URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
URIHO Zagreb > Vijesti > Sport i rekreacija URIHO > ŠK STJEPAN BOSAK – URIHO Šahisti s invaliditetom priveli kraju još jednu vrlo uspješnu sezonu

ŠK STJEPAN BOSAK – URIHO Šahisti s invaliditetom priveli kraju još jednu vrlo uspješnu sezonu

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Sport i rekreacija URIHO, URIHO najnovije vijesti

Kako ne biste pomislili da su se Bosakovci ulijenili i da ne rade ništa osim što organiziraju memorijalne turnire, stvorili smo ovaj kratki presjek vrlo uspješne šahovske sezone

I u svojoj drugoj sezoni u II. šahovskoj ligi Centar, prva ekipa kluba ostvarila je cilj zadržavanja drugoligaškog statusa, zauzevši na kraju sezone deseto mjesto s ostvarenih osam meč bodova. Ekipa je većim dijelom sezone imala problema u ‘slaganju’ sastava jednako snažnog kao što je bio prošlogodišnji pa je, u takvim okolnostima, ovakav rezultat odličan uspjeh.

Druga ekipa kluba se i ove godine natjecala u V. šahovskoj ligi Centar. Bosakovci su na kraju sezone zauzeli odlično šesto mjesto s ukupno deset osvojenih meč bodova, što je najbolji rezultat otkad se klub u hrvatskim šahovskim ligama natječe s dvije ekipe.

Treba napomenuti da se ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO u hrvatskim šahovskim ligama bori s klubovima i šahistima koji ne okupljaju osobe s invaliditetom. Imati u takvoj konkurenciji dvije ekipe uspjeh je koji ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO svrstava u stožerne klubove hrvatskog i zagrebačkog šaha.

Hrvatski paraolimpijski odbor je i ove godine u studenom, u Hotelu ‘Diamant’ u Poreču, organizirao Državno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom. Na prvenstvu se natjecao 21 igrač iz šest ekipa, među njima i ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO (Domagoj Glažar, Krsto Kovačević, Radoslav Ćosić i Zoran Matana) koji je u ekipnoj konkurenciji osvojio prvo mjesto sa sedam meč bodova, čime je obranjen prošlogodišnji naslov.

Druga je bila ekipa sportskog saveza osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, a treći su bili šahisti iz Koprivničko-križevačke županije. U pojedinačnoj konkurenciji Bosakovci su podbacili u odnosu na prošlu godinu – Krsto Kovačević bio je treći s pet bodova, Radoslav Ćosić deveti s četiri boda, a Zoran Matana i Domagoj Glažar su s tri boda zauzeli 15. i 16. mjesto. Prvi je bio Marijan Blaga iz Đurđevca, a drugi Vladimir Nestorović iz Osijeka, obojica s po 5,5 bodova.

Osim već spomenutih memorijala, od aktivnosti i rezultata valja se prisjetiti da su Bosakovci u svibnju ove godine u Osijeku obranili naslov državnih prvaka i na 2. Ekipnom prvenstvu Hrvatske u šahu za osobe s invaliditetom, održanom u organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom. Naravno, posebna priča je i Krsto Kovačević, koji je u slovačkom Ružomberoku na 19. IPCA Svjetskom pojedinačnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom na nikad jačem turniru zauzeo briljantno drugo mjesto u kategoriji šahista u kolicima.

Doista još jedna ispunjena i nadasve uspješna šahovska sezona. A još nije ni sasvim gotova.

Damir Fatušić

Hrvatski HR English EN Deutsch DE