Sport i rekreacija

SPORT I OSOBE S INVALIDITETOM

Sport je bitan aspekt života svake osobe koji znatno doprinosi, ne samo zdravlju, već i uključivanju osobe u zajednicu i zadovoljavanju niza osnovnih životnih potreba. Osobe s invaliditetom se pritom susreću s nepostojanjem njima prilagođenih sportskih sadržaja kao što su sportske dvorane, vanjski tereni, vježbališta i slično.

Za provođenje sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom potrebno je ostvariti neke posebne preduvjete, no oni su samo početna prepreka. Cilj je osobu s invaliditetom uspješno integrirati u sportske aktivnosti i to bez obzira na karakter invaliditeta te ih uspješno resocijalizirati u društvu . Bavljenjem s različitim kineziološkim aktivnostima izvršava se direktan učinak na tjelesnu komponentu organizma invalidne osobe, ali i na psihološku komponentu. Bitno je istaknuti kako je bavljenje sportom najpoznatiji prirodni način promicanja zdravlja.

FIZIČKA I SPORTSKA AKTIVNOST

Osim kao tjelesno-zdravstveni faktor, sport je za osobe s invaliditetom važan kao područje žive socijalne aktivnosti. Program sportskih aktivnosti osoba s tjelesnim oštećenjima i teškoćama u razvoju sastavni je dio Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba.

SPORT I REKREACIJA

URIHO je prepoznao značenje sportskih i rekreativnih aktivnosti koje se realiziraju kroz sportska društva koja djeluju u Ustanovi. Valja istaknuti kako športsko društvo invalida „URIHO“ djeluje tri desetljeća i kao takvo najbrojnije je i najaktivnije sportsko društvo osoba s invaliditetom u Zagrebu. Unatrag nekoliko godina pokrenuti su i programi rekreacije za treću životnu dob.

Jedan od posjećenijih je „Program korektivne gimnastike“ koji se odvija uz stručno vodstvo fizioterapeuta, dva puta tjedno na dvije lokacije u URIHO-u, na Kajzerici u Novom Zagrebu i u Aveniji Marina Držića 1. Radnicima Ustanove omogućeno je, tijekom cijele godine, rekreativno plivanje na bazenima u Domu sportova i na bazenu Utrine. Uz plivanje kontinuirano se održavaju športsko-rekreativne aktivnosti s bogatim sadržajem u dvorani Vinko Bek; mali nogomet, kuglana, stolni tenis, košarka, fitnes, uz to pruža se mogućnost za korištenje saune i teretane.

NAJBOLJE ŠPORTSKO DRUŠTVO OSOBA S INVALIDITETOM U HRVATSKOJ

Svojevrsni zaštitni znak URIHO-a po kojemu je ustanova prepoznata i izvan granica Lijepe naše svakako je Športsko društvo osoba s invaliditetom URIHO koje je osnovano 1998., a obuhvaća sljedeće sportove; pikado, viseća kuglana, šah, stolni tenis, mali nogomet, belot i kuglanje. Članovi športskog društva sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima i turnirima. Već tradicionalno gostuju u Njemačkoj i Austrija, gdje boje Ustanove brane članovi športskog društva URIHO.

Društvo aktivno sudjeluje i na športskim natjecanjima na državnoj razini u pikadu, visećoj kuglani, šahu i kuglanju. Više puta proglašavani su najboljim športskim društvom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a pojedinačno i ekipno osvojeno je stotinjak medalja, pehara, plaketa, zahvalnica i priznanja.