URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
20 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > ZAPREŠIĆU U ČAST 2015.

ZAPREŠIĆU U ČAST 2015.

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

Izložba likovnih radova u Galeriji Sunce, Zagreb, URIHO

15. listopada – 6. studenoga

Povodom Dana Grada Zaprešića renomirana zagrebačka galerija Sunce i ove godine pred­stavlja izložbu radova zaprešićkih umjetnika i prijatelja Grada Zaprešića pod nazivom “Za­prešiću u čast 2015”.

Izložena i opremljena likovna djela donirana su Klubu Zaprešićana “Zapreščan” ili su nastala na tradicionalnoj zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni” (30. svibnja 2015.) u pro­storu Kluba Zaprešićana “Zapreščan”.

Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Slavko Blažanović, Slavko Blažeković-Kilača, Snjažana Filipčić, Milan Horvat-Hlebinski, Mira Ivanković, Drago Jančić, Juraj Jonke, Željko Karaula, Alen Kasumović, Ivan Keretić, Larisa Kralj, Dragutin Perički, Mladen Rajn, Lahorka Rožić, Zlatko Skledar, Milivoj Svoboda, Darko Škoda, Božidar Škofač,

Kse­nija Talijančić, Nedeljko Tintor, Josip Tkalčec, Karolina Utović, Ante Žaja, Jakov Žaper.

Izložena djela mogu se pogledati za vrijeme trajanja izložbe, a potom će biti ponuđena na prodaju na 11. zaprešićkoj humanitarnoj aukciji u mjesecu prosincu (Srednja škola Ban Josip Jelačić – Zaprešić). Novac od prodanih djela, kao i svake godine, namijenjen je najpotrebitijim sugrađanima.

Organizator događanja je Klub Zaprešićana “Zapreščan” i Ustanova URIHO, a pokrovitelj Grad Zaprešić i gradonačelnik Željko Turk.

Zahvaljujemo svima koji su na različite načine doprinijeli za održavanje ove tradicionalne umjetničko-humanitarne manifestacije.

                                                                                                                                               Ivan Košir  

Slavko Blažanović, zaprešićki slikar rođen u Bosanskom Šamcu diplomirao je na Fakulteta za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim humanitarnim aukcijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slavko Blažeković-Kilača, rođen u malom posavskom selu Lonja. Tradicijski način života na selu, vjerski elementi iz svakodnevice, graditeljska i etno baština Lonjskoga polja te rijeka Sava njegovi su najčešći motivi. Član je likovnih udruga Moslavački krug, SULIKUM, PETRIART te likovne sekcije KUD -a Tomislav, sv. Ivan Žabno.

Snjažana Filipčić, rođena je u Sinju, a nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost (odjel tekstila), diplomira na Tehnološkom fakultetom Instituta za tekstil i odjeću. Likovno obrazo­vanje dopunjuje završivši četiri semestra Agorine slikarske akademije u klasi akademskog slikara Dine Trtovca. Živi i radi u Zagrebu.

Milan Horvat-Hlebinski, rođen je u Repašu u Podravini, sudjelovao je na 150 skupnih izložbi. Zastupljen je u knjigama “Hlebinska naivna škola”, “Naivni umjetnici” te u  četiri reprezenta­tivne knjige Maxa Fournya o svjetskoj naivnoj umjetnosti te u “100 slikara i kipara”, zatim u “Podravska naiva” i “Čudo hrvatske naive”.

Mira Ivanković, rođena u Hrvatskoj Kostajnici, slikati je započela još u djetinjstvu, a prvi crteži bili su joj portreti. Od tehnika preferira ulje na platnu, suhi pastel i kombinirane tehnike dok su joj teme različiti pejzaži, aktovi, mrtva priroda i cvijeće. Izlagala na mnogim izlož­bama u zemlji i inozemstvu.

Drago Jančić, rođen u Prigorju Brdovečkom, diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Uvršten u Enciklopediju hrvatske likovne umjetnosti i Leksikografski biografski leksikon.

Juraj Jonke, rođen u Zagrebu. Slike mu se nalaze u stalnom postavu muzeja naive Golubovec te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar, Novska, Vukovar i u zbirci Bauer. Dopredsjednik je Hrvatskog likovnog društva i ovogodišnji dobitnik prve nagrade za­grebačkog uličnog festivala Cest is d’Best.

Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: Žena robijašica za Hrvatsku i Korpus Krista na Domovinskom križu u Požegi te Kapela Male gospe.

Alen Kasumović, student Akademije likovnih umjetnosti, fotograf, bivši hokejaš u kolicima ali iznad svega mladić koji svojim optimizmom i pogledom na svijet može poslužiti kao primjer onima bez invaliditeta koji su nesretni stoga što životu traže “dlaku u jajetu”. Alen slika s ustima.

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar priključivši se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost. Predsjednik je LU “Kula Kneginec”.

Larisa Kralj, dolazi u živjeti u Zaprešić iz Rusije. Sudionica je više likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu kao i raznih humanitarnih akcija. Akvarel joj je izričaj trenutnih raspoloženja s lirskim natruhama i emotivnim titrajima dok je rad s uljenim bojama na platnu avantura do­kumentarnosti i maštovitost kreativne slikarice.

Dragutin Perički – Piki, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu zajedničku izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce.

Mladen Rajn, rođen u Varaždinu redoviti je gost zaprešićkih likovnih događanja. S umjetnošću se susreće najprije pišući urbanu poeziju i baveći se rock-glazbom. Likovnu umjetnost otkriva preko kiparstva. Posljednih godina bavi se slikarstvom izražavajući se različitim tehnikama kao što su akvarel, akril i ulje na platnu.

Lahorka Rožić, akademska slikarica rođena u Rijeci živi u Zagrebu. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi “Dr. Ivan Merz” i Osnovnoj školi u Novom Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno-pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Zlatko Skledar, rođen u Zaprešiću, prve spoznaje o slikarstvu naučio je u osnovnoj školi kroz likovnu sekciju te kod našeg eminentnog, naivnog slikara gospodina Matije Skurjenija. Izlagao samostalno i na skupnim izložbama. Sudionik je na više likovnih radionica i drugih različitih humanitarnih aktivnosti.

Milivoj Svoboda, rođen u Tomašnici, studij na VPŠ-u završava u klasi M. Veže. Radni vijek provodi na OŠ u Rapskoj ul. u Zagrebu gdje je za rad s djecom stekao naziv “Zaslužni likovni pedagog”. Slikar je dara i zanosa, a živi i radi u Zaprešiću.

Darko Škoda, akademski slikar zaprešićkog kraja rođen je u Zagrebu. Od 1995. do 1997. boravi u Nizozemskoj i Njemačkoj gdje studira slikarstvo i izlaže. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a masline su mu vrlo dragi motiv.

Božidar Škofač, rođen u Letovaniću gdje živi i radi. Profesor zemljopisa i biologije od djetinjstva se bavi crtanjem, a zadnjih dvadesetak godina intenzivno slika pretežno tehnikom ulja na platnu. Tematski je najviše vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine. Vlasnik je etno muzeja u Letovaniću..

Ksenija Talijančić, rođena je i živi u Zagrebu gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala šest samostalnih izložbi, sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama te likovnim kolonijama onih s humanitarnim karakterom.

Nedeljko Tintor, rođen u Koreničanima kraj Daruvara, dipolomirao je Pedagošku akademiju i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pohađao Ecole des Beaux – Arts, Paris (Sorbone) Arts Plastiques. Izlagao diljem svijeta. Bavio se pedagoškim radom, scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu.

Josip Tkalčec, rođen u Črncu Biškupečkom kraj Varaždina gdje i danas živi. Slikarstvom se bavi 40-tak godina. Izlagao je na više izložbi. Tehnike kojima se služi u svom umjetničkom stvaralaštvu su ulje i akril na platnu. Bavi se i kiparstvom, oslikavanjem zidova te restauracijom starih slika u crkvama i dvorcima.

Karolina Utović, rođena u Zagrebu, živi u Zaprešiću. “Moj život je moja Umjetnost”, svaki slobodan trenutak provodi slikajući, povlači se u svoj mali atelje gdje beskrajno uživa prepuštajući se bojama i kistovima, udaljavajući se od svakodnevnice koju nameće sustav, prepuštajući se onome što ju najviše veseli i ispunjava.

Ante Žaja, rođen u Sinju, diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu. Aktivno izlaže samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Danska, Engleska, Češka, Italija i Turska). Studijski boravio i radio u Njemačkoj, Češkoj i Engleskoj. Novi je ravnatelj zaprešićkog muzeja “Matija Skurjeni”.

Jakov Žaper, rođen u Sinju, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1991. do 2008. živi u Australiji. Docent je na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content