Anđelko Brkić: Običaji i tradicija

galerija SUNCE Zagreb

Poziva vas u četvrtak, 16. ožujka u 18:30 na otvorenje izložbe

Običaji i tradicija, Anđelka Brkića

Anđelko Brkić je jedan od rijetkih likovnih stvaralaca koji je motiviran ljudskim likom u svim varijantama dinamike i osjećajnog produhovljenja. Po sadržajnoj tematici, opredijelio se za sakralne i profane prizore, a nadahnjuje ga klasični realizam interpretiran oleatom na platnu sobnog formata. Naravno, prirodna nadarenost eruptirala je u zrelijim godinama, kad su ostvareni i ostali uvjeti koje je u skladnoj obitelji, praktično-stvarao svojim rukama. Osim ljudskih vrlina zaslužio je i domovinsku zahvalnost kao branitelj u Domovinskom ratu…

Svaki umjetnik raspolaže osjećajem, koliko je važno ostaviti svoj doprinos u nacionalnoj kulturnoj baštini, tako se i Anđelko Brkić opredijelio za tradiciju i običaje svog naroda s naglašenom narodnom nošnjom, punom ornamentalnog kolorita te radne atmosfere u enterijeru ili eksterijeru.

Brkic

Sakralne su teme vezane uz vjersku ikonografiju, posebno uz Božansko djelo Isusa Krista; Božja Providnost oplemenjuje duševni svijet ovog umjetnika. Stvaralačko tkivo izloženih djela, temelji se na klasičnim postulatima umjetničkog tretmana: centralnoj kompoziciji, iluziji slikarske dubine, strukturi i teksturi, prirodnom volumenu te svjetlu i sjeni…

Crtež

Crtež je jasan, a kolorit čist i prirodno usuglašen. Posebno se ističe svjetlo i sjena, koje eksponatima daju umirujući ili dramatičan naboj; izvor osvjetljenja dolazi „Karavađovski“ odozgor i sa strane… Samo variranje boje na paleti nanosi se na platno kratkim potezima kista u smjeru forme ili se modelira u finoj tonskoj gradaciji. Svaka slika zrači trajnim optimizmom i estetskim doživljajem svega onoga što čini jedinstvo čuvstvenog osjećaja.

Mada su likovi i njihova zanimanja uzeti iz prošlog razdoblja, a vjerske teme kao svevremenska pobožnost, to ništa ne gubi na aktualnosti i likovnoj senzibilnosti, naprotiv ova djela mogu oplemeniti svaki prostor kao neprolazna vrijednost moralnog života pripadajućeg naroda.

Uporan u stvaralačkom radu i dosljedan u svojim namjerama Anđelko Brkić je aktivan u likovnim udrugama, redovito sudjeluje u skupnim izložbama te samostalnim, kao što je ova u Zagrebu, jednom od značajnijih centara hrvatske i svjetske umjetnosti; slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore.

Inače, mada je Anđelko u zasluženoj mirovini, a još je u životnoj i stvaralačkoj vitalnosti, pa očekujemo i buduće plodonosno razdoblje što mu iskreno želimo!

Pero Markić, profesor likovne umjetnosti

Anđelko Brkić

Živim u Koprivnici gdje sam se školovao, radio i zasnovao obitelj. U slikarskom procesu nalazim unutarnji mir, a slike koje pritom nastaju odraz su mog pogleda na život ispunjenog poštovanjem prema prirodi, tradiciji i strani života u kojem je traganje za istinom način postojanja. Pritom slijedim svoje srce i unutarnje porive koji me primoravaju na potragu za posljednjim tragovima izvornosti očuvane u hrvatskoj folklornoj baštini. Te slike su često motiv mog slikarstva.

Izložene slike su ulja i akril na platnu. Radovi su to zaljubljenika u boje, terpentin, ulje… i rezultat su upornog rada i istraživanja čudesnog svijeta boja. Prisutan sam na mnogim humanitarnim, domaćim i nekoliko međunarodnih kolonija. Izlagao sam na brojnim skupnim izložbama sa LKC Koprivnica, LS “Podravka 72” i HDLU Zagreb čiji sam član te nekoliko samostalnih izložbi. Samo prošle 2016. godine sudjelovao sam na 8 skupnih izložbi od čega četiri u Zagrebu (tri s HDLU Zagreb i jedna u organizaciji portala Akademija art) i 7 likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

Kontakt: Anđelko Brkić, e-mail: abrkic100@gmail.com

Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2017.

16.03.2017