URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
URIHO Zagreb > Vijesti > Sport i rekreacija URIHO > IN MEMORIAM Goran Pastuović, veliki sportaš s invaliditetom i djelatnik Ustanove URIHO

IN MEMORIAM Goran Pastuović, veliki sportaš s invaliditetom i djelatnik Ustanove URIHO

Objavljuje: Ana Gospočić
Kategorija: Sport i rekreacija URIHO, URIHO najnovije vijesti

Goran Pastuović bio je dugogodišnji član i osnivač Športskog društva osoba s invaliditetom, aktivni član najboljeg i najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj – Stolnoteniskog kluba invalida URIHO, dobra duša i vesela osoba, dobar prijatelj koji će nam puno nedostajati, poručili su Urihovci

Ovih dana sportski svijet osoba s invaliditetom ostao je bez riječi nakon što je 28. listopada preminuo Goran Pastuović iz Zagreba, u 44. godini života, stolnotenisač STKI-a URIHO, te pomoćni galanterist u proizvodnom pogonu URIHO-a, najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

Mladi čovjek nakon godinu dana borbe s teškom bolešću napustio je ovaj svijet. Šok za sve one koji su ga dobro poznavali…

Priča o njemu objavljena je na In Portalu u prosincu 2017. godine, a nakon toga smo ga imali prilike vidjeti na brojnim sportskim događanjima.

Prisjetimo se koje nam je savjete dao na osnovu svog životnog iskustva:

– Svima poručujem da pokušaju pronaći u životu nešto što ih veseli i da si tu postave bazu. Jer svjesni smo negativnosti oko sebe. Da bi je nadišli, vjerujem da svi možemo pronaći nešto lijepo što nam daje snage za ići dalje.

Goran-Pastuovic2
Goran-Pastuovic

Rođen je u svibnju 1977. godine u Zagrebu. osnovnoškolsko obrazovanje u OŠ ‘Josip Juraj Strossmayer’ stekao je u Varšavskoj 18, a trogodišnje srednješkolsko u Zagorskoj 14, u Centru za obrazovanje i odgoj, smjer – pomoćni galanterist.

Uz potporu roditelja, uspio je završiti tečaj za računalnog operatera, zbog čega se dobro snalazio na internetu koji mu je puno značio.

Možda u svijetu sporta i ne bi postigao zapažene rezultate, da se nije zaposlio u zagrebačkom URIHO-u, najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj, osnovane 1946. godine u Zagrebu.

– Majci sam najviše zahvalan što sam stigao u URIHO, zbog toga što je bila uporna u mom zaposlenju. Srećom, ravnatelj Držaić je odobrio moj primitak i od onda se sve nekako posložilo u životu. Posao u današnja vremena je neophodan za preživljavanje. Ja sam imao sreće, koju ipak još mnogi od nas nemaju.

– Otkad radim, od 2004. godine, svoj sam čovjek. Pružio mi je nove mogućnosti, koje nikada ne bih imao da sam ostao kod kuće sjediti. Srećom, zaposlen sam na neodređeno vrijeme. Uvijek sam bio poslušan i redovit na poslu, bez kašnjenja, tako da je valjda i to doprinijelo. Zahvalan sam uistinu na toj životnoj šansi, tako da ću od sebe zaista sve dati da doprinesem ukupnom rezultatu našeg kolektiva.

Pod vodstvom Jadranke Blagus, predsjednice STKI URIHO, te dopredsjednice i suosnivačice Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom (HSTSI-a), koja mu je pružila šanse, sport mu je postao najveća preokupacija u životu. Velik doprinos njegovu uspjehu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom – kategoriji 11 dala je trenerica Ivana Knežević Šambić, koju je jako poštivao. Igrao je i mali nogomet, belot i pikado. Osim što je bio igrač, uz to bio je i navijač drugim sportašima, naročito onima koji su dospjeli do Paraolimpijskih igara. Nekoliko puta okušao se i kao sudac na turnirima.

Goran je 2016. godine na Festivalu sporta u organizaciji URIHO-a osvojio srebrnu medalju ekipno na malonogometnom turniru. Ostavio je traga i u belotu, gdje je 2010. godine osvojio na Festivalu sporta, također u organizaciji URIHO-a, u pojedinačnoj kategoriji, prvo mjesto.

Zapamćen je i veliki rezultat  na Velikogoričkom turniru u studenom 2015., kada je osvojio ekipno drugo mjesto. Titulu ‘najupornijeg sportaša’ osvojio je 2013. godine u Umagu na stolnoteniskom turniru, kada je vodio žensku ekipu stolnog tenisa kao njihov izbornik.

Vodstvo i članovi STKI-a URIHO na poseban se način opraštaju od njega ovih dana, još uvijek u šoku zbog njegove prerane smrti:

– Goran Pastuović bio je dugogodišnji član i osnivač Športskog društva osoba s invaliditetom, aktivni član najboljeg i najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj – Stolnoteniskog kluba invalida URIHO, dobra duša i vesela osoba, dobar prijatelj koji će nam puno nedostajati. Samuel, Marko, sada Goran, naši dragi članovi, prijatelji koji su nas prerano napustili. Bez obzira što neka srca ne kucaju više, mi koji smo ostali vječno ćemo ih voljeti i čuvati kao najdražu uspomenu života svog. Voljeni nikada ne umiru…, dok žive oni koji ih vole i oni koji ih se sjećaju! Mirno spavaj dragi Gorane….

Zaista, ostat će nam svima u lijepom sjećanju kao dobar, uvijek susretljiv, marljiv, pažljiv i pristojan prema svakome. Ispraćaj pokojnika biti će u srijedu 4. studenog u 13.05 sati na zagrebačkom krematoriju. 

Klaudija Klanjčić

Autorica: Klaudija Klanjčić

Hrvatski HR English EN Deutsch DE