URIHO partner na projektu Erasmus plus, EQUALLING02

Glavna uloga URIHO-a je dijeliti svoje iskustvo u poučavanju osoba s invaliditetom, ali zajedno s partnerima raditi na kreiranju pristupačnih i inkluzivnih projektnih rezultata

Ustanova URIHO je protekla tri dana bila domaćin Međunarodnog treninga o Univerzalnom dizajnu u sklopu projekta Erasmus plus, EQUALLING02. EQUALLING02 se provodi kao nastavak projekta EQUALLING01 i URIHO se pridružio partnerstvu koje za cilj ima učiniti obrazovanje odraslih inkluzivnijim i svrhovitijim. Ovo je ujedno prvi trening u projektu.

Radi se o suradničkom konzorciju više organizacija iz više europskih zemalja koji za cilj imaju unaprijediti kompetencije pružatelja usluga obrazovanja odraslih.

Teme kojima se projekt bavi su intersektorska suradnja, međukulturna medijacija te inkluzija.

Očekuje se razvoj vrlo široke lepeze projektnih rezultata koji uključuju: istraživanje o obrazovanju odraslih, vodič o univerzalnom dizajnu, trening o univerzalnom dizajnu, andragoške materijale, edukativni YouTube kanal te online tečaj za pružatelje obrazovanja odraslih.

Uriho Univerzalni Dizajn4

- Uloga URIHO-a u projektu je pristupačnost, odnosno univerzalni dizajn pa zadnja tri dana kroz priču o invaliditetu i različitim vrstama invaliditeta te prilagodbama koje se vežu uz poteškoće različitih vrsta invaliditeta želimo dovesti sudionike do zaključka da je univerzalni dizajn ono čemu trebamo težiti, tj. kreiranju usluga, proizvoda i okoliša koji su u startu pristupačni što većem broju ljudi i da je potrebno što manje intervenirati kako bi se prilagodio pojedincima. Korisnik je u centru procesa kreiranja. Važno je reći da se ne baziramo isključivo na osobe s invaliditetom jer svaki čovjek prolazi različite faze i u cilju je svima nama da svijet ne bude kreiran za neki savršeni prosjek nego da bude kreiran za sve stanovnike ovog planeta - rekle su nam Iva Šušak i Jelena Opačak iz ustanove URIHO.

Na trodnevni trening u URIHO su stigli predstavnici iz Italije, Španjolske, Francuske, Slovenije i Austrije i to iz organizacija koje su usmjerene na obrazovanje odraslih, odnosno na jačanje kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih.

Svaki je dan na programu bila druga tema. Prvi dan je tako bio posvećen osobama s intelektualnim teškoćama, zatim je drugog dana bila tema o oštećenju vida i sluha, a zadnji dan su govorili o motoričkim teškoćama i sve je zaključeno temom o univerzalnom dizajnu. Predavanja na temu motoričkih teškoća nazočnima je održala Vesna Zećirević, dok je o oštećenju sluha govorila Iva Baričević. Služba za rehabilitaciju ustanove URIHO bila je zadužena da pojasni probleme oštećenja vida te intelektualne teškoće o čemu su na predavanju pričale Iva Šušak i Jelena Opačak.  

"O intelektualnim teškoćama predavala je psihologinja Jelena Opačak, a o oštećenju vida defektologinja Iva Šušak. Edukacijska rehabilitatorica Iva Baričević je kroz svoje predavanje upoznala sudionike s osobama oštećena sluha i teškoćama koje bi one mogle imati. Vesna Zećirević, također edukacijska rehabilitatorica, održala je predavanje o motoričkim teškoćama i kroničnim bolestima. Sve predavačice su objašnjavale i načine prilagodbe nastavnih uvjeta u procesu obrazovanja odraslih osoba s invaliditetom, kao i moguću univerzalnost u primjeni pojedine prilagodbe.", pojasnili su nam iz ustanove URIHO.

U sklopu projekta URIHO će izdati priručnik o univerzalnom dizajnu. Što se tiče andragoških materijala za nastavno osoblje koji se baziraju na metodi životnih priča, na njihovoj izradi je sudjelovalo četvero zaposlenika URIHO-a, a oni su Svjetlana Kašćel, Dominik Kolak, Domagoj Glažar i Marija Lalić.

Sljedeći susret partnera projekta je planiran za svibanj u Španjolskoj kod nositelja projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 400.000 eura, a trajat će 30 mjeseci.

Tekst: Anita Blažinović

Uriho Univerzalni Dizajn3
10.02.2023