URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
19 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > Izložbe slika kneginečkog narodnog slikara Ivana Keretića

Izložbe slika kneginečkog narodnog slikara Ivana Keretića

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE  Zagreb 

URIHO Zagreb, Avenija Marina Držića 1

Poziva Vas u četvrtak, 22. svibnja 2014. u 18:00

na otvorenje izložbe slika kneginečkog narodnog slikara

Ivana Keretića

Iz predgovora

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar, već od ranog djetinjstva otkriva svoju nadprosječnu sklonost ka likovnom izražavanju. Kroz svoju kolorističnu paletu priključuje se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja, živopisnog kraja nedaleko od Varaždina te na taj način značajno doprinosi afirmaciji svoga zavičaja.

U svojim motivima prenosi nam raznorazne prizore iz seoskog života, portrete, povjesnice i drugo. Na ovoj izložbi svoje motive zaokružuje kroz pejsaže četiri godišnja doba svoga zavičaja. Svoje unutarnje osjećaje pretočio je na crteže i slike u manirima slikara naive s osebujnim načinom izražavanja.

Osim slikarskih tehnika na jutenom ili lanenom platnu, najviše slika na drvenoj podlozi koristeći uljane i akrilne boje. Postao je prepoznatljiv i poznat po svojim originalnim ramovima koje sam izrađuje te nam još više dočarava ukupnu neposrednost slikarskog užitka.

Osim svog likovnog izražavanja i umjetničke aktivnosti, na inicijativu Ivana Keretića održana je i osnivačka skupština likovne udruge “Kula Kneginec” na kojoj je naš slikar izabran za predsjednika udruge i to jednoglasno te i na ovaj način daje obol svom kraju postavljajući ga u hrvatski kontekst. Ivan Keretić je pravi ljubitelj kulturne i povijesne vrijednosti svoga zavičaja, a kojima kneginečki kraj uistinu obiluje. Blago slikajući kistom i bojama prenosi nam svoje misli i osjećaje predajući nam svoj isječak ljepote i prirode.

Njegove slike govore više od riječi. Nije slučajno što je Keretićeva najupečatiljivija dosadašnja izložba bila u kneginečkoj “Andrijinoj kuli” koja je i dio srednjovjekovne povijesti kneginečkoga kraja.

Na ovoj izložbi u zagrebačkoj galeriji “Sunce”, imenu koje najviše priliči njegovim slikama, sve svoje motive donosi kroz godišnja doba svoga doživljenog i proživljenog zavičaja. Kako nije bio u mogućnosti polaziti formalne likovne tečajeva i višu likovnu izobrazbu, samouki kneginečki slikar uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost zauzimajući vidno mjesto u našoj slikarskoj naivi.

Tijekom višegodišnjeg likovnog staža, proučavajući i koristeći različite stvaralačke tehnike pronikao je u brojne likovne tajne, dono nam djela u kojima je objedinio ljubiteljsko, umjetničko i povijesno. Uz likovne kritičare, Keretićevi najbolji kritičari su njegovi posjetitelji izložbi i brojni prijatelji. Žarkim i čistim koloritom prenosi na nas odraz svoje čiste i ljudske duše dajući nam svoj životni optimizam koji nam je uveliko potreban.      

Stjepan Kati

IVAN KERETIĆ je kneginečki narodni slikar kojeg u njegovom rodnom Knegincu, nedaleko Varaždina, gotovo svi poznaju po njegovom osebujnom slikarskom izražavanju kojim se predstavlja na raznim likovnim izložbama. Rođen je 1952., a likovnim izražavanjem se počeo baviti još od mladosti kada je svoje unutarnje osjećaje pretakao u slike.

Još u osnovnoj školi bio je zapažen sa svojim slikama koje su često našle mjesto na panoima. Nakon srednje škole zaposlio se u Zagrebu gdje je imao prilike posjećivati razne izložbe i galerije proučavajući slikarska izražavanja učenih i samoukih slikara i tako se usavršavao otkrivajući svoj stil. Kako što svaki slikar ima svoje faze, to nije mimoišlo ni Keretića, koji se neprekidno preobražava i otkriva sam sebe u svojoj nutrini koju pokušava prikazati na svojim slikama.

Svoje radove ne doživljava kao robu, nego kao “otisak duše” u trenutku inspiracije. U svojem rodnom mjestu je organizator likovnih daogađaja kroz udrugu s imenom “Kula Kneginec”, prema ostacima starog burga iz vremena Arpadovića, a s domaćim slikarima organizira likovne radionice, kolonije kao i izložbe.

Njegove slike se nalaze gotovo na svim kontinentima, u domovima ljudi koji su prihvatili njegov stil slikanja i koji uživaju u njima ili ih poklanjaju svojim bližnjima. Prepoznatljiv je po svojem izražavanju u kojem prevladava živi kolorit iz kojeg izvire veseo i radostan duh koji se prenosi na gledatelja i nakon mnogo godina; a neki ga nazivaju i “pikasoidni naivac” jer neki njegovi likovi ponekad podsjećaju na opus poznatog slikara. Kontakt: mob: 091 544-0596 ; mail: ivan.keretic1@gmail.com

Izložba se može pogledati do  15. lipnja 2014., od 10:00 – 15:00

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

uriho-galerijasunce@uriho.hr;  tel.:01/643 0060

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content