Tematske radionice

Kreativne radionice

Do sad smo kroz niz od dvadesetak godina organizirali razne tematske kreativne radionice, kao što su likovna, keramička, tekstilna i hobby art radionica.

Ovogodišnje radionice „Bojama za ljepši dan“ namijenjene su za djecu i mlade s teškoćamau razvoju, njihove prijatelje i obitelji. Inovativne su jer uz likovno stvaralaštvo uključuju i popularni face painting/oslikavanje lica, koji djecu izuzetno veseli. 

Teme radionica prilagođavamo različitim prigodama i zanimljivostima, kao što su četiri godišnja doba, životinjski svijet, jesenska svečanost, božićna čarolija.

Polaznici na likovnoj radionici slikaju na papir, dok na face painting radionici isti motiv oslikavaju na lice, specijalnim bojama i priborom. Motiv na papiru je statičan, dok na oslikanoj osobi prati mimiku lica te se tako ritmički oblikuje i mijenja. 

Kr Web 3


Cilj radionica je uključivanje djece i mladih s teškoćama u razvoju u rad radionica koje kroz tzv. art i okupacijsku terapiju omogućuju polaznicima otkrivanje unutarnjih potencijala i oslobađanje kreativnih resursa. Djeci se ujedno omogućava stjecanje novih znanja i vještina koristeći prijenos unutarnjeg svijeta u vanjski.

Svrha radionica je potpuna integracija djece i mladih u svakodnevni život zajednice te unapređivanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Kroz kreativno stvaralaštvo i druženje uče prihvaćanju ljudske različitosti te uvažavanje pojedinca. Pritom razvijaju senzorne i motoričke sposobnosti, pažnju, mišljenje i pamćenje.

Kr Web 2

Radionice se održavaju srijedom od 17 do 18.30 sati u galeriji Sunce na adresi Avenija Marina Držića 1, a angažman voditelja isključivo je volonterski. Radionice su besplatne, a sav pribor za rad osigurao je URIHO.

Sve što polaznici sami trebaju donijeti je kreativna znatiželja začinjena ljubavlju i dobrotom. Na kraju radionica održavamo izložbe radova na koje pozivamo svoje najdraže i sve ostale zainteresirane za kreativno stvaranje „malih umjetnika“. 

Kr 2 Web
Likovna kolonija

URIHO-va likovna kolonija održava se krajem mjeseca lipnja postavši tako svojevrsna konstanta kulturnih događanja u našoj Ustanovi. Cilj kolonije je okupljanje umjetnika radi druženja i stvaranja likovnih djela koja uljepšavaju radni prostor zaposlenika i korisnika ustanove koji su iznimno ponosni na ovu manifestaciju i njezinu dugovječnost.

Na kolonijama se radi se različitim slikarskim tehnikama sukladno afinitetu umjetnika s tematikom prema osobnom izboru. Kolonija se održava na otvorenom prostoru, u Novom Zagrebu, u „tvorničkom“ krugu na URIHO-voj najvećoj lokaciji. Oduvijek je slikanje na kolonijama imalo posebnu draž, ideje i načini se propitkuju s kolegama, mnoštvo je tu individualnih svjetova koji se sudaraju i isprepliću. Okupljaju se mnogi poznati i priznati autori, ali i oni mlađi koje krase neosporni talenti. Na kolonijama likovni stvaraoci različitih potencijala i poetike izlaze iz sigurne oaze svojih ateljea, pokrenuti ka plemenitom i humanom cilju. Njihovo zajedništvo rezultira brojnim dojmljivim djelima.

Specifičan segment na koloniji je sudjelovanje najtalentiranijih polaznika URIHO-vog likovnog ateljea, koji svoju kreativnost imaju priliku pokazati kroz stvaranje i druženje s „velikim“ umjetnicima u tome se očituje pedagoška nota i vrijednost samog projekta. Ovakvim, i sličnim, događajima URIHO se uspješno bori protiv socijalne isključenosti osoba s invaliditetom.

Kolonija
8 Likovna Kolonija Uriho 2014 1