ŽELJEZNIČARI – SLIKARI

DVADESET NAM JE GODINA TEK

Željezničari slikari

Kao skupina entuzijasta godine 1990. u gradu Varaždinu održali su svoju prvu skupnu izložbu. Tada se predstavilo jedanaestero autora. Budući da je skupina željezničara slikara aktivno izlagala i dalje, dana 20. ožujka 1997. Godine nakon osnivačke skupštine službeno se registrirala kao Udruga željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb.

Danas broji 30 aktivnih članova. Članovi likovne udruge jesu isključivo zaposlenici i umirovljenici Hrvatskih željeznica iz različitih gradova Hrvatske (Zagreb, Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor, Sisak, Koprivnica, Varaždin, Đakovo, Rijeka, Ika, Moravice, Knin i Split). Udruga neprekidno djeluje od osnutka te je do sada održala 95 skupnih izložaba.

Udruga ima i foto sekciju s dva vrlo aktivna člana. Osim hrvatskoj likovnoj publici predstavila se i na deset međunarodnih izložaba u Europi (Francuska, Italija, Belgija, Njemačka, Mađarska, Češka, Švicarska, Poljska i Austrija). Od važnijih izložaba možemo istaknuti: dvije u Dubrovniku, izložbu pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša na temu Međunarodnog dana planina i Međunarodnog dana voda, Majčinog dana te izložbe posvećene obljetnicama željezničkih pruga.

Izložbe u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te izložbe u organizaciji Međunarodne federacije željezničarskih umjetničkih i intelektualnih društava Europe (FISAIC).
Slika Vida Grbac

Udruga

Sedamnaest godina Udruga je vodila galeriju U predvorju, u zgradi Hrvatskih željeznica u Zagrebu. U njoj je organizirala 184 samostalne i skupne izložbe svojih članova, prijateljskih udruga i akademskih slikara.

Surađivali smo i surađujemo s mnogim likovnim udrugama iz Hrvatske i Slovenije te slikarima željezničarima iz Austrije, Belgije, Češke i Njemačke. O našim radovima stručne recenzije pisali su: Juraj Baldani, Josip Dujmović, Marino Baldini, Pero Markić, Stanko Špoljarić i drugi.

Na međunarodnim žiriranim skupnim izložbama (FISAIC) u Češkoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Poljskoj i Austriji radovi naših članova osvojili su dvije zlatne i četiri brončane medalje, sedamnaest diploma i specijalnu nagradu. Na žiriranim likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture osvojili su četiri pohvale za likovne radove, nagradu za najuspješniju Udrugu 2012., a ove 2017. naša je članica dobila nagradu za najuspješnije likovno djelo.

Kada Udruga djeluje u okruženju izuzetno kvalitetnih, renomiranih, po članstvu brojnijih i stažem starijih udruga, gore nabrojane aktivnosti rezultati su kojima se ponosimo. Ponosimo se i s dvadeset godina suradnje sa ŽKUD Renato Pernić iz Roča, jedanaest godina suradnje s Gackim pučkim otvorenim učilištem Otočac kao i na suradnju sa slikarima iz Hrvatske i Slovenije koji slikaju ustima i nogama.

Najveći ponos Udruge su njezini članovii. Njihovi likovni radovi, skulpture, fotografije i samostalne aktivnosti. Učešća na humanitarnim akcijama i likovnim kolonijama. Pomoć kod postava izložbi, dopreme i otpreme radova kao i odaziv na svaku tematsku izložbu.

Možda dvadeset godina aktivnosti udruge i nije mnogo, ali za nas željezničare iz Udruge slikara željezničara Plavo svjetlo Zagreb je vrlo značajno.

Članovi

Predstavljamo vam članove od 1997. do 2017. godine: Stjepan Barković, Marija Bertić Štefanac, Davorka Borić, Vlado Brkić, Vedran Caktaš, Antonija Celin, Špiro Dmitrović, Boris Fučkar, Marija Grabar, Tomislav Grabar, Vida Grbac, Ante Gulam, Tanja Horvat, predsjednica od 2008. do 2017., Dragutin Hudika, Marija Jambrović, Jaroslav Jelak, Branko Jakovac,

Josip Kancijan, Ante Klečina, foto sekcija, Kruno Klemar, Mira Kos, Ivica Kovač, Dragica Križan, Marija Kruljac, Josip Ljulj, Goran Mance, Mijat Marić , Dubravka Mijatović, Ljiljana Mikuš, Josip Mušanović, dopredsjednik od 2008. do 2017., Nikola Novosel, Vlasta Pastuović Aleksić, Ivanka Piplica, Stjepan Sekulić, Dragutin Staničić, foto sekcija, Antun Stipetić,

Milan Stunja, Josip Šćapec, Vlatka Škorić, predsjednica od 1997. do 2007., Jadranka Štajduhar, Ksenija Talijančić, Ljubica Vučinić, Novica Vučinić, Karlo Zavacki.

Hvala svima koji su uz nas, podržavaju nas i omogućuju nam aktivno sudjelovanje i izlaganje jer “dvadeset nam je godina tek”.

Tanja Horvat, predsjednica Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb

Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 15,00 sati do 12. siječnja 2018. godine.  

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Ulazak slobodan!

01.12.2020