URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
26 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > URIHO najnovije vijesti > MARICA MIRT: Odlazak u mirovinu nakon 48 godina radnog staža u ustanovi URIHO

MARICA MIRT: Odlazak u mirovinu nakon 48 godina radnog staža u ustanovi URIHO

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: URIHO najnovije vijesti

Marica je pokazala dobrotu, uvijek nasmijana, puna podrške, jednostavna, pouzdana. U današnjem svijetu, u kojemu je sustav vrijednosti ozbiljno poljuljan, Marica je jedna od rijetkih koja je zaista prekrasna osoba. Ona je sinonim za sve ono što je dobro u ovoj ustanovi jer Marica jest URIHO

Započeti ćemo ovaj tekst riječima Višnje Majsec Sobota, rukovoditeljice Službe za rehabilitaciju URIHO: ‘ Ova vijest  bila bi kao i svaka druga da iza nje ne stoji 48 godina radnog staža, od kojeg je 47 godina rada na poslovima radnog instruktora za osobe s invaliditetom u ustanovi URIHO. Ovo se ne susreće svaki dan i mislim da nije zabilježeno unazad puno desetaka godina, a možda niti tada.’

Zato je ekipa In Portala posjetila Maricu Mirt na njezinom radom mjestu, na dan kada su je kolege ispratili u zasluženu mirovinu i uvjerili se  kako se doista radi o posebnoj ženi, a njezini najbliži suradnici za nju imaju samo riječi hvale. 

– Naša Marica je beskrajno topla, draga, skromna osoba, uvijek sa smiješkom na licu, s puno strpljenja u radu s osobama s invaliditetom i, sa svima drugima, nikad s povišenim tonom, nenametljiva, a uvijek prisutna i još puno, puno toga – složili su se svi, a sada pažljivo čitajte o Maričinom putu i zapamtite njene poruke jer da je više Marica na ovom svijetu, svijet bi bio ljepše mjesto.

 – Došla sam u URIHO jako mlada kao instruktor. Od prvog dana bila sam u kontaktu s osobama s invaliditetom, susrela se s njihovim poteškoćama, primjerice, prvi put sam se susrela s epilepsijom i  bilo je trenutaka kada nisam znala kako se postaviti, kako pristupiti i pomoći pojedinom djetetu, ali zahvaljujući našem stručnom timu, socijalnim radnicima, defektolozima koji su nam uvijek bili pri ruci i educirali nas, dođete do toga da možete izvući ono najbolje iz svakog djeteta.  Sve te godine ispunjavao me rad s tim mladim ljudima kojima sam bila instruktor. U vrijeme kad smo još imali učenike, dođu kao djeca, a odlaze kao odrasli ljudi i upravo to me držalo sve ove godine – spoznaja da si od učenika napravio čovjeka, dao mu kruh u ruke i da je krenuo u svoj život – rekla nam je Marica.

Marica je uvijek imala odličan odnos i s kolegama, kako sama kaže, pun podrške i razumijevanja.

– Rad s djecom, motivacija da im pomognete nešto je što me uvijek držalo na ovom radom mjestu. Imali smo za vrijeme rata djece iz Bosne i Hercegovine, bez ikog svoga ovdje pa im postaneš kao obitelj, ne možete ostati hladni na to, nekima sam bila kao druga majka – rekla je Marica.

– Ima učenika koji su prije 30 godina završili, a još uvijek me jednom tjedno nazovu, ili kad dođu nakon puno godina pa kažu: ‘gospođo Marice, ja znam kad vam je rođendan’ – najbolji je to pokazatelj da je Marica za svoga radnog vijeka doista napravila velike stvari, profesionalno i ljudski.

– Iako sam zapravo htjela biti frizerka, kao da mi je dragi Bog namijenio baš ovaj posao jer, srećom, nisam uspjela naći frizerski salon gdje bi radila pa  sam izučila za izrađivača gornjih dijelova cipela – priča Marica koja je već i prije punoljetnosti bila majstorica zanata i kaže kako je ispunila svoj životni san, radila je posao koji voli i pomagala djeci koju nikada nije gledala kao osobe s invaliditetom, nego kao ljude u kojima čuči ogroman potencijal.

Nakon što je profesionalno dala sve najbolje od sebe, pitali smo Maricu kako će u mirovini provoditi dane:

– Nažalost, ostala sam udovica prije sedam godina, imam  dvije kćerke, jedna živi sa mnom, druga je udana i imam dva divna unuka za koja živim, obitelj je ta moja snaga, pogotovo nakon gubitka supruga.  Najsretnija sam kad ih sve pozovem na ručak i kad su svi oko mene.  Imam malo vrta i gušt mi je staviti motiku na rame i otići u polje – kaže ova divna žena iz Brdovca kod Zaprešića.

– Marica i ja zajedno radimo 39 godina, i kroz to razdoblje Marica je pokazala dobrotu, uvijek nasmijana, puna podrške, jednostavna, pouzdana, obljubljena među ljudima. U današnjem svijetu, u kojemu je sustav vrijednosti ozbiljno poljuljan, Marica je jedna od rijetkih koja je zaista prekrasna osoba. Ona je sinonim za sve ono što je dobro u ovoj ustanovi jer Marica jest URIHO – rekla je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO.

Uživajte u mirovini draga Marice, zaslužili ste!

 Anita Blažinović

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content