URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
18 in Zagreb

SRCEM PROTIV BARIJERA: Na plivačkom maratonu za osobe s invaliditetom sudjelovali i predstavnici Ustanove URIHO

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Objava za medije, Sport i rekreacija URIHO, URIHO najnovije vijesti

Sudionici maratona i ove su godine plivali dionicu Vodenča – Dolin – Vodenča u mjestu Barbat, s ciljem pružanja podrške osobama s invaliditetom te skretanja pažnje na glavne zapreke za socijalnu uključenost

U subotu, 24. kolovoza, na Rabu je po deveti put održan plivački maraton za osobe s invaliditetom ‘Srcem protiv barijera’.

Riječ je o maratonu za čije je pokretanje zaslužan književnik i novinar Krešimir Butković, jedan od najznačajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom, a koji Rab smatra svojim drugim domom, pored onog zagrebačkog. Budući da je riječ o maratonu humanitarnog karaktera, ove se godine prikupljaju novčana sredstva za omogućavanje čim lakšeg kretanja osoba u invalidskim kolicima povijesnom gradskom jezgrom, javlja službeni portal Grada Raba.

Grad Rab je od samog početka partner projekta, a uz Grad glavni organizatori su POU Rab i GDCK Rab, pokrovitelji TZG Raba i Udruga Komin, a već drugu godinu zaredom svoju podršku daje i Grad Zagreb, uključivanjem svojih predstavnika u maraton. Veliki oslonac Kreši i hvalevrijednom projektu njegovi su vjerni prijatelji te sve brojniji Rabljani i njihovi gosti, dok poseban značaj čitavoj priči daju udruge osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja. Njihovi članovi organizirano dolaze na Rab kako bi vođeni motom jednakih mogućnosti za sve zajednički odaslali snažnu poruku u javnost, ali prije svega u ljudsku svijest.

‘Krešin maraton’ iz godine u godinu ima sve više sudionika, a ovaj, deveti po redu, potukao je rekord prošlogodišnjeg jer se na Vodenči u subotnje jutro okupilo više od 500 podržavatelja ove plemenite priče, od kojih je njih više od tri stotine zaplivalo maraton, piše Novi list.

Sudionici su zajednički preplivavali Barbatski kanal na ustaljenoj dionici Vodenča – Dolin – Vodenča, a organizatori su se pobrinuli da ove godine na maratonu zaplivaju i predstavnici Udruge invalida kvarnerskih otoka (UIKO), Društva tjelesnih invalida grada Rijeke (DTI Rijeka), Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke (SSOI Rijeka), Udruge tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB Bjelovar), Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI Zagreb), Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), Paraolimpijaca Slovenije te brojni Krešini prijatelji, Rabljanke i Rabljani, i dragi gosti Raba.

– I ove godine nastavljamo s našim pokušajima da premostimo barijere koje se nalaze oko nas, pokušavamo dovesti medije da zabilježe naše nastojanje da u Hrvatskoj izgradimo Dom za osobe s invaliditetom, da izgradimo Spinalni centar, da osvijestimo kako politiku tako i društvo, i senzibiliziramo ih za problematiku osoba s invaliditetom – rekao je inicijator maratona Krešimir Butković.

Nakon Butkovića prisutnima se obratio i Goran Petrović, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Grada Zagreba, koji je na Rab stigao u ulozi izaslanika gradonačelnika Milana Bandića, budući da je Grad Zagreb već drugu godinu zaredom pruža podršku ‘Krešinom maratonu’.

Nakon Butkovića prisutnima se obratio i Goran Petrović, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Grada Zagreba, koji je na Rab stigao u ulozi izaslanika gradonačelnika Milana Bandića, budući da je Grad Zagreb već drugu godinu zaredom pruža podršku ‘Krešinom maratonu’.

Na kraju je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, zahvalivši svima na dolasku te posebno Krešimiru Butkoviću na njegovoj ustrajnosti da sve uvjeri da su promjene moguće ukoliko se ujedinimo u zajedničkom cilju i tako zajednički gradimo bolji Rab i bolju Hrvatsku, pozvao sve da zapjene more i srcem zaplivaju prema Dolinu.

Po završetku maratona gradonačelnik je simbolično uručio medalje svim sudionicima maratona, članovima saveza i klubova kao i najmlađim i najstarijim maratoncima.

Osim Krešimiru Butkoviću, za još jednu besprijekornu provedbu maratona ‘Srcem protiv barijera’ glavni organizatori uputili su posebne zahvale i Psihijatrijskoj bolnici Rab, Rapskoj plovidbi d.d., Malom Palitu d.o.o. te izuzetno vrijednim volonterima, svojevrsnim domaćinima maratona, Udruzi Komin, na njihovim donacijama i uključivanju u ovu humanu priču, zatim medijskim pokroviteljima, portalu Rab Danas, Radio Rabu i HRT-u koji su uz maraton svih ovih godina, boksačkom klubu Choloseum-Zagreb i Wushu savezu te njihovoj predstavnici Tihani Tomas.

In Portal

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content