ZAVRŠNA KONFERENCIJA IEDA PROJEKTA Jedinstvena prilika za edukaciju osoba s invaliditetom

IDEA projekt u kojem su, osim URIHO-a, sudjelovali i sedam partnera iz europskih zemalja, usmjeren je na sve poslodavce koji žele uključiti osobe s invaliditetom u neki oblik neformalne edukacije

Završna konferencija IEDA Erasmus+ projekta (Inkluzivno obrazovanje – osiguravanje pristupačnosti nestrukovnog obrazovanja odraslih osoba s invaliditetom) održat će se u ponedjeljak, 26. lipnja u restoranu ustanove URIHO na lokaciji Avenija Marina Držića 1.

Program započinje u 10 sati uz pozdravni govor rukovoditeljice Službe za rehabilitaciju ustanove URIHO, Ivane Matoš Buršić te se nastavlja predstavljanjem rezultata.

IDEA projekt u kojem su, osim URIHO-a, sudjelovali i sedam partnera iz europskih zemalja, usmjeren je na sve poslodavce koji žele uključiti osobe s invaliditetom u neki oblik neformalne edukacije.

Prema riječima Ive Šušak, glavne koordinatorice tri su glavna rezultata postignuta unatrag dvije godine. Prvi je izrada kurikuluma o metodama i tehnikama za poučavanje odraslih osoba s invaliditetom. Drugi se odnosi na stvaranje kurikuluma o primjeni asistivnih tehnologija u neformalnom obrazovanju odraslih OSI, dok je treći izrada priručnika za uključivanje osoba s invaliditetom u spomenuto neformalno obrazovanje, a odnosi se na radionice, tečajeve i razne treninge. Sve materijale zainteresirani moći će preuzeti na URIHO-voj web stranici.

Inače, osobe s invaliditetom čine jednu od najranjivijih društvenih skupina te su izložene višestrukim rizicima poput siromaštva, nezaposlenosti i socijalne isključenosti, a jedan od čimbenika koji doprinose tim rizicima su niske stope sudjelovanja na svim razinama obrazovanja. U skladu s time, neformalno obrazovanje odraslih predstavlja važan resurs u povećanju kapaciteta i kvalitete života osoba s invaliditetom.

Osim ustanove URIHO, u spomenutom projektu sudjelovale su i europske organizacije usmjerene na ženska prava poput Orient Expressa iz Beča, zatim Topcoach iz Bratislave čije je područje interesa stvaranje koncepta za buduće lidere. Partneri na projektu bili su i IDEC iz Grčke, Ludor Engineering iz Rumunjske, sveučilište Masaryk iz Češke te Centar Spirala iz Ljubljane.  

Svi sudionici projektnih aktivnosti su unaprijedili svoja profesionalna znanja te ojačali kapacitete za odgovaranje na društvene različitosti koja sada mogu prenositi u svojim organizacijama ili lokalnim zajednicama. 

Na događaj se možete prijaviti putem sljedeće poveznice: https://docs.google.com/forms/d/19SCvr3xYN8WDHx0HF7f7NmiCw_bSFJxSTr1JWwx6vAg/viewform?edit_requested=true, a prije same završne konferencije inspirirajte se na našoj web stranici ili facebooku: https://iedaproject.eu.

 

In-portal


Ieda
21.06.2023