Članovi međunarodne delegacije Europske komisije posjetili URIHO

URIHO je najveća zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj. Zapošljavamo oko 500 radnika, a od toga su njih 300 osobe s invaliditetom. Svi naši radnici imaju ugovor o radu, primaju plaću i prva smo ustanova ovakve vrste koja je dobila kolektivni ugovor, kazala je Lukačić

Ovog utorka, 6. lipnja ustanovu URIHO posjetili su članovi međunarodne delegacije Europske komisije. Na lokaciji Avenija Marina Držića 1. u tvorničkom dućanu delegaciju je najprije srdačno pozdravila Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnateljice koja ih je kratko upoznala s djelovanjem same ustanove.

- URIHO je najveća zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj. Zapošljavamo oko 500 radnika, a od toga su njih 300 osobe s invaliditetom. Svi naši radnici imaju ugovor o radu, primaju plaću i prva smo ustanova ovakve vrste koja je dobila kolektivni ugovor - kazala je Lukačić i nastavila govoriti o proizvodnim pogonima ustanove poput konfekcije, kožne galanterije, tiska i kartonaže, a tu je i Odjel Ivančica gdje rade osobe s najtežim stupnjem invaliditeta. Zatim, URIHO ima proizvodnju keramike i metala, a najprofitabilnija je konfekcija jer radi s još jednom integrativnom radionicom. Lukačić je istaknula kako mnogi radnici s invaliditetom svojom plaćom prehranjuju cijelu obitelj. 

Img 0177

Kazala je da je osnivač ustanove Grad Zagreb koji dotira određena sredstva za funkcioniranje, ali veći dio za plaće moraju zaraditi na otvorenom tržištu rada. Pohvalila je i Vladine zakonske propise.

- Vlada Republike Hrvatske čini znatne napore kako bi osobe s invaliditetom koje su zaposlene imale jednake mogućnosti kao i ljudi koji nemaju invaliditet. Osobnu invalidninu tako mogu primati i zaposlene osobe s invaliditetom, što ranije nije bio slučaj - kazala je Ljubica Lukačić.

Zatim je djelatnica tvorničkog dućana predstavila sav asortiman koji se u njemu nalazi.

Sljedeća točka obilaska bio je URIHO-v restoran, a tamo je delegacija čula sve o programu aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz koji ih je provela psihologinja ustanove Jelena Opačak.

- U prvoj fazi je uključeno 90 osoba s invaliditetom koje će proći ciklus radionica vezanih uz znanja i vještine potrebne za uspješno traženje posla. Do sada je u programu profesionalnog usmjeravanja sudjelovalo 88 osoba s invaliditetom.

Img 0192

U drugoj fazi, 15 osoba s invaliditetom uključeno je u osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar. Osposobljavanje za poslove u zanimanju kuhar se, u prvom dijelu, provodi upravo u URIHO-vom restoranu na lokaciji Av. M. Držića 1.

U drugom dijelu, tih 15 osoba s invaliditetom uključuje se u praktični rad kod poslodavca - URIHO-vog partnera na projektu - restoranima Umami.

- Treća etapa projekta je online promidžbena kampanja u svrhu promocije zapošljavanja osoba i invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva - kazala je Opačak.

O svojem iskustvu u projektu i na praksi, pripremajući voćnu salatu za goste, govorili su polaznici Šime Pavić i Marijan Bartolović. Naravno, ništa bez instruktora, a oni su Jurica Brekalo iz Umami restorana i iz URIHO-a Ružica Ćurković. Oboje instruktora su ocijenili projekt kao hvalevrijedan istaknuvši da su se polaznici izvrsno snašli i poželjeli su da što više osoba s invaliditetom nađe mjesto na tržištu rada.

Tekst: Anita Blažinović

Img 0230
07.06.2023