URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
URIHO Zagreb > Sport i rekreacija

SPORT I REKREACIJA URIHO

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Sport i rekreacija

Bitan aspekt života svake osobe i znatno doprinose ne samo zdravlju već i uključivanju osobe u zajednicu i zadovoljavanju niza osnovnih životnih potreba. Osobe s invaliditetom se pritom susreću s nepostojanjem njima prilagođenih sportskih sadržaja kao što su sportske dvorane, vanjski tereni, vježbališta i slično.

Za provođenje sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom potrebno je ostvariti neke posebne preduvjete, no oni su samo početna prepreka. Cilj je osobu s invaliditetom uspješno integrirati u sportske aktivnosti i to bez obzira na karakter invaliditeta te ih uspješno  resocijalizirati u društvu . Bavljenjem s različitim kineziološkim aktivnostima izvršava se direktan učinak na tjelesnu komponentu organizma invalidne osobe, ali i na psihološku komponentu. Bitno je istaknuti kako je bavljenje sportom najpoznatiji prirodni način promicanja zdravlja.

Fizička i sportska aktivnost

Osim kao tjelesno-zdravstveni faktor, sport je za osobe s invaliditetom važan kao područje žive socijalne aktivnosti. Program sportskih aktivnosti osoba s tjelesnim oštećenjima i teškoćama u razvoju sastavni je dio Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba.

Sport i rekreacija

URIHO je prepoznao značenje sportskih i rekreativnih aktivnosti koje se realiziraju kroz sportska društva koja djeluju u Ustanovi. Valja istaknuti kako športsko društvo invalida „URIHO“ djeluje  tri desetljeća i kao takvo najbrojnije je i najaktivnije sportsko društvo osoba s invaliditetom u Zagrebu. Unatrag nekoliko godina pokrenuti su i programi rekreacije za treću životnu dob.

Jedan od  posjećenijih je „Program korektivne gimnastike“ koji se odvija uz stručno vodstvo fizioterapeuta, dva puta tjedno na dvije lokacije u URIHO-u, na Kajzerici u Novom Zagrebu i u Aveniji Marina Držića 1.  Radnicima Ustanove omogućeno je, tijekom cijele godine, rekreativno plivanje na bazenima u Domu sportova i na bazenu Utrine. Uz plivanje kontinuirano se održavaju športsko-rekreativne aktivnosti s bogatim sadržajem u dvorani Vinko Bek; mali nogomet, kuglana, stolni tenis, košarka, fitnes, uz to pruža se mogućnost za  korištenje  saune i teretane.

Najbolje športsko društvo osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Svojevrsni zaštitni znak URIHO-a po kojemu je ustanova prepoznata i izvan granica Lijepe naše svakako je Športsko društvo osoba s invaliditetom URIHO koje je osnovano  1998., a obuhvaća sljedeće sportove;  pikado, viseća kuglana, šah, stolni tenis, mali nogomet, belot i kuglanje.  Članovi športskog društva  sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima i turnirima. Već tradicionalno gostuju u Njemačkoj i  Austrija, gdje boje Ustanove brane članovi športskog društva URIHO.

Društvo aktivno sudjeluje i na športskim natjecanjima na  državnoj razini u pikadu, visećoj kuglani, šahu i kuglanju. Više puta proglašavani su najboljim športskim društvom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj,  a pojedinačno i ekipno osvojeno je stotinjak medalja, pehara, plaketa, zahvalnica i  priznanja.

Klubovi i sportska društva URIHO

STKOI “Uriho” je jedan od najuspješnijih klubova za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj može se pohvaliti višestrukim medaljama sa državnih prvenstava i raznih međunarodnih turnira te europskih i svjetskih prvenstava i Paraolimpijskih igara.

Kontakti:
Stolnoteniski klub invalida “URIHO”
Adresa: Avenija Marina Držića 1
Predsjednica: Jadranka Blagus
E-mail: jadranka59@net.hr
Dopredsjednica: Ivana Knežević Šambić

Tajnica: Gordana Semper

Šahovski klub “Stjepan Bosak”- URIHO osnovan 1998. godine s namjerom da se oboljelima od mišićne distrofije pruži kvalitetan način provođenja slobodnog vremena.  S vremenom je klub svojim aktivnostima potaknuo zanimanje pripadnika ostalih skupina osoba s invaliditetom, te u ovom trenutku i njih okuplja.

Kontakt:
Adresa: Josipa Strganca 10
Predsjednik: Damir Fatušić
mob.: 098/1377-734
Potpredsjednik: Denis Rosandić
E-mail: sksbosak@gmail.com

Boćanje CP

Najrasprostranjeniji sport kod osoba s cerebralnom paralizom jer je potpuno prilagođen osobama s motoričkim teškoćama. Također je rasprostranjen i kod distrofičara. Činjenica je da se najmanje osoba s cerebralnom paralizom bavi sportskim aktivnostima zbog težine oštećenja i napora koje iziskuje bavljenje sportom. Naime, sportske aktivnosti osoba s invaliditetom obuhvaćaju širok spektar medicinski nezaobilaznih i fakultativnih sadržaja, od onih koji su sastavni dio samog procesa liječenja i rehabilitacije, do onih kojima je osnovni zadatak podizanje razine

fizičkog i psihosocijalnog zdravlja, odnosno unapređenje kvalitete svakodnevnog života.

Nezaobilaznim, u osnovi terapijskim programima cilj je ubrzati i unaprijediti postupke medicinske rehabilitacije, osposobiti osobe za što je moguće bolju fizičku samostalnost te stvoriti kod njih uvjerenje o vlastitim sposobnostima i perspektivama. Boćanje traži maksimalnu koncentraciju , preciznost . taktiku , sport je koji ima svoju dinamiku. Zahtijeva tjelesni i psihički napor s ciljem nadmudrivanja svog protivnika na terenu. Sličan je boćanju zdravih sportaša s razlikom što se naš igra u

sportskoj dvorani točnije na parketu ili glatkoj površini.

BKDD „Željko Klepač“
Adresa: Dalmatinska 1,
Tel: 4848-908, Fax: 4848-018
Predsjednica: Silvana Strunjak
mob.: 098/1625-292
Tajnica: Katarina Strunjak
E-mail: ddz.b.k.zeljko.klepac@gmail.com

Za atletiku je dovoljno reći da je kraljica sportova.  Vrste invaliditeta koji sudjeluju u atletici: slijepe i slabovidne osobe, osobe s intelektualnim teškoćama, cerebralna paraliza, osobe niskog rasta, amputacije ruku i (ili) nogu, te športaši s invaliditetom u kolicima.

Atletski klub osoba s invaliditetom “URIHO”
Adresa: Zinke Kinc 3a
Predsjednik: Marina Banović,
Damjan Sedić, sedicdamjan@gmail.com
mob.: 091/2330-256
Tajinca: Anita Banović
E-mail: akoi.uriho@gmail.com

MALONOGOMETNI KLUB INVALIDA„URIHO“
Adresa: Avenija Dubrovnik 5
Predsjednik: Ivan Živković
mob.: 098/916-1082
Dopredsjednik: Dražen Adamić
Tajnik: Predrag Marunić
E-mail: uriho-gam@uriho.hr
Tel/fax: 652-0712

BELOT KLUB OSOBA S INVALIDITETOM “URIHO”
Adresa: Avenija Marina Držića 1
Predsjednica: Gordana Semper
E-mail: gordana.semper@uriho.hr
Dopredsjednica: Jadranka Blagus
Tajnica: Božena Peček

TAEKWONDO KLUB OSOBA S INVALIDITETOM “URIHO” ZAGREBAdresa: Strojarska cesta 10
Predsjednik: Matija Bartolović
Tajnik: Borna Soro
Kontakt: Vlado Požežanac
mob.: 091/4105-565
E-mail: info@hpts.hr

Pikado klub invalida „Uriho“
Adresa: Avenija Dubrovnik 5,
Predsjednik: Emil Ajzerle
e.ajzerle-gam@uriho.hr
mob.: 098/496-744
Dopredsjednica: Jadranka Blagus
mob.: 091/542-6821
Tajnica: Gordana Semper
mob.: 098/496-748
Tel: 6521-003, fax: 6525-815

Hrvatski HR English EN Deutsch DE