URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
27 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Ksenija Talijančić – STRAST I LJEPOTA IKARA

Ksenija Talijančić – STRAST I LJEPOTA IKARA

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE

Avenija Marina Držića 1, Zagreb

Ksenija Talijančić – STRAST I LJEPOTA IKARA

 17. svibnja  –  1. lipnja 2012.

Slikarica Ksenija Talijančić, ovim samostalnim likovnim istupom čini snažan iskorak, i po strukturi i po artističkom modalitetu. Pristupom, kolorom i znakovitošću otklanja se od dosadašnjih likovnih nastojanja i interesa. Napuštajući izazove stvarnog i izmišljenog pejsaža, mudrost i karakternost portreta, kromatsko šarenilo i gejzire gartlika, te tajanstvo zagasitih škura. Okreće se ciklusu poetičnih i nadasve likovno intrigantnih letača.

Jato u nebu. Jedinka u strasnom zanosu i prolazu kroz oblačni lazur aero pojavnosti i senzacija. Na zemlji strast i obojena žestina nagona. Animalitet u svim vidovima bitka. Borba i nasilje za mrvu hrane, kaplju rose, ljubav, gnjezdište. Iskonska snaga bogom danog i određenog šarenila, očito u zanosu lijepo i poetično paradira.

Vrlo moderno, žestoko, slobodno, čak razbarušeno, umjetnica artikulira novi likovni svijet intimnog promišljaja i interesa. Nijansirano, a prema doživljaju, kolorira slobodu i poetiku trenutka leta, ili samo ushita božjih najslobodnijih pernatih tvorbi i ukaza.

Likovne pojavnosti situira u dekorativnom prividu slave, kao i trenutcima zamamno gejzirno eksplozivnog, emotivnog kolorita. Razastire nam šarenu gestu pernatog življa, u bijelom, ponekad u plavom, a opet divljenja i mogućnosti vrijednom trenutku, njihovog sudbinskog bitka, veličanstvenog, ponosnog životnog žitka, koji je zagonetan i nedokučivo veleban, neponovljiv i samosvojan, nadasve lijep, i kao pojava, i kao doživljaj poimanja Ikara.

Labud kao gromada ljepote, dostojanstveno plovi nad vodama. Bijela jedra u plavetnilu kojim vlada. U letu je samo nezgrapna silueta. Napuhani tukci paradiraju. Gizdelini bez pokrića, autohtona pojavnost naših dvorišta.

Malo dalje u nizu letača, odmiče se od detalja i figuracija, pa nam pokazuje  žar kolora dekorativnog trenutka koji nas opčinjava, a mi u pijevnom bunilu oduševljena likovno lijepim ne znamo je li letač tu, prolazi li, ili još nije stigao. Umjetnica nam u naznakama, likovnom elementarnošću zaustavlja prasak prolaznog krika, koji je u titraju i žaru fokusa, sušta ljepota, veličanstvenost bravuroznosti i plamsaj. Prizemljena, životom strvena ptica, pokazat će se kao čista poetika čežnje za proživljenošću žitka i slavnog užitka u moći letjeti, i snazi krila, čija se struktura rasula, a potomstvo leti nehajno u visinama tražeći sudbinska adrenalinska iskustva. U prozirnom i prostornom aerorariju letač je samo pojava, simbolika.

Ovim likovnim ciklusom, punim simbola,dvojnosti, znakovlja, metafora, natruha neobičnosti, koje iskre zbivanjima, umišljajima, prividima, umjetnica je iskoračila iz uobičajenog likovnog dnevnika, upuštajući se u igru  bezvremenskog kolorita, pa poslije školovanja i diploma, u neku ruku magistrira likovna oblikovanja, iskušavajući paletu i umješnost :zamaha, razmaza, nijansiranja i valere prividno profiliranih, ali i nestvarnih,jedva uočljivih situacija i pojava.

Posvetila je doseg izričaja letačima, glorificirajući njihovu moć, strast i modificirane prilagodbe, kao i preobrazbe na tragu proljeća, pa u cvjetnom aranžmanu, i sunčanom ozračju nove stvarnosti, pokazuje bezvremenost lijepog, i žar božanstvenog u koloriranomu vidu, titravom tajanstvu, ukazu u treptaja oka trajanju.

Novi likovni interes gradira podivljalom paletom strasnog ikarovskog ciklusa želja, ali i mogućih sunovrata, kao i raspjevanih dosega, iskušavajući snagu ovladanog likovnog svijeta, po svom kanonu i nadahnuću.

Istaknimo prikazanu,snagu, mudrost i san pijetla. Čigru u pogubnom sudaru elementarnosti vode, zraka i olujnog neba, a ona im je najava i znak, amblem trpljenja. Tu je i mudrost papige iz čijeg oka izlijeće čežnja za životom jednog kolibrića i vještinom njegovog leta.

Pojavnost, ljepolikost, likovnog šarenila u svijetu letača ističe najbolji dio njih, s namjerom da se svrha dosegne: virtuozni let, ljepota, strast avanture tajnovite i daleke, a to je nastavak vrste i sloboda u zanosu igre sveopće životne ornitološke varijabile.

Ljepota, ljupkost, zagonetnost, tajanstvenost, očaranost, titra iz ove likovno artikulirane, razigrane, simbolima i energijama prožete, osionom lirikom začinjene, vesele, umjetnički iskrene šarade.

Josip Palada, književnik

Ksenija Talijančić, slikarica, rođena je 1948. godine u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala četiri samostalne izložbe. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama te likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Članica je Hrvatskog likovnog društva iz Zagreba (HLD), Likovnog društva Moslavački krug iz Popovače, Likovne udruge Humanaart iz Zagreba, Hrvatskog književnog i likovnog kruga Zagreb, Ama Artem – Udruge likovnih umjetnika amatera iz Zagreba, Društva genija današnjice (DGD), Udruge Štagalj iz Kostanja te suradnik Akademije Art. Od 2009. godine redovito pohađa likovnu radionicu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, pod umjetničkim vodstvom profesora Dubravka Lepeja. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt; mob. 098 / 986-8884

e- mail: ksenija.talijancic2@zg.t-com.hr

Izložba se  može pogledati radnim danom  od 10-15 sati.

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

galerija SUNCE, Zagreb,  Avenija Marina Držića 1

e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr

tel. 01/6430060

D  O  B  R  O  D  O  Š  L  I  !

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content