URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
20 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Mario Juričić – UTJEHA U NARUČJU PRIRODE

Mario Juričić – UTJEHA U NARUČJU PRIRODE

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE

Avenija Marina Držića 1, Zagreb

Mario Juričić – UTJEHA U NARUČJU PRIRODE

od 23. ožujka do 13. travnja 2012. U galeriji Sunce zagrebačkoj publici po prvi put se predstavlja fotograf mlađe generacije Mario Juričić.  Kroz fotografije krajolika u većim formatima, autor nam dočarava uzbudljivi ples elemenata, svjetla, sjena i tekstura u različitim godišnjim dobima, na pojedinim radovima posebno se fokusirajući na detalje i njihove međusobne kontrastne odnose. Krhkost otpalog lista na vlažnoj kori drveta, stari drveni most koji se sužava u dramatičnoj perspektivi prema jesenjim krošnjama šume, zeleni proplanci i vlati trave u kontrastu sa ljubičastim sumrakom neki su od motiva na njegovim fotografijama, gdje Mario istražuje odnose kolorita i svjetla, ali i dinamiku kompozicije, koja teži pročišćenoj formi.

Fokusirajući svoj pogled i na drveće iz različitih uglova, autor prati igru svjetla kroz debla stabala, granje i lišće, dočaravajući nam vilinsku atmosferu šume, mir i svetost njezine tišine. Odnos vode i kamena, vode i drveta, niskog mahovinastog tla i oblaka koji se odražavaju u vodenim površinama približava nam osjećaj elementarne povezanosti prirodnih oblika i njihovog jedinstva, gdje kroz finu mrežu struktura pratimo krvotok njegovih kompozicija, istovremeno uočavajući i harmoničnu cjelinu.

Težeći horizontalnim, izduženim kompozicijama gdje na pojedinim fotografijama intuitivno spoznaje zakonitosti ”zlatnog reza”, Mario još dodatno naglašava stabilnost i čvrstoću zemlje, duboku ukorjenjenost stabala, ali i skriveni svijet šumskih potoka, slapova i neprohodnih obala pod gustim pokrovom bogatog raslinja, gdje se čini kao da nitko još nije kročio.

 Ipak, u toj samoći pod okriljem šume ne dobijamo dojam usamljenosti, već dojam duboke povezanosti sa prirodnim ciklusima, gdje se elementi neprekidno transformiraju i prožimaju između sebe. Oštrina autorovog pogleda razbija se kroz valovite linije, mreža slapova na hladnoj stijeni prožima se sa osunčanim travnatim proplankom, a zamišljena djevojka koja s mosta posmatra šumski potok dočarava nam meditativni mir, sa kojim su prožeti njegovi radovi.

To je negdje i poruka ovog cjelokupnog fotografskog ciklusa: priroda je hram u kojemu se gubi svakodnevni osjećaj vremena i ostvaruje se dojam bezvremenosti i vječnosti, kontinuitet razvoja i odumiranja, ali i plodno spajanje raznolikog živog svijeta. Upravo takav dojam dobijamo gledajući Mariove fotografije – šuma koja se bezbroj puta rađala i transformirala u svojim ciklusima oduvijek je postojala kao dom, kojemu se uvijek iznova treba vraćati, da bi pronašli izgubljenu čaroliju življenja.

mr.art. Krešimira Gojanović

Životopis

Mario Juričić rođen je 1978. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Velikoj Gorici, a gimnaziju u Zagrebu.

 Diplomirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, stekavši zvanje prof. filozofije i religijske kulture.

 U stalnom je radnom odnosu na zagrebačkom Institutu za fiziku.

 Fotografijom se bavi više godina i to pretežito krajolicima.

Kontakti: Zavrtnica 41,10415 Novo Čiče

e-mail: juricic.mario@gmail.com

mob.: 091/172 88 88

                                                                         

 Izložba se  može  pogledati radnim danom

       od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

galerija SUNCE, Zagreb,  Avenija Marina Držića 1

e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr

D O B R O D O Š L I

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content