Naši Purgeri hit su i u Europskom parlamentu

Popratili smo treće izdanje Projekta Ilica: Q’ART pod motom suradnje, tolerancije i uvažavanja u nedjelju, 17. rujna 2023. u centru Zagreba koji nas je, kao i do sada, oduševio s mnoštvom svojih sadržaja, uslijed kojih su kreativnost i mašta uistinu došli do izražaja

Neizbježni štand na samom početku Ilice, počevši od Frankopanske, bio je upravo od Ustanove URIHO, gdje se prezentirao njegov brend 'Purger i Purgerica' s autohtonim zagrebačkim motivima čiju ideju promovira i dućan u Gajevoj 4.

Inače, Purger i Purgerica su nadimci koji se koriste za stanovnike Zagreba koji se mogu pohvaliti činjenicom da su im preci nekoliko generacija unatrag rođeni u ovom prekrasnom gradu. Stilizirani motivi aplicirani su na majice, pregače, magnete, keramičke predmete i kišobrane, a ovaj brend prepoznat je i u Europskom parlamentu. 

Ovaj puta djelatnice smo uhvatili s poznatom glazbenicom Ines Pavić, kojoj sljepoća ne predstavlja nikakve probleme u glazbenoj umjetnosti, kao ni njezinom bratu Toniju. Poznat je također URIHO-v suvenirski program dizajniran brajicom i vođen idejom da ga mogu pročitati slijepe i slabovidne osobe.

Ilica Projekt1

Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja u Brailleevom pismu osmišljeni su sistemom od šest točaka klasificiranih brojevima od jedan do šest te organiziranih u dva stupca po tri točke koje su ispupčene.

Da podsjetimo, Projekt Ilica: Q’ART ove godine održava se inače četiri puta u Ilici kao najstarijoj zagrebačkoj povijesnoj prometnici vijugavog izgleda. Nakon što je prvo događanje odgođeno zbog vremenskih neprilika s 2. travnja na 30. travnja, kada su ga posjetili brojni građani, po drugi puta isto se održalo u vrlo lijepim vremenskim prilikama u nedjelju, 21. svibnja 2023., s temom Ljetnog festivala 'Zahvalnost, ljubav, opraštanje'. Četvrto događanje Projekta Ilica: Q’ART predviđeno je za 10. prosinca, dok će se festivali - umjetničke akcije u kvartovima Grada Zagreba, nakon 18. lipnja u Španskom na Trgu Ivana Kukuljevića i 9. srpnja u Maksimiru na glavnoj šetnjici Park šume Maksimir, održati 15. listopada u Novom Zagrebu u Središću - na Bundeku.

Organizatori su već prethodno pojasnili da je Projekt Ilica: Q’ART community art participativni projekt - akcija koja se razvija u skladu s bilom grada, a oni su tu samo pokretači i moderatori, dok život projekta zaista ovisi o svim dionicima. 

Galerija Ilica se kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija od 2017. godine i koristi javni prostor, pročelja te izloge na ulici kao podloge za umjetničku intervenciju, a samim time ulica Ilica postaje najveća galerija na svijetu ukupne površine od 20.000 kvadrata.

Projekt Ilica: Q’ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, a cilj mu je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Purgeri

Autori Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić iskoristili su Ilicu kao poligon za igru, odnosno kao apel u posredovanju između institucija i države te njezinih stanovnika i potencijalnih korisnika.

Prema programu, izložba studenata 'Art Alu' bila je od 9 do 16 sati od Ilice 83 do Ilice 89, a nastupili su studenti/ce Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

U glazbenom programu u 10,30 sati nastupio je Ivana Galić trio u Ilici 85; u 10,45 sati nastupili su Lela i Joe Kaplowtiz u Ilici 49; u 11 sati Valerija Nikolovska i Viktor Lipić u Ilici 77 te Grgić – Kattie – Rupena trio u Ilici 130; u 12 sati Joe Pandur trio u Ilici 63; u 13 sati Zvonimir Šestak Groove Assembly na Britanskom trgu.

U plesnom programu sudjelovala je od 10,30 do 14 sati Škola suvremenog plesa 'Ana Maletić', uz plesnu pedagogicu Natašu Jurišić.

Modna revija bila je od 12 do 12,45 sati na istočnoj strani Britanskog trga, a nadležni za nju su bili su: ULUPUH – sekcije tekstil, oblikovanje odijevanja i nakita; Obrtnička komora Zagreb – Zlatna igla; Humana Nova – Upcycle revija; La bestia – kolekcija jesen; Zvjezdana Horvat – nakit.

Naslovna

Sve u svemu, idući od štanda do štanda uživali smo gledajući mnoštvo različitih sadržaja i ljudi koji su ih predstavljali, kao i sve posjetitelje, od kojih su neki proveli trenutke nasred Ilice, uslijed tramvajskih šina, budući je sav promet bio obustavljen na toj trasi od Frankopanske do Ulice Republike Austrije. Najbolje za doživjeti atmosferu je bilo biti u njoj, a kasnije preko fotografija ili videa za lijepo sjećanje i uspomenu. 

U mnoštvu domaćih i ručno izrađenih proizvoda, prekrasnih suvenira, različitih brendova, ukrasa, biljaka, gljiva, bile su tu za vidjeti i kupiti slike iz Kulturno-športske braniteljske udruge, od njihovog predsjednika Dražena Pilića te članova - međunarodne umjetnice koja slika nogama Marije Glavičić-Počuć i Ivana Gregoreka.

Najmlađima su uz različite igračke bile posebno zanimljive palačinke i knedle u različitim bojama, a mogli su se okušati i na pripremljenim likovnim radionicama 'Art station' i radionicama za djecu 'Vatrogasci'. Ova manifestacija zasigurno je dobro došla i vlasnicima ljubimaca, budući ih je bilo na svakom koraku.

Sve u svemu, bila je ovo manifestacija koju je vrijedno posjetiti, zato što svatko može pronaći nešto za sebe. Mi smo svoj obilazak završili kupnjom samoborskim medenjacima.

Europski Parlament

Metropola je uz navedeni događaj omogućila još niz drugih tijekom vikenda, tako da smo uspjeli obići i završni dan Zagreb burger festivala u Parku dr. Franje Tuđmana, gdje se u 20-ak kućica moglo isprobavati burgere poznatih chefova i street food restorana.


Tekst: Klaudija Klanjčić

Ilica Projekt
18.09.2023