URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
19 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Mira Janković : DECALCOMANIE

Mira Janković : DECALCOMANIE

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

Aktualna izložba u galeriji SUNCE

Izložba slika – Mire Janković – DECALCOMANIE

22. rujan – 7. listopad

Tehnika kojom se Mira Janković tako izvrsno služi zove se DECALCOMANIE. Koristi je dugi niz godina na metjersko izvanredan način, vješto dovršavajući krivuljama perom i tušem dobivene artefakte i postižući krajnje zanimljive senzacije. Tako ih pretvara u izvorno umjetničko djelo, zanimljivo gledateljima rafiniranog ukusa.

Oni otkrivaju u tim tašističkim detaljima, stvorenim obojenim mrljama bojene tvari, projekciju vlastitih viđenja, jer radi se o polustrukturiranom materijalu. Cjelokupna se metoda duhovno osniva na radu nesvjesnog dijela psihike. Dok priprema sliku i dok je dovršava ne radi se o posve ili o nimalo slučajnim učincima. Apstraktna je slika našla izvor u njenom nesvjesnom i tako je rezultat također slikaričinog unconscious mind-a. Mira Janković slijedi svoju unutrašnju estetsku liniju i dalje radi na slici, te filtrirajući unutrašnji doživljaj i vanjski događaj slike kroz svoju očaranu dušu kao kroz ultrafiltar, koji nesvjesno zna što je lijepo, što je vrijedno naglaska i zaokruživanjem, istančavanjem do suptilnosti, što potiskivanjem u pozadinu, a što izvlačenjem.

Tako slikarica ucjelovljuje sliku i definira finiširanjem, a dalje ostavlja gledatelju-konzumentu umjetnosti da u djelu uživa, istražuje ga i nalazi što u njegovom nesvjesnom izaziva ljepotu i interesantnost, jer oboje su unutra, i slikarica i gledatelj, te zajednički putem nesvjesnog, pri komunikaciji sa slikom, traže i nalaze ono što ih heuristički zadovoljava i pruža im užitak.

Dr. sc. Ljubomir Radovančević


MIRA JANKOVIĆ Rođena je u Zagrebu  gdje je i diplomirala na Filozofskom fakultetu i stekla zvanje profesorice psihologije i engleskog jezika. Ovo joj je druga samostalna izložba, a izlagala je na više skupnih izložbi u Rovinju, Zagrebu i Zaprešiću.
Bavi se i keramikom te uživa u slikanju na svili.
Živi i radi u Zagrebu. Tel. 01/3639-860

**

Izložba ostaje otvorena do 7. listopada 2011., a može se pogledati radnim danom
od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

**
galerija SUNCE, Zagreb, Avenija Marina Držića 1
e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr; tel.: 01/618 42 00, kućni 113

*
DOBRODOŠLI !

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content