URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
27 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Služba za rehabilitaciju > Predstavljena ‘COVID-19 negativna knjižica’

Predstavljena ‘COVID-19 negativna knjižica’

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Služba za rehabilitaciju, URIHO najnovije vijesti

Mi ćemo i naše preporuke revidirati prema vašim sugestijama kako specificirati mjere za gluhe, slijepe, gluhoslijepe i osobe u kolicima. Publikacija će biti objavljena na našoj stranici, rekao je Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

U Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju URIHO predstavljena je danas, u petak 17. srpnja, jedinstvena ‘COVID-19 negativna knjižica’ o utjecaju koronavirusa na profesionalnu rehabilitaciju i rad osoba s invaliditetom, koji obuhvaća multidisciplinarne preporuke i savjete za rad s korisnicima.

Predstavljanju ‘COVID-19 negativne knjižice’ nazočili su ravnatelj Ustanove Josip Držaić, bivša i buduća saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak i Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.

Na početku predstavljanja okupljene je pozdravio ravnatelj Ustanove Josip Držaić.

– Ova Ustanova zapošljava pretežno osobe s invaliditetom i trenutno ima preko 500 zaposlenih. Osobe s invaliditetom su u ovoj krizi stale za branik i među prvima u Hrvatskoj smo uspješno odgovorili na potrebe za maskama za lice i do sad smo ih proizveli 600.000 po vrlo povoljnoj cijeni.

Tu je i vizir koji je ocijenjen kao izuzetno kvalitetan hrvatski patent, a ujedno je i najpovoljniji podizni vizir na tržištu. Novi proizvod je dezinfekcijski stup za ulazak u prostore koji ćemo uskoro plasirati kroz najam svima kojima treba. Posebno ističem da do danas u Ustanovi nitko nije bio zaražen koronavirusom – izrazio je zadovoljstvo Držaić.

– Pohvalio bih URIHO-vu ‘COVID-19 negativnu knjižicu’. Nedavno smo i sami izdali upute za zaštitu osobe s invaliditetom od koronavirusa, ali ova publikacija daje puno detaljnije upute stoga će biti objavljena na našoj službenoj stranici.

Za osobe s invaliditetom ne mogu se napraviti preporuke kao za opću populaciju, ima niz specifičnosti i ova publikacija ide u smjeru upravo definiranja tih specifičnosti pa ćemo i naše preporuke revidirati prema vašim sugestijama kako specificirati mjere za gluhe, slijepe, gluhoslijepe, osobe u kolicima – rekao je Tomislav Benjak, specijalist javnog zdravstva iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Buduća saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja URIHO-a Ljubica Lukačić kazala je kako je ponosna na URIHO-vu Službu za rehabilitaciju koja je izradila ovu knjižicu jer nitko ovako nešto nije izradio i stoga je to URIHO-u na ponos.

– Uskoro će biti donesen zakon o registru osoba s invaliditetom, na kojem se radilo u prošlom vladinom mandatu. Doveli smo gotovo do samog kraja Zakon o osobnoj asistenciji za osobe s invaliditetom i Zakon o inkluzivnom dodatku – istaknula je Lukačić.

– Važno je da osoba s invaliditetom ima pomoć jer će se tako lakše štititi od koronavirusa. Bez obzira na to što osobe s različitim vrstama invaliditeta nisu obavezne nositi masku, veliki broj osoba s invaliditetom ipak nosi maske, što govori o njihovoj svijesti da čuvaju svoje, i zdravlje drugih – zaključila je Lukačić.

S ‘COVID-19 negativnom knjižicom’ okupljene je upoznala Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju ustanove URIHO.

– Tijekom našeg rada od kuće upravo koronavirus nam je otvorio nove perspektive, prisiljavajući nas i usmjeravajući, možda toga još nismo bili niti dovoljno svjesni, da budemo razumno kreativni i u ovim izazovnim vremenima. Aktualna realnost pandemije koronavirusa pozvala nas je na novi, dijelom izmijenjeni pristup životu i radu, koji nam nije dozvolio čekanje na povratak koji će netko drugi umjesto nas pripremiti.

– Stoga je bilo izuzetno važno potaknuti suradnice i suradnike na razmišljanje i promišljanje kao i na stvaranje osnova za naš novi, dijelom izmijenjeni okvir budućeg funkcioniranja, kako bismo sadržaje i programe našeg rada, po povratku s rada od kuće, mogli i nadalje uspješno provoditi.

Ova knjižica upravo je rezultat pokušaja razmišljanja u novom kontekstu, i anticipiranja tog ‘novog normalnog’. Naprosto smo željeli biti korak naprijed, ako ne i dva, jer ta naša budućnost je bila tu.

– U ovo vrijeme pandemije uz redovne poslove napisali smo i predali dva projekta, što je dokaz u što se sve može pretvoriti ružno, negativno doba – istaknula je Majsec Sobota.

– U provedbu programa osposobljavanja i radnog treninga naših korisnika osoba s invaliditetom uvrstili smo i dio koji se odnosi na mjere zaštite od COVID-19 virusa na radnom mjestu. Jednako tako, tijekom edukacije naših radnih instruktora koji su radna podrška zaposlenim osobama s invaliditetom, vrlo važno mjesto ima i podučavanje o tome kako se što efikasnije zaštiti od koronavirusa. Njihov je zadatak stečena znanja i informacije prenijeti na zaposlenike s invaliditetom.

– Ovaj mali priručnik donosi zbirku tekstova vezanih uz koronadoba, preporuke i savjete obrađene iz perspektive različitih zvanja i poslova koje u Ustanovi obavljamo, rezultate nekih istraživanja rađenih tijekom koronakrize, prijevode korisnih vodiča, informacija i uputa, preporučenu literaturu i linkove te niz drugih detalja na koje bismo svi u ovoj našoj ‘novo normalnoj’ svakodnevici trebali misliti, primjenjivati ih te podučavati svoje korisnike i zaposlenike, ali jednako tako i nas same – kazala je Majsec Sobota na predstavljanju.

Autorice ‘COVID-19 negativne knjižice’ su socijalna radnica Ana Barić, trenerica-ekonomistica Jasna Kešina, socijalna radnica Mia Lakatoš, psihologonja Višnja Majsec Sobota, psihologinja Ivana Matoš Buršić, defektologinja-socijalna pedagoginja Iva Šušak, defektologinja-rehabilitatorica Vesna Zečirević. Publikaciju je lustrirala Mia Sobota, sedmogodišnja djevojčica. Grafičko oblikovanje odradio je Damir Copić.

‘COVID-19 negativnu knjižicu’ u digitalnom obliku možete preuzeti ovdje.

 

Autor: Anita Blažinović

 

 

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content