Muzej grada Zagreba otvorio Dućkas, a u njemu možete kupiti i URIHO-v suvenirski program

Od URIHO-vih proizvoda mogu se kupiti majice, blokovi, podmetači za čaše i magneti 'Purger i Purgerica' te majice i torbe 'Braille-Čitam dodirom'. Sretni smo i ponosni što je originalnost i autentičnost naših proizvoda prepoznata, poručila je URIHO-va dizajnerica Irena Rački

U Muzeju grada Zagreba, 12. srpnja 2023., otvoren je Dućkas, MGZ-ova suvenirnica u kojoj posjetiteljima nude lijepe, kvalitetne, domaće suvenire. Za osmišljavanje izgleda Dućkasa zaslužan je dizajner Alan Stanković.

U Dućkasu možete nabaviti široku paletu raznovrsnih kvalitetnih, domaćih suvenira. Osmislili smo liniju nakita inspiriranog motivima iz stalnog postava MGZ-a, koji je za nas izradila Juliana Rodić Ozimec - Jor Art Jewelry.

U ponudi su i Staklenke Malog Zagreba, autora Filipa Filkovića - Philatza. Tu su i šalice, boce za vodu, magneti i podmetači za čaše, kreacije Lane Hudine - Lana's Duckass Illustrations, zatim majice i torbe branda Roba, MGZ-ove lizalice (CukerLab), LE Prase vam nudi simpatične 'prase' kasice, Obrt Vilhar kreirao je keramičke figurice s motivima zagrebačkih znamenitosti, a sjajne kreme za ruke i balzami za usne, izrađeni po dugogodišnjoj recepturi Gradskih ljekarni, razveselit će svaku damu! Tu su i prekrasne kuglice od puhanog stakla za božićnu jelku, rad Petre Krhen Antonić - Staklene kuglice Katarina.

Naravno, u Dućkasu možete kupiti i magnete, publikacije, bilježnice, torbe s motivima iz fundusa MGZ-a (ilustracije Otta Antoninija i Zvonimira Faista te torbe s grbom grada Zagreba), doista ponešto za svakoga.

Dukas 1

U MGZ-u su sretni da su pri realizaciji Dućkasa ostvarili i lijepu suradnju s URIHO-m.

- Trenutnu ponudu Dućkasa planiramo i dalje širiti, vodeći se uvijek istim kriterijima, da su suveniri koje vam nudimo kvalitetni, lijepi i nadasve zagrebački - kažu.

Predstavljen je i MGZ-ov novi logo te vizualni identitet, koji je osmislio i kreirao dizajner Branimir Lazanja. Novi logo MGZ-a apliciran je na brojne suvenire, poručili su iz Muzeja grada Zagreba u kojem je svoje mjesto pronašao i URIHO-v suvenirski program 'Purger i Purgerica' i 'Braille-Čitam dodirom'.

- 'Purgere' u našem dućanu u Gajevoj 4 prodajemo od 2016. godine, a prvi proizvodi dizajnirani su i patentirani pri Zavodu za intelektualno vlasništvo 2011. godine - poručila je URIHO-va dizajnerica Irena Rački.

- Ove godine plasirali smo na tržište suvenir 'Čitam dodirom', vođen idejom da ga mogu čitati osobe oštećenog vida što smo im omogućili uvećanim taktilnim tiskom na Brailleovom pismu i etiketama ispisanim na brajici na kojima se nalaze osnovne informacije o proizvodu. Majice, ruksake i torbe pakiramo u biorazgradive vrećice jer nam je briga za okoliš od iznimne važnosti. Točkice na majicama nisu samo zgodan detalj, one čine slova Brailleove abecede. Prođite prstima preko ispupčenih točkica i osjetite kako se čita dodirom - pojasnila nam Irena Rački.

- Iz muzeja su nas kontaktirali mjesec dana prije otvaranja sa željom da uz ostale dizajnerske suvenire u prodaju uvrste i naše. Od URIHO-vih proizvoda mogu se kupiti majice, blokovi, podmetači i magneti 'Purger i Purgerica' te majice i torbe 'Braille-Čitam dodirom'. Sretni smo i ponosni što je originalnost i autentičnost naših proizvoda prepoznata i što smo dobili priliku prodaje i promocije u tako važnoj instituciji - naglasila je Rački.

Proteklog vikenda snimljeni su i promo materijali za spomenuti suvenirski program. Jedan dio snimanja URIHO-v tim odradio je u Muzeju grada Zagreba kako bi uz ostale znamenitosti grada promovirali i MGZ-a. U ulozi manekena bili su radnici ustanove, dok se za snimanje pobrinuo profesionalni fotograf Silvije Volarić.

Iz ustanove URIHO također poručuju kako im je želja i dalje dizajnirati inovativne, inkluzivne proizvode koje ćemo svi s veseljem nositi, rasterećeni stigmatizacije i predrasuda.

I za kraj kažimo da je redovno radno vrijeme Dućkasa identično radnom vremenu Muzeja, no ekskluzivno tijekom manifestacije Dvorišta, u kojima MGZ sudjeluje i ove godine, Dućkas će vikendom, od 14. do 16. te od 21. do 23. srpnja 2023., raditi do 23 sata.


Tekst: Anita Blažinović


Dukas 2
26.07.2023