URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
28 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Marija Feldi: Priče iz azila

Marija Feldi: Priče iz azila

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE  Zagreb

URIHO Zagreb, Avenija Marina Držića 1

Poziva Vas u četvrtak, 17. travnja 2014. u 18:00

na otvorenje izložbe slika

 „PRIČE IZ AZILA“

Iz predgovora

Na ovoj izložbi Marija Feldi predstavlja nam se s fotografijama pasa iz azila Šapica i Noina Arka, u kojem se zbrinjavaju napušteni ili odlutali psi bez vlasnika. Gledajući ih sve fotografije zajedno primjetno je da su tehnički korektne, ispravno eksponirane, koloristički uravnotežene i dobro izoštrene na mjestima koji su autorici bili glavni centri interesa. Faktografski, na svim fotografijama u glavnoj je ulozi pas, smješten u zatvoreni prostor omeđen zidom i zelenim ili bijelim rasterom žičane ograde.

Kada govorimo o preostale dvije kvalitete svake fotografije pa i ovih Marijinih, a to su estetska i ona psihološka, potrebno je o svakoj od izloženih Marijinih fotografija progovoriti izdvojeno. Osobno mi je na prvi pogled nekako najdojmljivija ona na kojoj pas odozdo gleda direktno u objektiv fotoaparata, tj. u nas kao promatrača.

Pas je snimljen iz gornjeg rakursa što ga čini nekako prirodno podčinjenim u odnosu na nas kao promatrača, koji ga gledamo odozgor. Glavni lik – pas, vidljiv je djelomično tijelom, ali kroz otvore ograde čije su linije postavljene u dijagonalnom pomaku, (što fotografiji daje dimenziju dinamike), prodorno gledaju te ta dva žutonarančasta oka sa zjenicama crnim poput onixa, u kojima se vidi odsjaj neba. Ograda i njuška u prvom, te djelomično vidljivo tijelo psa u stražnjem planu, zamućeni su malom dubinskom oštrinom, tako da je naš pogled na fotografiji dodatno usmjeren na oči životinje. U tim očima iščitava se i znatiželja psa, i njegov oprez, neko iščekivanje, ali i mogući napad, režanje ili iznenadno lajanje, kako to psi obično rade kada su ugroženi, ili da jednostavno razbiju napetost koja vlada pri susretu s nepoznatom osobom ako se ne osjećaju sigurni.

A opet, u tom pogledu moguće je vidjeti i neku tugu, molbu da ga se izbavi iz tog „pritvora“ i da konačno bude nečiji, tj. ima svog gazdu, što je naravna potreba svakog psa. A opet, mjesto prije spomenutog režanja i lajanja, od ovog psa moglo bi se očekivati i da zamaše repom i time da do znanja da je spreman na prijateljski odnos, ako ga i mi želimo podijeliti s njim.

Autorica na svim fotografije „ne strahuje“ od slobodnog prostora, već ga koristi da pokaže ono važno, koje je po količini manje, ali po svom vizualnom i psihološkom djelovanju itekako izražajno. Inače nepreporučljivo izbjegavanje standardnih kompozicijskih pravila trećina i pogledi pasa koji gledaju izvan okvira na dvije ili tri fotografije u ovom slučaju može se tumačiti kao kreativno, smisleno kršenje pravila i opravdati idejom da su glavni akteri na njenim fotografijama – psi, marginalizirani i da traže izlaz iz okvira u koji su privremeno smješteni.

   Bruno Kokot, prof.

MARIJA FELDI

Rođena je 1996. godine u Zagrebu,  završila je osnovnu školu Frana Galovića u Dugavama. Trenutno pohađa grafičku školu u Zagrebu, smjer medijski tehničar. Fotografijom se bavi od 2010. godine fotografirajući na brojnim javnim događanjima kao što su prosvjedi, javni performansi, buvljaci… Fotografira za brojne udruge i pojedince te je dio njezinog fotografskog stvaralaštva objavljen na Internetu. Tijekom godina razvija specifičan stil i ljubav prema jakim kontrastima crno bijele fotografije. Ovo joj je prva samostalna izložba.

 e-mail: lionlover2807@hotmail.com

Izložba se može pogledati do 9. svibnja 2014., od 10:00 – 15:00

          Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

          uriho-galerijasunce@uriho.hr;  tel.:01/643

  OČEKUJEMO VAS S RADOŠĆU!

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content