogim manifestacijama, te Mirele Šikoronja Ivančin i Ivane Knežević Šambić.

Uslijedila je dodjela medalja, pehara, priznanja i zahvalnica, uz prezentaciju Jadranke Blagus i trenerice Ivane Knežević Šambić, koja je usto preuzela i moderatorsku palicu.

Rezultati koje su postigli sportaši/ce s invaliditetom zaslužuju da budu posebno navedeni sljedećim redom, kako su dodjeljivane nagrade.

Za stolni tenis medalje je podijelio Nikola Dragaš.

U kategoriji seniori pojedinačno prva tri mjesta zauzeli su STKI URIHO, pa tako Tomislav Blažević prvo, Nikola Horvan drugo, a Goran Veljković treće mjesto. U kategoriji 11 muški, prvo mjesto osvojio je Filip Klafurić iz TIS-a, Martin Pendel iz URIHO-a drugo, a Danijel Šetrajčić iz URIHO-a treće. U kategoriji 11 žene, prvo mjesto osvojila je Josipa Debanić – URIHO, drugo Valentina Orečić, a treće Ivana Bečko.

U kategoriji žene prvo mjesto osvojila je Snježana Ivčević iz URIHO-a, drugo Snježana Vidaković Medaković, a treće Vukosava Jurčić, obje iz Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom Sidra Zagreb.

U kategoriji kolica, Dean Nisandžić iz Pule osvojio je prvo mjesto, Nino Baša iz URIHO-a drugo, a Filip Marić iz Pule treće mjesto. U kategoriji juniori, prvo mjesto osvojio je Marijo Jelekovac, a drugo Antonio Plepelić, oboje iz USPON-a, dok je treće mjesto osvojila Đurđica Mrkonja iz URIHO-a.

U kategoriji kadeti URIHO-vi mališani su osvojili najviše pljeska, budući su najmlađi, a već su ušli ozbiljno u svijet sporta. Tako je prvo mjesto osvojio već svima znani Vid Komar, drugo Anđela Zlomislić, a treće Matija Kos.

Dragaš je nastavio dijeliti medalje i kuglašima te članovima Univerzalne športske škole. U kategoriji pojedinačno u kuglanju, prvo mjesto osvojio je Ivica Babić iz Silenta, drugo Đino Pezo iz Sidre, a treće Stipe Grgić iz Silenta. U kategoriji ekipno u kuglanju, prvo mjesto zauzeo je Silent, drugo Sidra, a treće Hrabri.

Vezano za Univerzalnu športsku školu, medalje su osvojili Sanela Kovar, Benjamin Škec, Fabinaj Martinec, Dominik Martinec, Josip Marković, Magdalena Bošnjak i Marko Kosić.

Kad je riječ o boćanju CP, u kategoriji juniorke, prvo mjesto osvojila je Nikola Bebek, drugo Jelena Perković, a treće Darija Šulekić.

Medalje je potom nastavila dijeliti Gordana Rusak.

U kategoriji juniori, boćanje CP, prvim mjestom okitio se Dominik Ugarković, drugim Marko Einbuchler, a trećim Petar Čigir. U parovima, prvo mjesto pripalo je Ameliji Kruljac i Nikolini Bebek, drugo Magdaleni Jelinčić i Jeleni Perković, a treće Filipu Bosaku i Kruni Crljiću.

U pikadu, u kategoriji pojedinačno muški, sva prva tri mjesta odnijeli su URIHO-vci: prvo Saša Brkić, drugo Marijan Katanović, a treće Vlado Matijević.

U kategoriji žene, prvo mjesto osvojila je Ivana Bečko, drugo Sabina Bogunović, treće Nada Montag, a četvrto Barka Punek. U kategoriji ekipno, prvo mjesto osvojio je URIHO 1, drugo URIHO 2 pa je pehar preuzeo Vlado Matijević, a treće Zvuk.

U visećoj kuglani prvo mjesto zauzela je Nada Montag, drugo Vlado Matijević, a treće Gordana Ilić.

Čast da dodijeli preostale medalje potom je pripala Josipu Držaiću.

U atletici prvo mjesto zauzeo je Nikola Horvan, drugo Ivana Bečko, a treće Valentina Orečić. 

U šahu prvo mjesto osvojio je Domagoj Glažar, drugo Krsto Kovačević, a treće Neven Tomečak.

U belotu prvo mjesto zauzele su Mirjana Jurčec i Božena Peček, drugo Nada Montag i Mladen Opsenica, a treće Tin Žunić i Danijel Šetrajčić.

U boćanju CP seniori, u kategoriji žene, prvo mjesto osvojila je Katarina Strunjak, drugo Silvana Strunjak, a treće Anamarija Arambašić.

Tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Mirela Šikoronja Ivančin nastavila je dijeliti medalje, tako da su je prvi dočekali boćari CP seniori – kategorija muški, a prvo mjesto osvojio je Nikica Trbović, drugo Marko Grobotek, treće Katarina Međaković. Potom je podijelila medalje i kipiće sucima – asistentima: Antonio Šambić, Antonio Škrabo, Saša Brkić i šef prijevoza u URIHO-u, Sanda Vidović, Jasna Škrabo i Ivana Knežević Šambić

Pobjednički pehar uručen je Josipu Držaiću, koji ga je predao stolnotenisaču Danijelu Šetrajčiću.

Zahvalnice su uručene za gradonačelnika Milana Bandića, Gordani Rusak, Mati Krištu za pomoć kod EU projekata, za Dinu Staneković – EU projekt, za Sabinu Sačer Bajzek te Zoranu Cvitanoviću.

Naposljetku, cvijeće je od strane Vlade Matijevića uručeno Mireli Šikoronja Ivančin i Ivani Knežević Šambić.

Bila je ovo prilika da se pod moderatorskom palicom Jadranke Blagus dodijele medalje i sudionicima Otvorenog prvenstva Grada Zagreba, u organizaciji Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, gdje se posljednjeg dana listopada nastupilo u disciplinama pikado i viseća kuglana.

Naposljetku je novinarka Klaudija Klanjčić u ime In Portala, medijskog pokrovitelja cjelokupnog događanja, preuzela kipić za zahvalnost na praćenju.

Festival i Športski susreti već se godinama održavaju u mjesecu studenom, s time da boćarski turniri započinju već u listopadu, i to povodom svečanog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO, koje se ove godine tradicionalno održava 2. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ujedno, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, najveća zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj, obilježava 73. godinu postojanja, pa je i to dodatan razlog da se što više osoba s invaliditetom diljem Hrvatske odazove manifestaciji koju URIHO priređuje uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Klaudija Klanjčić


03.12.2020