IN PORTAL Okrugli stol ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ iznjedrio kvalitetne zaključke

Smatramo kako će se plodovi okruglog stola ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ tek vidjeti, a nama ostaje da i dalje neumorno radimo za dobrobit osoba s invaliditetom, kao i do sada

U četvrtak 16. svibnja, u restoranu ‘Sunce’, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO i In Portal, središnji medij za informiranje osoba s invaliditetom, održali su okrugli stol na temu ‘Osobe s invaliditetom u medijima – s obje strane objektiva.’ Čast da vodi ovo događanje dobio je renomirani novinar In Portala Mladen Kristić.

Na okruglom stolu sudjelovalo je šest poznatih panelista, a ni u publici nije nedostajalo kvalitetnih ljudi.

O ovoj važnoj temi raspravljali su predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, drugi čovjek Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović, novinarka HRT-a i Radio studenta Iva Habek, profesorica Sveučilišta Sjever Željka Bagarić, novinarka Hrvatske katoličke mreže Željka Šemper te Ivona Šeparović iz saveza SUMSI. Svi oni svojim su znanjem i iskustvom obogatili ovaj iznimno važan događaj.

Zovko Smanjena

U uvodnom obraćanju Mladen Kristić istaknuo je kako je tema okruglog stola izuzetno važna, ne samo za populaciju osoba s invaliditetom nego i za cijelu zajednicu, te da upravo zbog toga treba progovoriti o ključnim temama vezanim za osobe s invaliditetom u medijima. Medijska pismenost, istraživačko novinarstvo, sloboda medija, samo su neke od tema koje su otvorene na ovom izrazito zanimljivom okruglom stolu.

Čast da otvori okrugli stol u ime ustanove URIHO pripala je Borisu Jakovu Geričić, savjetniku ravnateljice Sanje Major, a odmah nakon toga riječ je dobio i glavni urednik In Portala, Damir Fatušić.

– Zahvalio bih se našem izdavaču Ustanovi URIHO te Gradu Zagrebu što nas prati cijelo vrijeme i što prepoznaje vrijednost In Portala koji je najveći i najvažniji, za sada nažalost, i jedini medij za informiranje osoba s invaliditetom. Pokušat ćemo se odmaknuti od digitalnog, te u stvarnom svijetu povećati utjecaj i početi govoriti o temama za koje mislimo da su važne za osobe s invaliditetom, kako u medijima tako i u društvu – kazao je Fatušić.

Kao izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, okupljenima se obratila pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula Anđelić prisjećajući se samog pokretanja In-portala prije 10 godina. Naglasila je kako je portal zamišljen u samom početku kao inkluzivan medij koji će se baviti širokim spektrom tema.

Moderator okruglog stola Mladen Kristić redom je postavljao pitanja sudionicima o problematici odnosa medija prema OSI populaciji, a posebno inspirativno i emotivno govorio je Hrvoje Zovko.

Bakula Smanjena

– Osobe s invaliditetom danas se diskriminiraju na više osnova. Njih treba tretirati kao ravnopravne građane i građanke ove zemlje. Njihova borba je sto puta teža, inspirativnija i važnija za svakoga od nas. Ne smijemo žaliti osobe s invaliditetom, već ih trebamo poticati da budu hrabri te da budu to što jesu. Svatko od nas ima pravo ostvariti svoje snove – kazao je Zovko.

Razgovor je otišao i u smjeru edukacije osoba s invaliditetom u medijskom prostoru. Svoje viđenje na tu temu dala je Željka Bagarić. Naglasila je kako bi trebalo senzibilizirati javnost za sve poteškoće kroz koje prolaze osobe s invaliditetom, te kako se nada da će uspjeti stvoriti platformu za njihovo zapošljavanje.


S obzirom na to da je gotovo cijeli svoj radni vijek posvetila etici u novinarstvu, Ivona Šeparović osvrnula se na to kako se, kad su u pitanju osobe s invaliditetom, u medijima stavlja u fokus njihov invaliditet, a ne ono što oni zapravo jesu.

– Trebali bismo upotrijebiti medije da naglasimo kako ne bi trebao postojati poseban pristup prema osobama s invaliditetom. Mediji bi trebali naglašavati osobu i ono što ona radi. Ono što ne biste pitali osobu bez invaliditeta, ne pitajte ni osobu s invaliditetom – rekla je Šeparović.

Robert Smanjena

Željka Šemper pohvalila je rad In Portala rekavši kako se i sama informira preko njega, te dodala da je jako dobro što takav portal postoji. Šemper je istaknula kako bi bilo dobro da i drugi portali koriste In Portal kao izvor informacija. Smatra kako osobe s invaliditetom moraju imati svoje kritičko mišljenje te da ih se mora pustiti da sami govore za sebe.

Iva Habek, studentica novinarstva i suradnica na HRT-u naglasila je kako trebamo svi zajedno inzistirati da osobe s invaliditetom budu vidljive u javnom servisu ispred ekrana, ali ne samo kada se radi o problematici OSI populacije, nego i o svim ostalim društvenim pitanjima od unutarnje politike, vanjske politike, kulture, sporta, društvenog života. Postoje stereotipi da se novinari s invaliditetom moraju isključivo baviti temama koji se tiču upravo njih.

Robert Tomljenović u svom se izlaganju osvrnuo na sve prisutniji utjecaj umjetne inteligencije u novinarskoj profesiji. Rekao je kako je teško očekivati da umjetna inteligencija zamijeni živoga čovjeka.

– Umjetnu inteligenciju treba koristiti kao alat. Kvalitetan medijski sadržaj koji može napisati živi čovjek, nikada neće moći zamijeniti umjetna inteligencija – istaknuo je Tomljenović.

Uvidjevši u kojem se položaju nalaze osobe s invaliditetom u medijima, predsjednik HND-a obećao je kako će sazvati okrugli stol na kojem će predložiti nekim od giganata hrvatskog medijskog prostora da In Portal uzmu za svog partnera kako bi se glas osoba s invaliditetom čuo što glasnije i jasnije nego do sada.

Glavni zaključak današnjeg susreta sa svim sudionicima okruglog stola zasigurno je taj da osobama s invaliditetom treba pružiti isti tretman kao svim ostalim građanima ove zemlje, nebitno s koje strane objektiva se nalazili.

Smatramo kako će se plodovi okruglog stola ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ tek vidjeti, a nama ostaje da i dalje neumorno radimo za dobrobit osoba s invaliditetom kao i do sada.

Tekst: Borna Ferdo Vukojević

Okrugljak Za Web
17.05.2024