URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
18 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > URIHO najnovije vijesti > Posjetili smo austrijsku pokrajinu Gradišće

Posjetili smo austrijsku pokrajinu Gradišće

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: URIHO najnovije vijesti

Udruga „Osvit“

U suradnji s djelatnicima URIHO – a, organizirala je 22. i 23. listopada 2009. godine za svoje članove studijsko putovanje u austrijsku pokrajinu Gradišće – Burgenland. S nama su putovali i ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gospodin mr. Ante Vučić s najbližim suradnicima.

Cilj ovog našeg, sada već trećeg putovanja, bilo je upoznavanje sa životom i radom osoba s invaliditetom u pokrajini u kojoj živi više od 40.000 naših sunarodnjaka Gradišćanskih Hrvata.

U glavnom gradu Gradišća Eisenstadtu (Željezno) posjetili smo radno – terapijski centar za osobe s invaliditetom koji nosi simboličan naziv „Spasite djecu“. U prostorima centra primili su nas gradonačelnica Eisenstadta gospođa Andrea Fraunschiel, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Gradišća gospodin Hans – Jürgen Groß te voditeljica centra gospođa Eva Horvath. U društvu domaćina obišli smo centar te se upoznali sa sadržajima i metodama njihovog rada s osobama s invaliditetom. Tijekom vrlo ugodnog, toplog i prisnog prijema razmijenili smo vrlo dragocjena iskustva iz rada i života s osobama s invaliditetom. Tom prilikom uputili smo poziv pravobranitelju za osobe s invaliditetom gospodinu Hansu – Jürgenu Großu da bude gost na jednom od „Osvit“ – ovih stručnih skupova ili radionica, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.


U slobodno vrijeme obišli smo nekoliko sela u kojima žive Gradišćanski Hrvati te glavni grad Gradišća Eisenstadt, koji je sav u znaku 200. obljetnice od smrti glasovitog kompozitora Franza Josepha Haydna, koji je dugo vremena živio i stvarao upravo u Eisenstadtu.

Slike našeg posjeta možete pogledati u Foto galeriji u rubrici Razno

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content