USTANOVA URIHO Program osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom u turizmu i ugostiteljstvu

Cilj projekta je pružiti nezaposlenim osobama s invaliditetom mogućnost za stjecanje tih vrlo aktualnih znanja i tako im otvoriti priliku za zapošljavanje, bilo kod nas u zaštićenim uvjetima, bilo na otvorenom tržištu rada, kaže Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju ustanove URIHO

Najveća zaštitna radionica za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ustanova URIHO, provodi projekt koji može poslužiti kao primjer učinkovitog pozicioniranja ranjivih društvenih skupina na tržištu rada.

Riječ je naime o programu aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ovim projektom dugotrajno nezaposlenim osobama s invaliditetom otvara se prilika za zapošljavanje u sektoru koji bilježi kronični nedostatak radnika, dakle u turizmu i ugostiteljstvu, najbrže rastućoj industriji u Lijepoj našoj.

- Cilj projekta je pružiti nezaposlenim osobama s invaliditetom mogućnost za stjecanje tih vrlo aktualnih znanja i tako im otvoriti priliku za zapošljavanje, bilo kod nas u zaštićenim uvjetima, bilo na otvorenom tržištu rada – kaže Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO.

Ugostiteljstvo Uriho1

Projekt traje 18 mjeseci, financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u nekoliko faza.

U prvoj fazi bit će uključeno 90 osoba s invaliditetom koje će proći ciklus radionica vezanih uz znanja i vještine potrebne za uspješno traženje posla. Do sada je u programu profesionalnog usmjeravanja sudjelovalo 88 osoba s invaliditetom.

U drugoj fazi, 15 osoba s invaliditetom uključeno je u osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar. Osposobljavanje za poslove u zanimanju kuhar se, u prvom dijelu, provodi u URIHO-vom novootvorenom restoranu na lokaciji Av. M. Držića 1.

U drugom dijelu, tih 15 osoba s invaliditetom uključuje se u praktični rad kod poslodavca – Urihovog partnera na projektu – restoranima Umami.

- Na taj način, suradnjom s poslodavcima na otvorenom tržištu rada, ovaj projekt ima i značajnu senzibilizacijsku ulogu, te je ideja da ugostiteljima predstavi osobe s invaliditetom kao kompetentnu i kvalitetnu radnu snagu – nastavlja Matoš Buršić.

- Treća etapa projekta je online promidžbena kampanja u svrhu promocije zapošljavanja OSI u sektoru turizma i ugostiteljstva. Cilj nam je zasititi društvene mreže i ostali online prostor s motivirajućim sadržajem koji će s jedne strane aktivirati OSI za traženje posla u ovom sektoru, a usto poslodavcima otkriti jednu novu skupinu potencijalnih zaposlenika. Naglasila bih da se osposobljavanje provodi u URIHO-vom novootvorenom restoranu.

Ideju o našem vlastitom inkluzivnom restoranu, između ostaloga, gradili smo upravo kroz provođenje EU projekta iz područja ugostiteljstva. S namjerom i ciljem da to bude mjesto u kojem ćemo moći provoditi naše programe osposobljavanja za zanimanja iz područja ugostiteljstva, ali ujedno i mjesto gdje ćemo i zapošljavati osobe s invaliditetom – zaključila je Matoš Buršić.

Tekst: Mladen Kristić

Kuhanje
27.04.2023