URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
18 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Marija Galić: BOJA LJUBAVI

Marija Galić: BOJA LJUBAVI

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

Galerija SUNCE Zagreb

poziva vas u četvrtak, 11. veljače 2016. u 18,30 sati 

na otvorenje izložbe uz Valentinovo 

 BOJA LJUBAVI, Marije Galić

 
 
Marija Galić, opus koji stvara te ga niže u pojedine cikluse izražajno je autorsko intiman. Tvrdnja kako je svako likovno djelo dijete svoga stvaraoca, njegov jedinstveni i neponovljivi dio, posebice nesumnjivo vrijedi upravo za nju jer su njena djela njezin odsjaj, refleksija stanja njene duše i duha, njenih suptilnih saznavanja, osjećanja, raspoloženja i razmišljanja. Autorica se seizmografsko osjetljivo odaziva sa svojim unutarnjim shvaćanjem, šeće se kroz svoje introvertirane svjetove, između svjesnih i podsvjesnih sfera, otkriva ih, analizira te prijevodi, kao što kaže, na vlastiti govor, na slikarski medij s apstraktnim, ekspresivnim izražajem.

Slikaričina samopreispitivanja i samoanaliziranja omogućavaju joj doživljavanje osobne katarze te je ispunjavaju osjećajem unutarnjeg mira i radosti. A harmonični likovni organizmi sve to prijenose i na gledatelja te tako uspostave plemenitu vezu između izražajno subjektivno iznošene enigmatične unutarnjosti slikarice te doživljajske slobode koja je dana pojedincu.

Iako Galićeva slijedi unutarnju vokaciju te se elementarno odaziva na paletu unutarnjih osjećaja njene su slikarske sinteze brižno promišljene jer iznad slobodnih, stihijskih, indirektnih, gestualno naglašenih prijevoda unutarnjih nadražaja vlada i razum, njeno teženje ka izoštrenoj likovnoj sintaksi, poslije promišljenih, ali dinamičnih odnosa unutar čvrstog slikovnog organizma.

Potezi četkom, tragovi kista te taktilni odnos dlanom ili prstima, uspostavljen između materije boje i slikovne podloge omogućavaju osjećanje, oživljavanje i prevođenje mrtve materije u likovne prizore koji savladaju poseban, elementarni i duhovni esprit.

Meki prelazi boja, osjetne tonske gradacije i plemenitost nijansi boja i stupnjevanje dramskih osjećanja u nesukladnim kombinacijama boja.

Izljevi boja koji se u višeslojnom slikovnom organizmu preljevaju, prosijevaju mjestimice su razbuđeni ekspresivnim, drskim intervencijama linija koje dozivaju fragment stvarnoga, organskoga svijeta, a cjelina usprkos nekim sugestivnim znakovima ostaje na drugoj strani vizualne oćiglednosti, u prostorima tajanstvene slikaričine duše.

Slike Marije Galić su poetično likovno putovanje gdje se sretaju osjetno i duhovno iskustvo, a njezin cilj je uravnoteženo, produbljeno te prema sebi i likovnim »pravilima« odgovorno likovno stvaralaštvo.

Anamarija Stibilj Šajn / prijevod: Nina Zavašnik

Životopis

Marija Galić, rođena u Bosanskom Brodu, diplomirala je slikarstvo u Ljubljani u klasi profesora Mladena Jernejca. “Boje ljubavi” u zagrebačkoj galeriji Sunce joj je deseta samostalna izložba. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH te na projektima Artist of globe “Voda, izvor života” i “Tesla”. Dobitnica je dekanskog priznanja. Živi i djeluje u Zagrebu u statusu slobodne umjetnice.

e-mail: galic14@gmail.com

mob: +385 (0) 91 513 86 15

web: www.marijagalic.com

 Izložba se može pogledati do 11. ožujka 2016. godine od 10:00 do 15:00

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Ulazak slobodan!

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content