I SUSJEDI I PRIJATELJI

galerija  SUNCE Zagreb

Poziva Vas u četvrtak, 8.veljače u 18:00 na otvorenje izložbe
Izložba slovenskih slikara iz Udruge DLU-RIFNIK ŠENTJUR
Dragan Podovac, Ivo Brodej, Martin Čater, Robert Podpečan

..iz kataloga

Udruga DLU-RIFNIK Šentjur osnovana je 1997. godine, a djelovala je u Osnovnoj školi Franjo Malgaj u sklopu ustanove “Ljudske Univerze ŠENTJUR”. U travnju 1999. godine službeno je registrirana kao udruga DLU-RIFNIK ŠENTJUR. Danas u Šentjuru djeluje preko 34 kulturne udruge. Tada g. Ivo Brodej kao član postaje predsjednik i mentor članovima udruge. Okupljala je 33 člana, a danas 25 članova. Trinaest slikara i 12 vezilja i švelja koje izrađuju ručne radove. Udruga je imala preko 280 skupnih izložaba u Sloveniji i inozemstvu. Za svoje radove članovi su primili nekoliko priznanja, a najveće im je priznanje posjet predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora koji je pohvalio njihovu kulturnu suradnju sa slikarima iz Hrvatske. Kroz ovu izložbu I SUSJEDI I PRIJATELJI suradnja sa hrvatskom likovnom Udrugom željezničari slikari Plavo svjetlo iz Zagreba se nastavlja. Zahvaljujemo svima koji će razgledati izložbu na kojoj se predstavljaju četiri člana naše udruge.

Predsjednik udruge

DLU-RIFNIK ŠENTJUR

Martin Čater

DRAGAN PODOVAC rođen je 1953. godine u Vrnjačkoj Banji. Godine 1976. dolazi iz Slovenije. Danas sa svojom obitelji živi u Šentjuru u ugodnoj okolini okružen prijateljima koji ga potiču na likovno stvaralaštvo. Od djetinjstva teži slikarstvu. Slikati počinje u tehnici tempere, a tehnika slikanja na ulju mu je najdraža. Od 1999. Godine član je DLU Rifnik Šenjtjur. Izlaže samostalno i skupno. Sudionik je mnogih kolonija i ex-tempora u Sloveniji i izvan nje.

001 Naslovnica Robert Podpean 562x630

Radovi: Novi Kloštar, akril na platnu; Šmartinsko jezero, ulje na platnu; Verbensko jezero, ulje na platnu; Vrtnice (ruže), akril na platnu; Žalosna vrba, ulje na platnu.

IVO BRODEJ rođen je u selu Veliki Raven u općini Vojnik. Nakon susreta s akademskim slikarom g. Petrom Krivcem, koji je bio njegov učitelj, donosi odluku o odabiru budućeg zanimanja – postati učitelj likovnog. Nakon završetka Pedagoške akademije, smjer likovnog odgoja, 1977. godine dolazi u Šentjur. Kao mladi učitelj likovnog odgoja. U radu s djecom postaje aktivni sudionik kulturnog života grada Šentjura. I danas je posvećen obitelji i zajednici, ali i likovnom stvaralaštvu na koje je posebno ponosan. Danas njegovi su učenici likovni pedagozi i uvaženi slikari, a svoje likovno pedagoško, praktično i teoretsko likovno znanje nesebično prenosi na slikare članove svoje matične udruge DLU Rifnik Šentjur.

Radovi: Jesen na ribnjaku; Pohorski potok; Savinja, akril na platnu; Zimsko jutro; Žuborenje kapljica, akril na platnu

MARTIN ČATER rođen je u Celju. Radi na Slovenskim željeznicama. U prave slikarske vode uvodi ga likovni pedagog Ivo Brodej, s kojim se ponovo susreće u udruzi DLU Rifnik 1997. godine. Od 1997. do danas član je udruge DLU Rifnik Šentjur. Izlaže samostalno i skupno, a jednu od svojih izložaba posvetio je baki i djedu iz Zagorja. Za svoj rad primio je mnoge nagrade: plaketu Unicefa, International Shankars Competition u New Delhiju. Priznanja za sudjelovanje na kolonijama i Ex-temporama. Svoje radove voli poklanjati u humanitarne svrhe. Njegove slike nalaze se od Europe, Australije, Amerike pa sve do Japana. Slikanje je njegov sastavni dio života i posvećuje mu puno slobodnog vremena.

Radovi: Ban Jelačić, akril na platnu; Divlji Petlin, akril na platnu; Konj, akril na platnu; Pokrajina, akril na platnu; Violina, akril na platnu.

ROBERT PODPEČAN rođen je 1967. godine u Celju. Od 1988. godine radi u Telekomu Slovenije. S aktivnim slikanjem počeo je 2000. godine. Od 2002. godine član je Udruge slikara u Ljubljani, a od 2012. godine međunarodne organizacije Union Scipt te od 2015. Udruge DLU Rifnik Šentjur. Likovni izričaj mu je u raznim slikarskim tehnikama. Izlaže samostalno, skupno i učesnik je nekoliko likovnih kolonija ex-tempore u Sloveniji. Likovna kritičarka Ivanka Zajec Cizelj o njegovom radu kaže: „Slikar nam govori sa neposredno prepoznatljivim motivima, koji su jednostavni i jasno prepoznatljivi. Stil je slobodan, topao, poslušan slikarevoj duši i prilagođen zadanom cilju.“

Radovi: Dubrovnik, akril na platnu; John Wayne, akril na platnu; Jabuke, akril na platnu; Dražen Petrović, akril na platnu; Travnik (livada), akril na platnu.

Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 15,00 sati do 23. veljače 2018. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulazak slobodan!


08.02.2018