URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
19 in Zagreb

Jakov Žaper

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE Zagreb

Poziva Vas u četvrtak, 28. svibnja u 19:00 na otvorenje izložbe slika  „Apstrakcije-Razmišljanja“ JAKOVA ŽAPERA

Naoko i pojednostavljeno shvaćeni umjetnički interesi Jakova Žapera kreću se unutar vrlo jednostavne činjenice koju nazivamo prostorom. Međutim, Žaperovo istraživanje prostora neće se zaustaviti na suvremenim terminološkim odrednicama kao što su, npr. site specific work ili work in progress, tj. interaktivnost djela, već će biti nadograđeno međusobnim odnosima prostora samog umjetničkog djela (onime što Focillon naziva ”prostor granica”), prostora u koji se umjetničko djelo smješta, zatim prostora koji čini naše osobno ili kolektivno povijesno pamćenje, društvenog prostora itd.

Svi će ovi odnosi biti dodatno ”opterećeni” i povijesno – umjetničkim, tj. teorijskim diskuzima koji su nezaobilazni dio Žaperovih umjetničkih iskustava i nastojanja, tako da možemo govoriti ne samo o umjetničkom djelu po sebi, već i o njegovom kontekstualiziranju unutar vrlo širokog spektra koji čine povijest umjetnosti, teorija vizualnih umjetnosti, sociologija, psihologija, filozofija itd.

Tako promatran i vrednovan, Žaperov rad se ne zaustavlja samo na golim umjetničkim efektima i nastojanjima, već se pretvara u istraživanja koja se mogu označiti kao umjetničko-znanstvena, u onom smislu u kome znanost na svojim vrhuncima više ne može bez slobode umjetnosti, a umjetnosti je nužna usustavljenost znanosti.

Berislav Valušek  

Jakov Žaper rođen je 1956. godine u Sinju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981., u klasi prof. Alberta Kinerta. Od 1981. bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Zadru, New Yorku i Melbournu.

Od 1991. do 2008. živi u Australiji (Melbourne) gdje završava poslijediplomski studij dizajna te magistrira slikarstvo na Royal Melbourne Institute of Technology.

Od 2008. živi i radi u Rijeci gdje je zaposlen kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

                                     Izložba se može pogledati do 26. lipnja 2015. od 10 – 15 sati

                                                  Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content