PROGRAM AKTIVACIJE OSI ZA PROFESIONALNI RAZVOJ U SEKTORU TURIZMA I UGOSTITELJSTVA

URIHO je započeo sa provedbom novog projekta pod nazivom „Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020., u okviru Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.“ Projekt je počeo s danom potpisivanja ugovora, odnosno, 11. ožujka 2022. godine a trajat će do 11.09.2023. godine. Ukupni proračun projekta je 1.003.127,55 kuna.

Projekt je pokrenut u svrhu uključivanja osoba s invaliditetom u turističko/ugostiteljska zanimanja. Slaba uključenost OSI u sektoru turizma i ugostiteljstva rezultat je nedostatka adekvatnih znanja i vještina osoba s invaliditetom, što je neizbježna posljedica neprilagođenih i neadekvatnih postojećih obrazovnih programa. Stoga, glavni je cilj ovog projekta povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu prilagođenog programa profesionalnog usmjeravanja i treninga za pomoćne kuhare, te senzibilizirati ugostitelje za prihvaćanje osoba s invaliditetom. Očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. Osim toga, 90 osoba s invaliditetom bit će osnaženo za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prilagođeni program profesionalnog usmjeravanja, dok će 8 stručnjaka iz sektora turizma i ugostiteljstva biti uključeno u edukaciju o radu s osobama s invaliditetom. 

Kako bi projektne aktivnosti što bolje odgovorile na aktualne zahtjeve tržišta rada kao projektni partner odabrano je poduzeće Gastro Gerila - restorani Umami. Mentori-ugostitelji iz partnerske organizacije Gastro gerila d.o.o. (restorani Umami) provodit će praktični rad s OSI, dok će se predavanja i vježbe održavati u prostorijama Ustanove URIHO. U svrhu bolje suradnje, komunikacije i neutralizacije predrasuda prema osobama s invaliditetom, prije provođenja treninga za OSI, za 8 mentora i predavača iz Gastro gerile provest će se edukacija o metodama i tehnikama rada s OSI.

Projektni partner je tvrtka Gastro gerila d.o.o. sa sjedištem u Donjem Stupniku. Vlasnik je lanca restorana Umami, smještenih na 4 lokacije u gradu Zagrebu (Branimirova ulica 29, Horvaćanska cesta 75, Radnička cesta 43, Riječka ulica 10). Restorani Umami jedni su od omiljenih street food restorana i pravo su mjesto za sve ljubitelje orijentalne kuhinje. Jelovnik restorana orijentiran je na azijsku fusion kuhinju i kombinacije jela s egzotičnim sastojcima, poput indijskog curryja, tajlandskog pad thaija ili japanskih pilećih ražnjića.

Najnoviji i najveći Umami restoran, koji se prostire na više od sto kvadratnih metara, nalazi se u prizemlju Branimir Mingle Malla i uz već postojeću, proširio je svoju ponudu jela na razne wokove, salate, juhe i slastice. Atmosfera restorana je izrazito ugodna i opuštena, a osoblje ljubazno i stručno.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na projektu mogu se javiti e-mail porukom na: administracija.rehabilitacija@uriho.hr

Ili pozivom na broj: 01 / 6184 198 , 01 / 6430 013, 01 / 6430 057, 01 / 6439 051