URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
20 in Zagreb

Međunarodni sajam zaštitnih radionica Nürnberg 2010.

URIHO Zagreb > Vijesti > URIHO najnovije vijesti > Međunarodni sajam zaštitnih radionica Nürnberg 2010.

Međunarodni sajam zaštitnih radionica Nürnberg 2010.

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: URIHO najnovije vijesti

Najveći  Sajam zaštitnih radionica u Europi već tradicionalna se održava u njemačkom gradu Nürnbergu. Na njemu su uz izlagače iz Europe sudjelovali i predstavnici  drugih zemalja,  a zemlja gost-domaćin ove je godine bila  Švicarska. Sajamska priredba održana je u vremenu od 11. do 14. ožujka, a uz ustanovu URIHO dio svog proizvodnog programa i usluga  predstavili su; Suvenir Arbor Vitae d.o.o., Sirač, Lada d.o.o., Zagreb i udruga OSVIT , Zagreb.
Valja istaknuti kako je i ove godine  Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom RH pružio materijalnu potporu kako bi spomenute institucije mogle sudjelovati na Sajmu. Tijekom trajanja sajamske priredbe i institucija Fonda je putem pisanog materijala predstavila posjetiteljima svoj rad.
Ovogodišnje sudjelovanje na Sajmu posebno je značajno i stoga što će 2011. Republika Hrvatska biti zemlja gost-domaćin na Međunarodnom sajmu zaštitnih radionica u Nürnbergu. Bit će to ujedno prigoda za predstavljanje postignuća naše zemlje Europskoj Uniji na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i upoznavanje ostalih vrijednosti i mogućnosti na području turizma vezano za osobe s invaliditetom.

DRUGI O NAMA: Preneseno iz Vjesnika 24. 03. 2010.

URIHO Nijemce oduševio odjećom za odgajatelje u vrtićima

Ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na sajmu u Nürnbergu. Na hrvatskom štandu mogle su se vidjeti pregače s motivima iz bajki, a bile su izložene i kapice za vrtićku djecu koja pomažu tetama pri postavljanju stolova
Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Uriho) na nedavno održanom Međunarodnom sajmu zaštitnih radionica u Nürnbergu predstavila je dio svog proizvodnog programa. Inozemni su posjetitelji na hrvatskom štandu mogli vidjeti Urihovu novu liniju radno-zaštitne odjeće za odgajatelje u vrtićima.
Riječ je o pregačama s apliciranim motivima iz bajki: cvijećem, drvećem, kućicama i drugim likovima. Oku tamošnje javnosti bile su izložene i kapice za vrtićku djecu koja pomažu tetama pri postavljanju stolova. Prema riječima prof. Josipa Držaića, ravnatelja Uriha, domaćin sajma ove je godine bila Švicarska, a 2011. to će biti Hrvatska.
»Već treći put sudjelujemo na nürnberškom sajmu gdje su, osim Uriha, bili prisutni “Suvenir Arbor Vitae” iz Sirača, “Lada” i Udruga “Osvit”«, kaže Držaić. Ističe da se »Suvenir« predstavio ekološkim drvenim didaktičkim igračkama, drvenim slagalicama, brojalicama, krevetićima za lutke i drugim proizvodima, dok je »Lada« pokazala tekstilne proizvode (nad)stolnjake, podmetače i slično.
Organizator dobro posjećene manifestacije bio je tamošnji Savez radnih zajednica zaštitnih radionica Njemačke. U nastupu u Njemačkoj hrvatske je predstavnike potpomagao i Fond za profesionalnu rehabilitaciju. Uratke s kreativnih radionica tamo je pokazala i Udruga »Osvit«, a ponajprije su to bile lutke s nacionalnim (šestinskim) nošnjama punjene lavandom, keramička srca nalik licitarskim, pregače, rukavice i drugo.
Bile su upriličene i pokazne radionice u kojima su osobe s invaliditetom pokazale svoju umješnost u radu u kafiću, od spravljanja kapučina i prodaje kolača do posluživanja gostiju. Cilj je manifestacije, kaže prof. Držaić, osobe s invaliditetom na najbolji mogući način integrirati u društvo o čemu se govorilo i na stručnim skupovima.
Prema riječima Vesne Ivetić iz Uriha, kod drugih su inozemnih sudionika zamijetili njegovanje filcanja vune i izrade takvih torbi, prekrivača i ukrasa za kosu. Naši su predstavnici, kažu u Urihu, ostvarili važne kontakte, a tamošnji su posjetitelji pokazali zanimanje za proizvode od drva koje, među ostalim, radi Urihov odjel obuće.
Ekološkoj proizvodnji posvećuje se velika pozornost, a posebice korištenju prirodnih materijala u tekstilnoj proizvodnji, od vune do pamuka. Na Sajmu novih ideja, kako je popularno nazvan, hrvatski je štand bio iznimno posjećen, a Turistička zajednica grada Zagreba pobrinula se predstaviti i hrvatsku turističku ponudu.

Više od polovice zaposlenih invalidi
Uriho zapošljava 500 djelatnika od čega su više od 51 posto njih osobe s invaliditetom. Različitih su kategorija – od tjelesnog invaliditeta do intelektualnih poteškoća. Rade u proizvodnim programima keramike, tekstila, kože, izrade metala, obuće i drugog.
Snježana Rajačić

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content