URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
28 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Zlatko Milaković: Slijedeće je umjetnost

Zlatko Milaković: Slijedeće je umjetnost

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

Galerija Sunce

                                                                  Avenija Marina Držića 1, Zagreb

                                                                            Zlatko Milaković: Slijedeće je umjetno

     15. studeni – 2. prosinca 2012.

Zlatko Milaković, u ranom djetinjstvu ilustrator dječjih tiskanih izdanja… kasnije neposredni sudionik međunarodne likovne scene. Tehnike likovnog izričaja svladao uz sugestije afirmiranih umjetnika. „imao sam čast biti prisutan pri pedagoškim egzibicijama velikog pedagoga – umjetnika Carmella Zottia“… sjeća se. Posebno biranim riječima govori o profesoru, intelektualcu, umjetniku Zoranu Todoviću… koji mu je nesebično ukazao na put kojim treba „koračati“.

Kolekcionari i ljubitelji slikarstva kontaktiraju ga isključivo preko preporuka. Milakovićeve radove pronalazimo u kolekcijama u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Finskoj, Izraelu… Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, BiH, Srbiji. Član je Udruge likovnih umjetnika FORTUNA ART Zagreb „pronaći stvaralačku sredinu, poput ove u „Fortuni“ u kojoj Darko, Karolina… šire i zadržavaju začudnu količinu pozitivne energije, danas je skoro pa nemoguća misija“.. govori Milaković.

Rođen 1959. godine, u Travniku. Odrastao u Zagrebu, mladost „potrošio“ baveći se vrhunskim sportom. Studij politologije „proširio“ na dva poslijediplomska studija. Poslovnu karijeru gradio u obrazovanju odraslih, financijskim uslugama, danas aktivan u sektoru energetike.

KRITIKA

…“Opus slikara Zlatka Milakovića najsažetije je predstaviti kao „sagledano obojeno doživljajem“ jer je građen na međi realiteta i apstrakcije… U svakom slikarskom razvoju Zlatko Milaković imao je dvije polazne točke i dva dometa. U prvoj su se boje sintetizirale u koloristički spektar s posebno rafiniranom prema svjetlosti…“

Prof. Juraj Baldani

…“Zlatko Milaković, suvremeni slikar afirmiran izvan naše države, posebno u Italiji i Njemačkoj. Slike nalazimo u kolekcijama na Zapadu… pored velikana, a i nastupajućih majstora novije generacije (prof. Maura Stipanova, Zlatka Milakovića i drugih)…u kolekcijama mojih kolega, kod prof. Martelle, Ude Gana, galerije Voltolina u Veneciji… vise slike i Zlatka Milakovića…“

Antonio Coratti

…“Opredijelivši se za svijet slike, stvaran od boje, svijet unutarnje prisile, Zlatko se hrva s demonima  svojih predaka, s darovima svojih rođaka. Iz bijele površine isplivava mnogo toga čemu se nije nadao. Sva pitanja koja je teško postaviti drukčije nego slikom, nenajavljeno su nahrupila i guraju se tako da bi svatko željelo biti ono prvo, najvažnije.

Moglo bi se nekom učiniti da su  na ova pitanja već negdje naišli, vidjeli ih kod nekog drugog. Možda? Ali jesmo li sami na ovom svijetu?! Radujmo se kad nađemo sugovornika, jer samo onda pitanje ima smisla. Samo onda kada raspolovljeni prepoznajemo odgovor u drugima, samo onda kad se naša upitnost prelije drugoga k nama, ili od nas k drugome, naša je rabota dobila smislen put.

Zato, pažljivo gledajmo, Zlatkov lični vulkanski krater čeka našu usijanu masu od upitanosti“…

Prof. Zoran T. Todović, Dekan Akademije Likovne Umjetnosti,

Novi Sad

                                                     Izložba se može pogledati radnim danom od 10 do 15 sati.

                                                  Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

                                                 Galerija Sunce, Zagreb, Avenija Marina Držića 1

                                                e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

                                     DOBRODOŠLI

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content