URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
18 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE Zagreb

Poziva Vas u četvrtak, 21. travnja u 19:30  na otvorenje izložbe

LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

Marta Živičnjak, Mercedes Bratoš, Lea Popinjač

Izloženi radovi slikarica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač predstavljaju otklon od poznatog svijeta te ulazak u osobna svjedočenja, stanja i priče. Odrazi su to svojstvenih crtica koje iščitavamo i vidimo uočavajući njihovu heterogenost, ali ujedno i bliskost. Svaka zasebno progovara o intimnim putovanjima u nepregledne krajeve vlastitom likovnom semantikom kojom otkrivaju iskustvo oslikavanja i stvaranja priča.

Marta Živičnjak

Minuciozno i strpljivo ulazi u materiju papira udahnjujući joj život svjetlom. Tako se pred našim očima rastvaraju i oživljavaju svekoliki oblici koji titraju, vibriraju, kreću se u kompozicijskom skladu optičkih iluzija. Dinamika oblikovne živosti isijavajući gotovo pa hipnotizira svojim plesom. Zarezane i izrezbarene podloge tako skrivaju čitave morfološke svjetove koji čekaju na njihovo razotkrivanje. One prividno miruju svojom lakoćom, poroznošću i suptilnošću kako bi zabljesnule punim vitalizmom. 

Mercedes Bratoš

Slikarski kolažira paralelne svjetove u njihovoj motivskoj povezanosti. Ikonografija je to koja crpi slojevitost pripovijedanja tropskih, kolorističnih predjela. Poigrava se tumačenjima dajući tek smjernice u njihovim traganjima te nudeći mogućnost za vlastitim interpretacijama. Motivska segmentiranost ne remeti cjelinu i zaokruženost, već potkrepljuje  kontinuiranost naracije. Ornament poput ključa u razaznavanju i promišljanju naglašava nit umjetničke pripovjetke.

Lea Popinjač

Svojim akvarelima prebire misli na daleka sjećanja. Nježnost i krhkost izraza unutarnjih slika progovara razlivenom, transparentnom formom apstraktnih odrednica. Nanovo proživljava osjećaj prerađen kroz vlastitost koji poput poezije obuzima, nosi i teče. Intimno i istinski razotkriva te razlaže svoje nutrine neočekivanih raspleta. Introspekcijom zbori o dalekoj Indiji koja je ostala u njoj snažno i intuitivno nataloživši dojmove, fascinacije, doživljaje i misli. Rastače i utapa osobna previranja čineći ravnotežu kao i poveznicu između sjećanja i osjećaja.

Predstavljene autorice u sebi otkrivaju ono egzotično čineći osobna putovanja svakodnevnim i postojanim. Egzistiraju u vlastitom izrazu, nudeći nam poetiku svoje prirode i viđenja. Marta Živičnjak svojim likovnim crticama, Mercedes Bratoš pripovjetkom te Lea Popinjač poezijom ispisuju za one koji žele pročitati i vidjeti. Njihove likovne zapise proživljavamo na mjestu, pogledom na platna jer ne treba uvijek krenuti daleko kako bi se otputovalo. 

Marijana Paula Ferenčić

Mercedes Bratoš, rođena je 1979. godine u Dubrovniku gdje je završila Srednju umjetničku školu “Luka Sorkočević”. Slikarstvo je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Umberta Borella. Završila je program pedagoško-psihološkog obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u inozemstvu i Hrvatskoj te sudjelovala na likovnim kolonijama. Članica je HDLU-a. Živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

mail: mercedesbratos@gmail.com


Marta Živičnjak,  rođena je 1987. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića. Članica je HDLU-a. Radila je u Modernoj galeriji u Zagrebu na prezentaciji fundusa i razvoju likovnog senzibiliteta kod djece i mladih. Vodi likovne radionice na Gornjogradskoj likovnoj koloniji. Na stručnom je osposobljavanju i vanjski suradnik u učeničkim domovima.

mail: marta.zivicnjak@yahoo.com


Lea Popinjač rođena je 1981. godine u Zagrebu gdje je maturirala Gornjogradsku gimnaziju. Završila je stručni studij Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatana Vrkljana. Članica je HDLU-a. Radi kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu kao asistentica pri kolegiju Kreiranje tekstila. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

mail: lpopinjac@yahoo.com

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja 2016.

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content